Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преслав Петков: Американската мечта не съществува, това е мит и легенда

Преслав Петков
Снимка: Иван Русланов

"След моето пътешествие из Америка, разбрах, че американската мечта не съществува, това е мит и легенда, сподели за "Понеделник вечер" Преслав Петков, музикант и част от музикалното дуо Димитър и Преслав. 

Освен музикант, той е и инженер – архитект и признава, че с повод и без повод от време на време му се случва да пътува по света.

Наскоро се завръща от едно дълго пътуване из Америка, което включва Филаделфия, Лас Вегас, Лос Анджелис, Ню Йорк, Вашингтон.

"Колкото и парадоксално да звучи, американците мечтаят за Европа. Това видях при моето пътуване. Те много искат да посетят Европа, копнеят за това, те имат много високо мнение за Европа.

Аз бях около месец в Америка, това не е първото ми пътуване там, но този път посетих места. Места, за които съм мечтал.

Най-голямото предизвикателство при едно такова пътуване е месеците чакане, за да получиш американската виза. Всеки трябва да си предвиди до три месеца за това, каза още Петков. 

"Първата ни дестинация беше Вашингтон, столицата на САЩ, там бяхме три дни и посетихме естествено Белия дом, Капитолия и музеите.

Ниагара беше най-интересното за мен място. Посетихме и Холивуд, Алеята на славата в Лос Анджелис, Бевърли Хилс посетихме също, като знаменитости не срещнахме, защото те се не разхождат по улиците, противно на очакванията, разказа още Петков.

Всичко в Америка изглежда и е огромно, но като цяло всичко това се поддържа и много трудно, сподели Преслав Петков.

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В четвъртото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Журналистът и блогър Димитър Сотиров ни пренася в атмосферата на летните фестивали “Opera Open“ в Пловдив и “Опера в Летния театър“ във Варна - Изкуствоведът доц. Петър Пламенов представя..

обновено на 30.06.24 в 23:13

Поредно издание на фолклорния събор "Златната гъдулка" в Русе

54-то издание на фолклорния събор "Златната гъдулка" ще започне в неделя от 9 ч. в Парка на младежта в Русе. На сцената ще се изявят над 700 участници от различни краища на страната, както и детски фолклорен състав "Талисман" от град Тараклия, Молдова. Певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи и участници в народни обичаи ще се състезават..

публикувано на 30.06.24 в 08:30
Теодора Колева - писател

За надеждите и разочарованието в творчеството на Теодора Колева

Теодора Колева в разстояние на 10 години пише първата от трите книги "Данъчна ревизия", като съумява в този сборник с разкази да предаде по неповторим начин надеждите и разочарованието на обикновените хора от посттоталитарното демократично общество.  Разказите се позовават на много истински случки и житейски впечатления на писателката,..

публикувано на 30.06.24 в 06:59
Проф. Сава Димитров връчи наградата на Милена Добрева

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Милена Добрева е "Музикален педагог на годината"

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" започна поредица от срещи с носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Милена Добрева отдава силите си като преподавател изцяло в родния си Бургас - от 2011 до 2017 г. работи в Националното училище за музикално и..

публикувано на 28.06.24 в 20:14

Ю. Пискулийска: Не трябва да забравяме хората, които са си отишли, а са оставили след себе си много топлина

„Поезията на Юлиана Ликова е поезия със символи, кратка, но пълна е оптимизъм и позитивни неща“. Стихове от книгата й "Ще се върнем към водата" и от "Твоята книжка за отскок" в ефира на предаването "Рано в неделя" чете Юлия Пискулийска, за да почете паметта на своята приятелка и колежка. За творчеството на Ликова Боян Ангелов..

публикувано на 30.06.24 в 05:00

За трето поредно лято Боровец ще е домакин на Международния фестивал "Д-р Емил Илиев"

За трето поредно лято в началото на август в Боровец ще се свири джаз. Международният фестивал "Д-р Емил Илиев" е подготвил  много изненади за любителите на тази музика, а Биг бендът на Българското национално радио ще открие феста. Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец Седем..

публикувано на 28.06.24 в 16:23

С прожекция на филма "Грънци" на Николай Волев започва "Фестивал на сръчните ръце" в село Бусинци

С прожекция на филма "Грънци" на Николай Волев и със светлинно шоу ще започне второто издание на "Фестивала на сръчните ръце" в Бусинци. Той се провежда на 28, 29 и 30 юни. Организатор на тридневното събитие е Стефка Бонева, създател на "Бусинската сръчкотилница".  “Нашият фестивал ще съчетае много интересни занаяти, демонстрации и..

публикувано на 28.06.24 в 15:49