Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблеми с машините и в София

| обновено на 05.11.23 в 13:29
Снимка: Ани Петрова

"Имаме констативни протоколи на 2 машини - в "Триадица" и в "Изгрев", с които е преустановено машинното гласуване. Има и в други райони - "Оборище", "Кремиковци", "Красно село", в които очакваме това да се случи". Това съобщи да БНР Полина Витанова - председател на Общинската избирателна комисия.

Сериозни проблеми с машинното гласуване има в около 100 секции в столицата. Избирателната активност към 11:00 ч. е 6,5%. 

1 639 са секционните комисии в столицата. Над 4 900 са членовете на тези комисии, които ще предават изборни книжа. В 18 от 22 района балотажът за кмет ще бъде между кандидатите на коалиция ГЕРБ-СДС и коалиция ПП-ДБ-СС. За кмет на града се състезават Ваня Григорова от местна коалиция “БСП за България” и Васил Терзиев, подкрепен от коалиция ПП-ДБ-СС. 

"До 7:30 ч. всички избирателни комисии бяха отворени и започнали работа. Сигналите, които в последствие започнаха, са свързани основно с машините- че не излиза бюлетина или излиза бяла или само част от бюлетината. Също има случаи, в които машината не изкарва бюлетини. Излиза, че "има проблем със сесията". Някои избиратели са допуснати за втори път".

Има и твърдения, че избиратели, направили и двата вида избор, са получили отпечатана от машината само една бюлетина, допълни Витанова.

За лишаване от право на глас сигнализира нашата слушателка Галена Георгиева. Машината за гласуване е принтирала само една от двете подадени от нея бюлетини: 

"Пристъпвам към машинното гласуване. Давам съгласие, че искам да гласувам и за районен, и за общински кмет, при което ми излиза на принтера само за общински кмет. Другата бюлетина не ми излиза.

Хората ми обясняват, че това се е случвало и преди мен и аз ги попитах - защо не спрете машината тогава? Аз как да гласувам за районен? И те ми казват, че не мога да гласувам повече, защото съм гласувала вече и ме убеждават, че машината имала памет, която се надяват да е запазила моя глас.

Аз нямам представа, тази памет дали се гледа и от кого се гледа и по какъв начин точно се засичат разликите между гласовете в урната и паметта на машината. Това се случва 189-та секция, 4-та гимназия - Френска гимназия. По този начин изглеждат нещата, че са нагласени. Единият глас всъщност, на всички, които гласуват машинно или дори и да не е на всички, на всеки втори или всеки трети, той не се отчита", разказа Георгиева.

За куриозен случай при гласуването в столицата съобщи БНТ - жена скъса бюлетината на майка си в секция във Френската гимназия в София. Видяла, че майка ѝ е гласувала грешно и скъсала бюлетината. Вотът е бил анулиран.

Оспорвана битка се очертава в ж.к "Люлин", където след първия тур, разликата е между сегашния кмет Милко Младенов от ГЕРБ и Георги Тодоров от ПП-ДБ и "Спаси София" е само 5 гласа. Балотаж има и в район "Банкя" - там борбата ще бъде между Рангел Марков и Антон Бранков от "Възраждане". В "Оборище" преди балотажа бившият журналист от БНТ Георги Кузмов от ПП-ДБ и "Спаси София" водеше пред кандидата на ГЕРБ Йоана Драгнева с убедително мнозинство.

Изборните книжа ще се приемат в столичната зала "Арена - София".
По публикацията работиха: Венцислав Василев, Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Работна група ще предложи изграждането на държавни буферни паркинги на граничните пунктове

Сформираната от служебният премиер Димитър Главчев работна група за разположението на буферните паркинги за тежкотоварни автомобили по границите ни с Румъния и Гърция ще предложи построяването на държавни такива, като част от цялостната концепция за модернизация на граничните пунктове, които ще разполагат и със системи за управление на трафика...

публикувано на 27.09.24 в 15:45

638 лв. ще бъде линията на бедност през следващата година

Линията на бедност през следващата година ще бъде 638 лв., реши служебното правителство. Повишаването е със 112 лева или 21,3% в сравнение с тази година. Новият размер на линията на бедност ще облагодетелства уязвимите и най-нискодоходните групи от населението.  С увеличаването ѝ ще нараснат обвързаните с нейната стойност социални помощи и финансова..

публикувано на 27.09.24 в 15:29
Дим се издига след израелския обстрел на селата в района на Набатия, Ливан

Израелските удари срещу цели на "Хизбула" в Ливан доведоха до нови цивилни жертви и бежански вълни

Израелските удари срещу цели на "Хизбула" в Ливан доведоха до нови цивилни жертви и бежански вълни, докато Бенямин Нетаняху твърди, че страната му ще обсъжда американското предложение за примирие. Нетаняху обяви, че израелски екип е обсъдил със Съединените щати, които са основен доставчик на оръжие за страната му, предложението им за..

публикувано на 27.09.24 в 15:15

Има риск България да загуби най-малко 2 млрд. лв. европейско финансиране по ПВУ

Има риск България да загуби най-малко 2 милиарда лева европейско финансиране заради това, че снощи Народното събрание не прие промените в Плана за възстановяване и устойчивост, новата глава към него, както и актуализираната пътната карта за климатична неутралност. Това предупреди служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова на..

публикувано на 27.09.24 в 15:08
Атанас Илков

Двама са задържани при спецоперация срещу купуването на гласове

Полицейска операция срещу купуването на гласове ще тече през цялата предизборна кампания

публикувано на 27.09.24 в 14:25

Руските сили твърдят, че са завладели село Мариновка в Донецка област

Руските сили са завладели още едно населено място в украинската Донецка област. Отбранителното министерство в Москва съобщи, че това е село Мариновка, пише Ройтерс.  Твърденията на двете воюващи страни за подобни развития на фронтовите линии рядко се потвърждават бързо от независими международни източници, но през последните седмици руските..

публикувано на 27.09.24 в 14:10

Жители на свищовски села на протест във Велико Търново заради безводието

Десетки жители на свищовските села Хаджидимитрово, Козловец и Горна Студена и на горнооряховското село Драганово се събраха на протест пред водоснабдителното дружество във Велико Търново. Някои от селата са в безсрочно бедствено положение заради безводието. Протестиращите обвиняват водния оператор в бездействие за решаване на проблема им.  От..

публикувано на 27.09.24 в 14:07