Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Епидемия" от кражби на зехтин в Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцките фермери не могат да опазят зехтина от кражби. Поради високата цена на стоката са принудени да увеличат охраната на  складовете.

В истинска епидемия се превърна кражбата на зехтин и маслини. Фермерите поставят чипове на маслинените дървета, звукова сигнализация на плантациите, а складовете са опасани с камери и въпреки това кражбите не спират. Крадат се дори тонове от складове с готова продукция, което предполага, че крадците са много добре технологично подготвени, оплакват се производителите в Халкидики.

Много фермери от остров Крит, където се произвежда най-качественият и най-скъп зехтин, останаха с празни складове.

Пред медиите производителите на зехтин призоваха полицията да прекъсне нелегалния износ на зехтин от Гърция. Те са категорични, че се изнася нелегално за Италия, там се бутилира и се продава в САЩ на много високи цени.

Крадците на маслини изкарват повече от производителите, каза пострадал фермер от Северна Гърция. При откраднати 10  тона маслини се получават два тона зехтин с печалба от 14 хиляди евро.

В същото време властите проверяват продажбата на зехтин без сертификат по пазарите. Продава се за екстра качество, а анализ в лаборатория показва, че продуктът  е некачествен. При продажби без сертификат конфискуват стоката и налагат високи глоби.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тялото на украински шофьор на камион е било открито в Дунав край Тутракан

Тялото на украински шофьор на камион е било открито във водите на река Дунав в района на Тутракан. По данни на полицията става дума за инцидент. Сигналът за злополуката е подаден на 1 юни, когато трима украински шофьори, които изчаквали реда си за преминат границата при Дунав мост, решили да се разхладят като поплуват във водите на Дунава. Те..

публикувано на 05.06.24 в 13:00

Всяко трето престъпление – на пътя

Всяко трето престъпление бива извършвано на пътя, а случаите на шофиране след употреба на алкохол или наркотици, нарастват. Това са част от заключенията в проучване, извършено по поръчка на Съвета за криминологични изследвания към Министерството на правосъдието. Изследването анализира престъпленията на пътя, законодателството по въпроса..

публикувано на 05.06.24 в 12:47

Преди изборите в Силистра: Висят лицата от стените, но еуфорията липсва

Шести избори … и вероятно ще са поредни . Всеобщото мнение е, че ухажването на избирателите преминава вяло. Снимката от деня в Силистра показва, че плакати и билборди има, светски събития с присъствие на политици също, медийното присъствие го има, но не така, както в миналото. Макар и областен град, в делничния ден улиците на Силистра не кипят от..

публикувано на 05.06.24 в 12:47
Гара де Норд в Букурещ

Няколко влака се движат със закъснение

Няколко влака се движат със закъснение заради повреда в контактната мрежа на гара Подуяне в София.  От БДЖ съобщиха за "Хоризонт", че аварията е станала рано тази сутрин около 6:30 часа.  Час по-късно движението на композициите е било възстановено.

публикувано на 05.06.24 в 12:45
Снимката е илюстративна.

Инструктор по парашутизъм пострада при инцидент край Ихтиман

Инструктор по парашутизъм е пострадал при приземяване близо до Ихтиман. Сигналът е подаден вчера по обед. От Областната дирекция на МВР - София обясниха ,че мъжът е с различни травми и е откаран в болница. По случая е образувано и досъдебно производство. 

публикувано на 05.06.24 в 12:42

Задържаха на "Гюешево" мъж с 21 кг амфетамин в колата

Митнически служители задържаха 21 кг синтетичен наркотик, укрит около двигателя на лек автомобил. Полевият тест е реагирал на амфетамин. Арестуван е гражданин на Северна Македония, съобщиха от агенция "Митници". 18 пакета с кристалобразно вещество са открити в автомобил с чуждестранна регистрация, когато на 3 юни служители от отдел "Борба с..

публикувано на 05.06.24 в 12:42
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Главчев: Ще бъдат реновирани всички гранични пунктове

Ще се търсят средства за ремонт на пътя при Гълъбово, част от международния път Русе - Свиленград, където втори ден има пътни блокади и протести. Това стана ясно от думите на служебния премиер по време на днешното заседание на Министерския съвет. Пред служебните министри Главчев посочи, че пътят при Гълъбово, където се протестира от вчера, не е..

публикувано на 05.06.24 в 12:24