Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МФ е получило до момента над 800 проекта от 263 общини за включване в Бюджет 2024

Снимка: БГНЕС

До момента в Министерството на финансите (МВ) са получени над 800 проекта от 263 от общо 265 общини в страната, които да бъдат включени като приложение в проектобюджета за следващата година.

Това съобщи по време на изслушването в Народното събрание финансовият министър Асен Василев:

"Към момента има само две общини, които не са ни отговорили - едната е община Вълчедръм, област Монтана, и другата е община Трекляно, община Кюстендил.  В петък в Министерския съвет трябваше в много спешен порядък да влезем с някакъв списък, доколкото общините са готови, с възможността между първо и второ четене този списък да бъде попълван и с възможността до 1-ви март, според конкретните текстове на закона, този списък да бъде променян, допълван, актуализиран, така че новите кметове да могат да отреагират адекватно".

Изслушването беше поискано от БСП заради съмнения дали общините са били информирани за изпращането на проектите и дали няма съмнения за лобистки подбор на проекти. Социалистът Кристиан Вигенин обърна внимание и на друго съображение:

"Вие казахте, че няма да се допусне "двойно" финансиране, но на мен ми се струва, че там проекти, които теоретично биха могли да се финансират с европейски пари, но сега се пускат по този начин, защото е по-лесно и пак да кажа -  не си поставяме някаква ясна цел с тези средства, какво искаме да постигнем в българските общини".

Финансовият министър Асен Василев категорично отрече да има различен подход спрямо общините:

"Ако говорим за общини, които не са готови и мислите, че имаме политически пристрастия, ние за първи път имаме кметове на общини, които влизат в общини, които са меко казано "неподготвени", нека така да кажа".

Министър Василев прогнозира, че програмата няма да надхвърли предвидените във фонда 1 милиард лева, като има финансов лимит за проектите.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пускат атракционен бус за 24 май до Хисарлъка в Кюстендил

Атракционен бус ще бъде пуснат от пл. Велбъжд до Хисарлъка над Кюстендил - това ще стане на 24 май, казаха за БНР от Общината. Автомобилът със специална конструкция е закупен е доставен от френска компания. Идеята да има атракционен бус от центъра на Кюстендил до хълма и лесопарк "Хисарлъка"  е от години. Но не се реализираше заради..

публикувано на 21.05.24 в 09:33
Йордан Божилов

В Европа организират военно обучение за цивилните. Какви стъпки ще предприемем ние?

Около месец остава до това да разберем как България ще организира военното обучение на цивилните. В края на юни приключва срокът за създаване на Стратегическия преглед на отбраната. Но в част от европейските държави вече се предлагат варианти цивилните да се сдобият с военно обучение.  Обобщение на медийните публикации от началото на..

публикувано на 21.05.24 в 09:30

US дипломати дължат 15 млн. паунда автомобилни такси в Лондон, българските - 923 000

Американските дипломати в Лондон дължат близо 15 милиона паунда под формата на такси за използване на автомобили в централната зона на британската столица, пише вестник "Дейли мейл", позовавайки се на данни на транспортните власти. България е на 31-во място в този списък с 923 000 паунда дълг. Под заглавие "Какви специални отношения!"..

публикувано на 21.05.24 в 09:10
 Минчо Бенов

Минчо Бенов: Няма регистър, но се очаква у нас да има 1,8 – 2 млн. енергийно бедни

В България енергийната бедност няма точна цифра, но очакванията са от 1,8 до 2 млн. да са енергийно бедни, тя е пряко свързана с икономическата бедност, просто такива са доходите в България. Това прогнозира Минчо Бенов, директор на "Хабитат" България, в интервю пред БНР. "През 2023 г. беше отработена и приета дефиниция за енергийна, и..

публикувано на 21.05.24 в 09:09
Георги Първанов

Експерт прогнозира около 10% среден ръст на заплатите през тази година

До 1600 лева достига разликата в средната заплата у нас между отделните области , сочат последните данни на националната статистика. Георги Първанов, експерт по човешки ресурси, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта, обясни пред БНР, че т ези данни не са изненадващи.  " Подобна..

публикувано на 21.05.24 в 08:27
Служебният министър на туризма Евтим Милошев

Служебният министър на туризма със срещи в 11-те общини в Монтанско

Служебният министър на туризма Евтим Милошев ще е в Монтана днес. В 11 часа при областния управител Ивайло Антонов той ще има среща с кметовете на 11-те общини от региона. Заедно с представители на туристическия бранш ще обсъдят проблемите и предизвикателствата пред туризма, в тази част на Северозападна България. След срещата се предвижда..

публикувано на 21.05.24 в 08:04
Петър Богдан Бакшев, нарисуван от Васил Горанов

Ръкописът на Петър Богдан се представя в Националния археологически институт

Репродукция на първия исторически трактат, посветен на България, ще бъде изложен от днес в Националния археологически институт с музей при БАН. Ръкописът на Петър Богдан "За древността на бащината земя и за българските дела" ще бъде представен преди обед в Гербовата зала на президентството, а вечерта в Археологическия музей ще бъде открита..

публикувано на 21.05.24 в 07:58