Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима президенти на крака при Христо Стоичков

Христо Стоичков (в средата) с Росен Плевнелиев, Георги Първанов, Румен Радев и Петър Стоянов
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Четирима президенти на България - Румен Радев, Росен Плевнелиев, Георги Първанов и Петър Стоянов уважиха с присъствие откриването на музея на Христо Стоичков в София. Великият №8 оказа значимото уважение на покойният президент Жельо Желев.

Георги Първанов обяви пред присъстващите: "Драги, Ицо, едно нещо трябва да се запомни сред безбройните факти и писания. Той десетилетия наред е символът на България. Където и да отидеш по света, всеки свързва страната със Стоичков. Тоест, той наистина популяризираше нашата родина откъм най-привлекателната страна. Това е нещото, което трябва да се запомни."

Към тези думи се присъедини и Росен Плевнелиев: "Продължавай да обединяваш всички българи и да ги караш да се гордеят с родината."

"Изкушените от футбола у нас се делят на две - онези, които преживяха магията на американското лято и всички останали по-млади, които нямаха този късмет - добави действащият държавен глава Румен Радев. - Искам да ви върна към онези паметни седмици, когато народът преживя за последно такива емоции. Това беше венецът на един постепенен футболен възход, започнал около 10 години по-рано. Символът на побеждаваща България стана Христо Стоичков. С червения свят, със символите на Барселона, с екипа на България, той донесе въодушевление са всички нас. След толкова години той остава еталон."

Официалното откриване внесе по-особено усещане на 17-и ноември и то на връх 30-ата годишнина от епопеята на футбола ни на "Парк де Пренс", въпреки събитията в родния ни футбол от последните 24 часа.

"Щастлив съм и горд, че устоях това, което си поставих като цел като дете. Направих го, защото сме една малка държава. Нямам какво да се доказвам, искам това да е един спомен за това откъде съм минал аз и подрастващите да видят историята, заяви Стоичков. - Благодаря на всички, които са тук. Вие сте приятели, защото го показахте, че това, което се постига, се постига с труд. Това е един малък експонат, където показвам какво съм спечелил през годините. Благодарение на вас, на моите приятели и на първо място на моето семейство", заяви при откриването Христо Стоичков.

В новата "Зала на славата"  са показани реликвите, белязали кариерата на легендарния футболист. Откриването беше уважено от редица спортни легенди, сред които Стефка Костадинова, Армен Назарян, Петър Лесов, Таня Богомилова, Красимир Балъков, Наско Сираков, Димитър Пенев, а от САЩ с видео поздрав се включи и Валентин Йорданов.
В експозицията са изложени трите най-високи индивидуални награди в съкровищницата с марка "Стоичков" - "Златна топка", най-важната награда за един футболист - спечелена през 1994 година,  "Златна обувка"- за голмайстор №1 на Европа (1990 година) и "Златен Онз"  - за най-добър футболист в света за 1992 година.
По публикацията работи: Кръстина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дания - Словения - 1:1

Дания и Словения с първо равенство на ЕП по футбол

Отборите на Дания и Словения завършиха при равенство 1:1 в мач от първия кръг в трета група на европейското първенство по футбол. Титуляр в състава на Словения бе бившият защитник на Лудогорец Жан Карничник, който през декември миналата година бе трансфериран в тима на Целе. За словенците пък последната контрола преди Евро 2024 бе срещу България в..

публикувано на 16.06.24 в 21:01
Виктория Томова

Виктория Томова не успя да спечели титлата на тенис турнира във Валенсия

Виктория Томова загуби финала на тенис турнира  на клей от сериите УТА 125 в испанския град Валенсия с награден фонд 100 хиляди евро. Първата ни ракета  отстъпи пред американката Ан Ли с 3:6, 4:6 за 78 минути. 69-ата в световната ранглиста българка, която е сигурна за участие на Олимпийските игри в Париж, допусна ранен пробив, но успя да го върне и да..

публикувано на 16.06.24 в 20:46
Национален отбор по биатлон

Биатлонистите ни започнаха подготовка в Руполдинг, Милена Тодорова се завърна в състава

Тренировъчният лагер на националния отбор на България по биатлон започна днес в германския зимен център Руполдинг под ръководството на треньорите Волфганг Пихлер и Роберт Кабуков. В състава са Милена Тодорова, която се завърна след година майчинство, Валентина Димитрова, Лора Христова, Мария Здравкова, Стефани Йолова, Антон Синапов, Благой Тодев,..

публикувано на 16.06.24 в 20:13
Килиан Мбапе

Килиан Мбапе: Новият ми отбор има ясна позиция - няма да участвам на Олимпийските игри

Капитанът на националния отбор на Франция Килиан Мбапе говори на пресконференцията на тима преди старта на "петлите" на Евро 2024 утре срещу тима на Австрия. Новото попълнение на Реал Мадрид призова младите хора във Франция да гласуват на предстоящите предсрочни парламентарни избори. "Екстремистите са на прага на властта, имаме възможност да изберем..

публикувано на 16.06.24 в 18:46
Полша - Нидерландия - 1:2

Нидерландия победи Полша на Евро 2024 след обрат

Нидерландия преодоля пасив от един гол и спечели с 2:1 срещу Полша на старта на четвърта група от европейското първенство по футбол. Коди Гакпо и резервата Воут Вегхорст бяха точни за "лалетата", които оглавяват потока преди мача между Австрия и Франция в понеделник от 22 часа българско време. Халфът на българския Лудогорец (Разград) Якуб Пьотровски се..

публикувано на 16.06.24 в 18:40
Живко Желев

Втородивизионният Литекс (Ловеч) започна лятната си подготовка с ново име и с нов треньор

Втородивизионният Литекс (Ловеч) започна лятната си подготовка с ново име и с нов  треньор. След като Гриша Ганчев се отказа от футбола и прехвърли безвъзмездно цялата спортна база и управлението на футболния клуб на Община Ловеч, от новия сезон отборът ще играе с ново име.  За момента то не е уточнено, но ще се случи в предстоящите дни, тъй..

публикувано на 16.06.24 в 17:48
ПФК Левски подписа договор за три години със защитника  Алдаир Невеш Пауло Фаустино

Футболен клуб Левски подписа за три години с десен бек от Португалия

ПФК Левски подписа договор за три години със защитника  Алдаир Невеш Пауло Фаустино, съобщават от футболения клуб. Португалецът е на 24 години и играе предимно като десен бек, а "сините" го привлякоха от испанския Понферадина. Алдаир прекара миналия сезон под наем в португалския втородивизонен Пасош Ферейра, за който той изигра 25 мача и вкара..

публикувано на 16.06.24 в 17:38