Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Край на четиримесечната актьорска стачка в Холивуд

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Профсъюзът на холивудските актьори одобри споразумение с филмовите студия, с което беше сложен край на четиримесечната им стачка.

В комисията, договорила сделката, влизат имена като Били Портър, Дженифър Бийлс и Шарън Стоун. Последното препятствие беше изкуственият интелект и неговата роля в новите продукции. Сега вече студията няма да могат да използват образа и гласа на даден актьор за изкуствена симулация без неговото изрично одобрение, а заплащането ще е на нива, все едно актьорът действително участва в продукцията.

Част от споразумението е и създаването на нов фонд за авансово плащане на актьорите за гледания на продукции с тяхно участие в стрийминг платформите, които придобиха огромна популярност.

Основните искания на актьорите обаче бяха за вдигане на възнагражденията. Стачката успя да постигне увеличение от 7 процента, което влиза в сила незабавно, както и допълнително увеличение с още 7,5% през следващите 2 години.

Последна стъпка в сагата с протеста е гласуването на договореностите от членовете на синдиката, което ще отнеме поне месец, но агенциите коментират, че Холивуд вече се връща към обичайния ритъм и повечето актьори няма да чакат окончателната ратификация, за да започнат да снимат.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стево Пендаровски и Гордана Силяновска Снимки: БГНЕС

Втори тур на президентския вот в РСМ, гласуват и за парламент

Президентски и парламентарни избори се провеждат днес в Република Северна Македония. Във втория тур на изборите за президент участват кандидатът на основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ - Гордана Силяновска-Давкова, и настоящият държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от управляващия Социалдемократически съюз на Македония. На..

публикувано на 08.05.24 в 08:23

Пратеник на ООН в Кипър за срещи с двете кипърски общности

Кипър навлиза в решаваща седмица на усилията за възобновяване на  преговорите по Кипърския въпрос. Третото посещение на острова на  личния пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин  Куеляр започва със срещи днес с лидерите на двете кипърски общности и  ще продължи до 14 май. Ключовият въпрос в разговорите с президента..

публикувано на 08.05.24 в 08:22

Люлякови музикални вечери започват в Ловеч

В Ловеч днес започват Люляковите музикални вечери. Те са част от програмата за празника на града – 11 май. Люляковите музикални вечери водят началото си от далечната 1933 г. Прекъснати са през 19 90  г. и са възстановени през 2014 г. "Тази година в програмата савключени Държавна опера-Русе, която тази вечер ще представи  концерта..

публикувано на 08.05.24 в 08:12
Президентите на Сърбия Александър Вучич (вляво) и на Китай Си Дзинпин - Пекин, 17 октомври 2023

Китайският президент е на посещение в Сърбия

Китайският президент Си Цзинпин пристигна късно снощи на посещение в сръбската столица Белград. Това е втората спирка от европейската му обиколка, която започва във Франция и ще продължи в Унгария. Посещението на Си Дзинпин съвпада с 25-годишнина на бомбардировките на срещу бивша Югославия, когато е ударено посолство на Пекин в Белград и..

публикувано на 08.05.24 в 08:03

Нощни руски атаки в Киев и Лвов

Украинската столица Киев и западният град Лвов бяха подложени на руски въздушни атаки тази нощ. В ранните часове на нощта украинската армия съобщи за дронове, насочени към Днепропетровска, Полтавска и Виницка област. Тревога беше обявена и в Херсонска и Николаевска област. При въздушен удар срещу енергиен обект в Полтавска област е възникнал..

публикувано на 08.05.24 в 07:56
Изглед към сградата на британския парламент

Британските университети на среща, има 14 студентски лагера в пропалестинска подкрепа

Управителите на британските университетите  ще присъстват на спешна среща на Даунинг Стрийт, за да обсъдят антисемитизма, тъй като пропалестинските протести за солидарност продължават да ескалират в университетите в Обединеното кралство, като 10 студенти се заканиха да започнат гладна стачка. Риши Сунак  заяви по  врeме на среща на неговия..

публикувано на 08.05.24 в 07:56
Арести на пропалестински протест в Чикаго, 15 април 2024 г.

Газа: Американското пристанище е завършено, арести и сблъсъци в Европа

Изграждането на изкуственото временно американско пристанище в Газа, което да улесни доставката на хуманитарна помощ, е завършено. Заради лошите метеорологични условия обаче, не може да бъде придвижено до определеното място, съобщи Пентагонът. Според плана хуманитарната помощ първо ще бъде товарена на кораби в Кипър, а оттам ще бъде доставена в..

публикувано на 08.05.24 в 07:47