Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският правосъден министър е заплашен от условна присъда от една година

Ерик Дюпон-Морети
Снимка: БТА

Прокурорите по делото за злоупотреба със служебно положение срещу френския министър на правосъдието Ерик Дюпон-Морети са поискали да му бъде наложена условна присъда от една година, ако бъде признат за виновен, предаде ДПА. Съдът на Републиката, който разглежда казусите с министри, потвърди вчера прокурорското искане, посочва БТА.

Процесът, на който бе даден ход миналата седмица, е по обвинение, че Дюпон-Морети е използвал министерските си правомощия, за да възбуди разследвания срещу свои лични съперници от високите етажи на съдебната система, с които е влизал в конфликт, докато е работел като адвокат по наказателни дела. Единият казус засяга съдия от Княжество Монако, а други три - съдии от държавната финансова прокуратура. Разследванията и срещу четиримата междувременно бяха прекратени.

Обвиненията срещу 62-годишния Дюпон-Морети бяха отправени от няколко съдийски синдиката и прокурори. Той отрече да е нарушавал закона. Процесът трябва да приключи в петък. В неговия период министърът не е отстранен от длъжност, но е освободен от присъствие на съвещанията на правителството. Ако бъде признат за виновен, по закон го заплашва присъда до пет години затвор и глоба от 500 000 евро.

Една такава присъда би била удар по президента на Франция Еманюел Макрон, който застана твърдо зад министъра въпреки обвиненията, посочва ДПА, като допълва, че Дюпон-Морети е бил назначен изненадващо за министър на правосъдието при поредица от промени в правителството през 2020 г. Дори и преди встъпването си в длъжност той е бил противоречива фигура, като е поемал защитата на подсъдими в шумни процеси, отбелязва още агенцията.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Здравков, областен управител на Велико Търново

Почистват пътищата в община Свищов след снощните проливни дъждове

Републикански и общински пътища в община Свищов активно се почистват, за да бъдат отворени за движение, след като проливните дъждове от тази нощ ги направиха реки от кал. Има наводнени земеделски масиви. Няма бедстващи хора, заяви за БНР областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков. Най-пострадал е пътят между селата Павел и Совата,..

публикувано на 13.05.24 в 15:27

ЕК: Без мита и квоти за украинския внос в ЕС още година

Eвропейската комисия удължи с още една година замразяването на митата и квотите за украинския внос в ЕС, след като Съветът на ЕС и Европейският парламент вече гласуваха предложението. Срокът им изтича на 5 юни, като т.нар. автономни търговски мерки са въведени през 2022 година като ключов елемент на подкрепата на ЕС за икономиката на страната чрез..

публикувано на 13.05.24 в 15:27

Възстановено е осветлението в двете тръби на тунел "Дупница" на Е-79

Възстановено е осветлението и в двете тръби на тунел "Дупница" на гл. път Е-79, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) днес по обяд. Поради проблем в електропреносната мрежа в двете тръби на тунела нямаше осветление от 9 май, а скоростта за преминаване беше ограничена на 40 километра в час в двете посоки. Пътни експерти казаха, че е..

публикувано на 13.05.24 в 15:23
Милена Димитрова

Милена Димитрова: С родолюбиви инициативи българите в САЩ поддържат културен афиш и дух

Аз разбрах, че родолюбиви инициативи правят така, че българите в различните градове в САЩ да поддържат непрекъснат културен афиш и дух. Представяйки книгата на Рори Милър се оказа, че има голям интерес към такъв проект. Там се представя филма "Ваклуш", а за 24 май предстои при българите да бъде Йорданка Христова. Тези впечатления сподели в..

публикувано на 13.05.24 в 15:11
Палестинците, разселени от израелската въздушна и наземна офанзива в Ивицата Газа, минават през импровизиран палатков лагер в Дейр ал Балах, Газа, 12 май 2024 г.

Около 360 000 палестинци са напуснали източния град Рафах в Ивицата Газа

Около 360 000 палестинци са напуснали източния град Рафах в Ивицата Газа, след започналите евакуации в части от града, наредени от Израел, съобщи Организацията на ООН за палестинските бежанци, цитирана от израелски медии. Междувременно, здравното министерство в Ивицата Газа, което е под контрола на "Хамас" съобщи, че здравната система в палестинския..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Тежки сражения в Източна Украйна

Русия твърди, че нейните сили са навлезли в граничния град Волчанск, който се намира близо до втория по големина град в Украйна - Харков. Украйна твърди, че в района все още се воят ожесточени боеве. Русия засили нападенията си в областта, след изненадващите нахлувания през границата в петък, при които бяха превзети най-малко 9 населени места...

публикувано на 13.05.24 в 14:45

Инсталация за компостиране и сепариране на отпадъци очакват в Силистра

Инсталация за компостиране и сепариране на отпадъци предстои да бъде изградена към Регионалното депо в Силистра, което обслужва и общините Ситово, Главиница, Кайнарджа, Алфатар и Дулово. Договорът за финансиране е вече подписан с Министерство на регионалното развитие и благоустройството и е в размер на почти 7,9 милиона лева .  Тече..

публикувано на 13.05.24 в 14:34