Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици хиляди потребители продължават да са без ток

Снимка: Община Монтана

Стотици хиляди потребители продължават да са без ток в резултат на падналите снегове и силните ветрове вчера и тази нощ. 

Всички електроразпределителни дружества използват допълнителни екипи за отстраняване на авариите. На места работата им е затруднена от трудно достъпни и непочистени от сняг и паднали дървета пътища, което пречи на екипите да стигнат до местата без ток.

В североизточната част на страната без ток продължават да са 551 населени места, каза Петя Попова от "Енерго про", които захранват района:

"Над 100 екипа на Електроразпределение Север продължават работа по възстановяване на засегнатите участъци по електроразпределителната мрежа на територията на Североизточна България. Отстранени са стотици аварии, но към 11.00 днес все още 551 населени места с над 124 000 клиенти са с прекъснато електрозахранване. Основен проблем остават затворените пътища, което възпрепятства достигането на нашите екипи до повредените участъци от мрежата".

В Западна България, която се обслужва от "Електрохолд" без ток са близо 130 000 потребители. Най-засегнати са областите Ловеч, Плевен, София област, Монтана и Враца.

Дружеството и мобилизирало допълнителни групи, за да се справи с авариите. До момента са установени 30 счупени стълба по мрежата средно напрежение предимно в Северозападна България. След като бъдат отстранени авариите по мрежата средно напрежение, усилията на групите ще бъдат насочени и към повредите по мрежа ниско напрежение. От дружеството очакват в близките часове да бъде възстановено електрозахранването на по-голямата част от засегнатите потребители.

В югоизточната част на страната, която беше най-слабо засегната, ситуацията започва да се нормализира, казва Крум Косев от електродружеството, обслужващо района, EVN:

"Нямаме сериозна аварийна обстановка, след като вчера бяха възстановени голяма част от различните електропроводи, които бяха скъсани следствие на множество паднали дървета от бурния вятър. Към момента имаме отделни, малки села в части от Стара планина, основно в района на Котел, които са засегнати и остават за възстановяване, както и в родопската част на Област Пловдив във високите части, които оставят да възстановяване. Разчитаме, че в кратки срокове и тези населени места ще бъдете с нормално електроподаване".

Няма проблеми с мрежата с високо напрежение, обслужвана от Електроенергийния системен оператор.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руските сили са превзели село в Донецка област

Руските сили са превзели украинското село Новобахмутовка в Донецка област, близо до Очеретине, което през последните дни се превърна в център на ожесточени сражения, съобщи руското министерство на отбраната, предаде "Ройтерс". В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр, където също..

публикувано на 28.04.24 в 15:06
Знаме на

Делегация на "Хамас" в Кайро за преговори за примирие

Представител на "Хамас" е обявил пред агенция "Ройтерс", че делегация на радикалната ислямистка групировка ще посети в понеделник, 29 април, египетската столица Кайро утре за нови преговори за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Делегацията ще обсъжда предложение за примирие, направено от посредниците, и съгласувано с Израел.  Еврейската държава вече..

публикувано на 28.04.24 в 14:53

Бойко Станкушев: Политическото предоверяване на ПП-ДБ ще им коства много

Много хора, които мислят с акъла си и са ангажирани с процесите в България, са объркани. Знаят, че това, което се случва сега в България, се случва от десетилетия. Така коментира ситуацията Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд в интервю пред БНР. „Политическото предоверяване на коалицията ПП-ДБ, особено в този дълъг период..

публикувано на 28.04.24 в 14:32

Ловеч празнува Цветница в стария кв. "Вароша"

В Ловеч на Цветница по стара традиция се събират хиляди жители и гости на града, а площадите в центъра и стария квартал "Вароша" са изпълнени с шатри на майстори занаятчии и цветари. По традиция беше пресъздаден и ритуала "По вода", а за кумичка на празника беше избрана 18-годишната Надежда Стефанова.

публикувано на 28.04.24 в 14:13

Климатът е сред най-важните теми за младите хора в предстоящите европейски избори

Младите избиратели, на възраст между 16 и 23 години, които ще имат ключова роля в изборите за Европейски парламент в началото на юни, смятат, че климатичните промени са сред най-важните проблеми, на които бъдещите евродепутати трябва да търсят решение.  "Климатичните промени са непосредствена заплаха и ако мисля да имам деца в близкото бъдеще,..

публикувано на 28.04.24 в 14:05

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Мазни борби. Мазньо дири мазнинката

В днешната научна лекция тук ще разгледаме едно явление от българския политически живот и както винаги, анализът ни е толкова дълбок, че 5 минути не можем да изплуваме на повърхността за глътка въздух. С нашите научни лопати ние копаем сведения от библейските страници през феноменологията на Хегел чак до банкянските извори на мъдростта...

публикувано на 28.04.24 в 13:58

„Запалете свещичка, дарете живот“ - девет души дариха кръв във В. Търново

Девет кръводарители се отзоваха и дариха на Цветница в неделното училище към храма „Свети Николай“ във Велико Търново. Акцията по кръводаряване е част от националната кампания „Запалете свещичка, дарете живот“. Сътрудничеството между храма и Центъра по трансфузионна хематология е отдавна и заедно помагаме, поясниха свещеноиконом Славчо..

публикувано на 28.04.24 в 13:58