Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сунак отмени среща с Мицотакис, подразнил се от изказване за скулптури от Партенона

Части от Партенона, намиращи се в Британския музей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Политическо напрежение между Лондон и Атина, след като британският премиер Риши Сунак отмени планирана за днес среща в Лондон с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис. Причината - в предаването "Неделя с Лаура Куенсберг" на Би Би Си Мицотакис коментира темата за "мраморите на Елгин". Това са скулптурите от Партенона, изнесени от Гърция в началото на XIX век от тогавашния британски посланик в Османската империя лорд Елгин. В момента те се намират в Британския музей, а от десетилетия Атина настоява за връщането им в Гърция.

Пред Би Би Си гръцкият премиер коментира, че за Атина това е въпрос на обединение, където най-добре може да се възхищавате на тези важни паметници. "Ако отрежем половината от Мона Лиза и половината е в Лувъра, какво ще стане?", отбеляза той, и допълни: "Не сме постигнали такъв напредък в преговорите, какъвто бихме искали, но аз съм търпелив“.

Това е подразнило британския премиер Сунак, предава Би Би Си. Затова от правителството предложили на гръцкия премиер Мицотакис среща със заместник министър-председателя Оливър Даудън. Гръцкият премиер в официално изявление изказа раздразнението си от случилото си, предаде гръцката обществена телевизия ЕРТ.

"Позициите на Гърция по въпроса за скулптурите от Партенона е добре известна. Надявах се да имам възможност да ги обсъдя с британския си колега", допълва Кириакос Мицотакис.

По публикацията работи: Калин Дацов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мете Фредериксен, премиер на Дания

Датският премиер беше нападнат в центъра на Копенхаген, нападателят е арестуван

Премиерът на Дания Мете Фредериксен беше в шок, след като в петък беше нападната и ударена от мъж в центъра на Копенхаген, съобщава Ройтерс, цитирайки новинарската агенция Ritzau, която се позовава на полицията и на кабинета на министър-председателя. "Премиерът Мете Фредериксен беше блъсната от мъж в петък вечерта на площад Kultorvet в..

публикувано на 07.06.24 в 23:29

Рафинерия в руския град Новошахтинск е спряла работа след атака с украински дрон

Рафинерията в руския град Новошахтинск до източната граница на Украйна е спряла работа вследствие от атака на украински дрон, твърдят източници на агенция Ройтерс. Новошахтинск се намира в Ростовска област, до източната граница на Украйна. През миналата година там се води преработени 4,8 милиона тона нефт. Дронът е причинил пожар в завод..

публикувано на 07.06.24 в 23:23

В Дряново и трите най-големи села в общината поставят енергоспестяващо улично осветление

В Дряново и трите най-големи села в общината старото улично осветление ще бъде подменено с енергоспестяващо. Модернизацията е в ход и трябва да приключи до началото на следващата година. Новите енергоспестяващи осветителни тела и табла за улично осветление ще бъдат инсталирани през този строителен сезон в Дряново и трите най-големи села в..

публикувано на 07.06.24 в 23:09

Нови температурни рекорди бяха поставени в Кипър заради горещините

Нови рекорди бяха поставени в Кипър заради горещините, обхванали острова от началото на тази седмица. Метеорологичната служба издаде най-продължителното предупреждение за екстремни жеги – за 18 часа непрекъснато. За първи път се отчитат и 6 последователни дни с температури над 40 градуса по Целзий през юни. Жълт код за опасно време е в сила..

публикувано на 07.06.24 в 22:34
Награди

Посмъртно Алек Попов е носител на Голямата награда "Христо Г. Данов"

Посмъртно Алек Попов е носител на Голямата награда "Христо Г. Данов" за цялостен принос в българската книжовна култура. На церемония тази вечер в къщата-музей на именития български възрожденец в Старинен Пловдив служебният министър на културата Найден Тодоров връчи отличието на дъщеря му Александра.   В раздела "Автор на българска..

публикувано на 07.06.24 в 22:16
Володимир Зеленски и Владимир Путин

Украйна определя легитимността на президента Зеленски, а не Путин

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в петък, че неговата легитимност се признава и определя от украинския народ, като същевременно критикува тази на руския президент Владимир Путин. "Легитимността на президента Зеленски се признава от народа на Украйна. Нашият народ е свободен. Легитимността на Путин се признава само от..

публикувано на 07.06.24 в 21:57

Мащабна операция на ГДБОП се провежда в няколко града у нас

Мащабна операция на ГДБОП се провежда в няколко града у нас. Това научи БНР от свои източници. Операцията е свързана с трафик на дрога. Става дума за канал за пренос на наркотици през границата. Към момента няма информация дали има задържани. Проверяват се криминално проявени лица на различни места в страната. Наркотиците са били..

публикувано на 07.06.24 в 21:44