Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катар: "Хамас" трябва да установи къде се намират още заложници, ако иска да удължи примирието

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Хамас" ще трябва да установи местоположението на десетки заложници, държани в Газа от други групировки, за да осигури удължаване на настоящото примирие. Това е заявил премиерът на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман в интервю за "Файненшъл таймс". 

Много от отвлечените при атаките на 7 октомври са в ръцете на "Хамас", но групировки като Палестински ислямски джихад също участваха в нападенията и се смята, че част от заложниците са при тях. Според катарския премиер над 40 жени и деца са държани от други групировки. "Все още нямаме ясна информация за това колко могат да открият", обяснил шейх Мохамед бин Абдулрахман. Една от целите на спирането на бойните действия е била "Хамас" да има време да търси останалите отвлечени лица, допълнил още катарският политик.

Паузата във военните действие трябва да приключи във вторник сутринта, но "Хамас" иска да го удължи и е склонен за тази цел да освободи още заложници. Катар действа като посредник в преговорите между групировката и Израел, припомня Би Би Си. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Освободените заложници в автомобил на Червения кръст.

"Хамас" освободи още 17 заложници

Вторият етап от освобождаването на заложници от "Хамас" завърши успешно след известно забавяне поради разногласия относно допускането на камиони с хуманитарна помощ в северната част на Ивицата Газа. Още 13 израелски граждани - шест жени и..

публикувано на 26.11.23 в 08:03

"Хамас" поиска удължаване на примирието

Палестинската групировка "Хамас" иска да удължи примирието с Израел с "два до четири дни". За целта тя може да освободи още 20 до 40 заложника в добавка към договорените вече 50 души.  Това съобщава агенция Франс прес, като се позовава на източник,..

публикувано на 26.11.23 в 21:12
Бенямин Нетаняху

Нетаняху би приветсвал удължаването на примирието с "Хамас", но под условие

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че би приветствал удължаване на примирието с "Хамас", ако това позволи всеки ден да бъдат освобождавани по още 10 израелски заложника, предава "Ройтерс". Нетаняху каза това след телефонен разговор с американския..

публикувано на 26.11.23 в 23:07
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков за примирието в Газа: Епизод от тежка криза. Трайното решение - създаване на две държави

" Няма победител . И двете страни са заинтересовани от това споразумение, от тази размяна на заложници. Това е позитивен епизод в условията на тежка криза ." Този коментар направи в интервю за БНР дипломатът Любомир Кючуков, бивш..

публикувано на 25.11.23 в 11:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ожесточени боеве за няколко украински села близо до границата с Русия

Продължават ожесточените боеве за контрол над няколко украински села близо до руската граница, докато руските военни се опитват да засилят атаките си в североизточната част на Харковска област. Руското министерство на отбраната твърди, че неговите сили..

публикувано на 11.05.24 в 18:30

В Кипър започват проявите за Международния ден на музеите

С над 130 събития в 28 музея от днес до края на месеца Кипър отбелязва Международния ден на музеите, който се чества на 18 май, и Европейската нощ на музеите. "Музеи за образование и научни изследвания" е темата на тазгодишния международен ден. Тя..

публикувано на 11.05.24 в 17:34

Богата програма в Плевен за Европейската нощ на музеите и галериите

С богата програма Плевен се присъединява днес към инициативата Европейска нощ на музеите и галериите.  Събитията са посветени и на Празника на града, който се отбелязва на 15 май Вълнуващи и незабравими часове очакват плевенчани и гости на града...

публикувано на 11.05.24 в 17:24

Откриха ремонтирания Клисурски манастир на храмовия му празник

С голям тържество Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза храмовия си празник. В днешния ден беше открит официално храмът след реставрация на иконите в него, продължила г одина и половина. За целта бяха предвидени половин милион лева..

публикувано на 11.05.24 в 17:21

Надпреварата за правопис "Бъди грамотен" започна от Габрово

Църковният празник на Светите равноапостоли Кирил и Методий беше избран за начало на тазгодишното издание на инициативата "Бъди грамотен". Надпреварата за правопис започна от Габрово. Габрово е първият град, в който екипът на Академика БГ..

публикувано на 11.05.24 в 17:07

Екоорганизации искат с подписка да бъде публикуван докладът за измервателната система за въздуха

Екологични организации от страната започнаха от Велико Търново национална подписка, с която искат Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по околната среда да публикуват доклада за състоянието на националната ни измервателна..

публикувано на 11.05.24 в 16:49

Откриха обявения за издирване ученик от Хасково

Обявеното за национално издирване дете от Хасково е открито живо и здраво. Издирват 13-годишен ученик Хасково, не се е прибрал след училище Установено е, че 13-годишният Дениз Рамадан Яшар, който вчера не се е прибрал след училище, е отишъл с..

публикувано на 11.05.24 в 16:26