Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън призова за удължаване на примирието между Израел и групировката "Хамас"

Президентът на САЩ Джо Байдън прави изявление в президентската резиденция в Йерусалим, 14 юли 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън призова за удължаване на четиридневното примирие между Израел и групировката "Хамас", което изтича днес. Досега са осъществени три от четирите планирани размени на заложници с палестински затворници в рамките на споразумението за временно прекратяване на огъня. То позволи и доставки на хуманитарна помощ за ивицата Газа.

Редакторът Савина Спасова с още информация.

17 заложници, отвлечени от "Хамас" при нападението от 7 октомври, бяха освободени на третия ден от примирието в Ивицата Газа. Малко след това от израелски затвори бяха пуснати 39 души.

Американският президент Джо Байдън се обяви за удължаване на примирието:

"Това е моята цел, нашата цел - да удължим тази пауза и след утрешния ден, така че да бъдат пуснати повече заложници и повече хуманитарна помощ да достигне до нуждаещите се в Газа".

След телефонен разговор с Байдън израелският премиер Бенямин Нетаняху също заяви, че би приветствал удължаване на примирието с "Хамас", ако това позволи всеки ден да бъдат освобождавани по още 10 израелски заложници. Вашингтон и Тел Авив са се договорили да си сътрудничат за връщането на всичките 240 пленени от палестинската групировка. Същевременно Нетаняху е потвърдил решимостта на Израел да поднови операцията си в Газа веднага след изтичане на периода на спиране на огъня.

От "Хамас" изразиха готовност той да продължи в замяна на освобождаването на още палестински затворници от Израел. 

Сега действащата договореност, постигната с посредничеството на Катар, предвижда Хамас да освободи общо 50 от израелските граждани, които отвлече на 7-и октомври, в замяна на 150 палестински затворници.

Членове на семействата на израелски заложници ще присъстват днес на срещата в Йерусалим между израелския президент Ицхак Херцог и милиардера Илон Мъск. Социалната платформа на Мъск "Екс", доскоро "Туитър", е критикувана заради толерирането на спорно съдържание, свързано с атаката на "Хамас" срещу Израел и предизвиканата от нея офанзива в Газа.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бенямин Нетаняху

Нетаняху определи решението на МНС като абсурдно и насочено срещу целия Израел

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че решението на прокурора на Международния наказателен съд в Хага да поиска заповеди за арест срещу него и неговия министър на отбраната е абсурдно и че този ход е бил насочен срещу целия Израел. МНС в Хага поиска заповед за арест на Нетаняху, Галант и на лидери на "Хамас" "Отхвърлям с..

публикувано на 20.05.24 в 21:27

Поредно заседание в Московски съд по дело срещу театралките Беркович и Петрейчук

В Москва се състоя поредното заседание по делото за оправдание на тероризма срещу режисьора Евгения Беркович и драматурга Светлана Петрийчук. Беркович и Петрейчук не се признаха за виновни по обвиненията в оправдаване на тероризма в първия ден от процеса срещу тях за постановката на наградена пиеса,   съобщи днес независимата руска медия..

публикувано на 20.05.24 в 21:00
Олег Савелиев беше назначен за заместник-министър на отбраната на Русия

Путин назначи икономиста Олег Савелиев за заместник-министър на отбраната

Президентът на Русия Владимир Путин е подписал указ за назначаване на одитора от Сметната палата и бивш зам. министър на икономиката Олег Савелиев за заместник-министър на отбраната и ръководител на апарата на министъра, предаде Ройтерс. Това е допълнителен знак за намерението му да подобри ефективността на руската военна икономика. С друг..

публикувано на 20.05.24 в 20:45
Володимир Зеленски

Зеленски: Ситуацията в Харковска област е под контрол, западната помощ за Украйна е твърде бавна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че ситуацията в Харковска област, където Русия отвори нов фронт преди десетина дни, е под контрол. В интервю за агенция Ройтерс обаче Зеленски призова за пореден път за смяна на цялостния подход в процеса на деклариране и предоставяне на военна помощ за страната му от Запада. Той каза, че..

публикувано на 20.05.24 в 20:27

Още по случая с починалото 5-годишно дете от с. Стоб

5-годишно дете от село Стоб, община Кочериново, е починало на път за болницата в Благоевград, заради което започва проверка в лечебното заведение и в Спешния център в град Рила. 5-годишно дете почина на път за болницата в Благоевград Петгодишното момченце е било прието през нощта в Спешното приемно отделение на Областната болница в Благоевград...

публикувано на 20.05.24 в 20:11

БНБ разпореди на банките набор от показатели за наблюдение на ипотечните кредитни стандарти

Управителният съвет на Българската народна банка разпореди на банките и клоновете, извършващи дейност в страната, прилагането на минимален набор от показатели за наблюдение на кредитните стандарти при отпускане и предоговаряне на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Това се съобщава на уебсайта на централната банка , след като на..

публикувано на 20.05.24 в 19:58

Поредна вечер на протест в центъра на София

За поредна вечер жители на центъра на София протестираха срещу новата организация на движението по бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Витоша", и ул. "Фритьоф Нансен". Движението се осъществяваше в едната лента по бул. "П. Евтимий". До 20.00 часа беше затворено движението кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" с ул. "Граф Игнатиев". Протест на..

публикувано на 20.05.24 в 19:39