Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вучич разпусна парламента и насрочи избори за 17 декември

Александър Вучич
Снимка: Инстаграм

Президентът на Сърбия Александър Вучич разпусна Народната скупщина с указ и официално насрочи предсрочни парламентарни избори за 17 декември, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

„Уважаеми граждани, желая ви успешни избори. Живеем във времена, които са трудни за целия свят, във време на глобални предизвикателства, войни и конфликти, във време, в което е нужно всички да бъдем обединени в борбата за запазване на жизнените национални и държавни интереси на Република Сърбия, във време, в което сме изправени пред натиск заради отношението ни към Косово и Метохия и други регионални и световни въпроси“, каза Вучич в обръщение след насрочването на изборите.

Той подчерта, че е важно Сърбия да запази мира, стабилността и вътрешната кохезия и да покаже демократичност.

„Бих казал, че тази кампания е възможност по цивилизован начин да покажем различни идеи, програми, политики, които трябва да се състезават, но които никога няма да застрашат нашите жизнени държавни, народни и национални интереси“, изтъкна Вучич.

Той пожела добри резултати в представянето на идеите и целите на участниците в изборите.

„Пожелавам им да правят всичко по демократичен и цивилизован начин, за гражданите на Сърбия е важно да победят най-добрите идеи и програми. Уверен съм, че затвърждаваме демокрацията и осигуряваме сигурен път за бъдещето на нашите деца“, допълни той.

По-рано днес председателят на сръбския парламент Владимир Орлич насрочи за 17 декември местни избори в около 60 населени места на територията на Сърбия.

Няколко кметове на градове и общини в Сърбия, включително кметът на Белград Александър Шапич, подадоха оставки миналия месец. Сръбските медии писаха, че това е станало по партийно разпореждане, за да може и местният вот да се проведе през декември. Редовните местни избори би трябвало да бъдат през юни 2024 година.

Последните парламентарни избори в Сърбия бяха през април миналата година. Най-голяма подкрепа получи партията на Вучич - Сръбската прогресивна партия (СПП), която разполага в парламента със 120 места от общо 240. 

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изглед към сградата на британския парламент

Рекорден брой кандидати на изборите на Острова

Рекорден брой кандидати участват в тазгодишните общи избори в Обединеното кралство на 4 юли. Повече от 4500 кандидати ще се надпреварват в 650 избирателни района в Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия. Това означава 35,7-процентно увеличение на кандидатите в изборите на 4 юли спрямо предишния вот през 2019 година...

публикувано на 11.06.24 в 08:29
Алвисе Перес

"Партито свърши" - антисистемен крайнодесен испански политик влиза в Европарламента

Резултатът на нова партия, наречена на "Партито свърши" e голямата новина от евроизборите в Испания. Те бяха спечелени от опозиционната консервативна Народна партия, които ще има 22 евродепутати - с двама повече от управляващите социалисти на премиера Педро Санчес. Испания има общо 61 представители в Европарламента. "Партито свърши"..

публикувано на 11.06.24 в 08:21

При 100% обработени протоколи: ГЕРБ - СДС печели изборите в област Монтана

На 100% обработени протоколи ГЕРБ - СДС печели изборите в област Монтана. 15 часа след приключването на изборния ден в неделя от ЦИК обявиха крайните резултати от вота 2 в 1 в 12 МИР - Монтана.  ГЕРБ – СДС е първа политическа сила в област Монтана. За изборите за национален парламент коалицията събра 31,38 % от гласовете. На второ място..

публикувано на 11.06.24 в 08:13
Доставка на хуманитарни помощи за Ивицата Газа, 15 март 2024 г.

Йордания е домакин на хуманитарна конференция за Газа

Действието на морския коридор от Кипър за Газа за доставка на хуманитарна помощ и нейното увеличаване е сред темите, които ще бъдат обсъдени на провеждащата се днес в Йордания международна среща на върха. В работата ѝ участва президентът на Кипър Никос Христодулидис. Конференцията, озаглавена "Призив за действие: Спешна хуманитарна реакция за..

публикувано на 11.06.24 в 08:08
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: За да рестартира нормалността, българинът може да си намери гръмоотвод

"Следващия път българинът може наказателно и ексцентрично да си намери някой гръмоотвод , който да пусне късо напрежение в цялата система. И то не защото е глупав, полудял, а просто, за да рестартира нормалността и да стресне взаимоотношенията в системата." Гръмоотвод винаги има . Това е нормален оздравителен демократичен процес, добави..

публикувано на 11.06.24 в 08:05

КЕВР обсъжда цените на тока и парното от 1 юли

Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъжда цените на тока и парното от 1 юли. Преди седмица от регулатора съобщиха предложенията за поскъпване със средно с 1,4% на електроенергията и за поевтиняване на топлоенергията с 8,4% за страната. Според прогнозата в доклада на Комисията за енергийно и водно регулиране, най-голямото увеличение..

публикувано на 11.06.24 в 08:04
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Конференция за следвоенното възстановяване на Украйна в Берлин

Премиерът Димитър Главчев ще присъства на официалното откриване на конференцията в Берлин, посветена на възстановяването на Украйна. Във форума участват и германският канцлер Олаф Щолц, украинският президент Володимир Зеленски, както и председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Президентът на Украйна Володимир Зеленски, който вече..

публикувано на 11.06.24 в 08:01