Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миграционното споразумение на Лондон с Руанда е почти готово

Британският министър на вътрешните работи Джеймс Клевърли
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителство ще даде на Руанда допълнително най-малко 15 милиона паунда, за да осигури споразумение за имиграцията, като Джеймс Клевърли, министърът на вътрешните работи, се готви да отлети до Кигали още утре, за да сключи сделката, съобщи вестник "Сънди таймс".

Премиерът Риши Сунак се съгласи за отпускането на новите средства, които ще бъдат използвани за заплащане на допълнителен персонал за подобряване и разширяване на системата за обработка на молби за убежище в Руанда. Великобритания вече е предоставила на властите в Кигали 140 милиона паунда.

Високопоставени правителствени източници са потвърдили пред "Сънди таймс", че новото споразумение е почти завършено и се очаква вътрешният министър да отлети за източноафриканската страна в понеделник или вторник. Даунинг стрийт планира да представи договора в парламента до четвъртък, като до този момент също се очаква Сунак да е внесъл спешно законодателство, предназначено да отговори на критиките на Върховния съд и да обяви Руанда за безопасна страна.

Миналия месец съдът блокира плановете на правителството да изпраща мигранти там заради нарушаване на международните норми, което беше голям удар по стратегията на министрите за справяне с нелегалната миграция. За да противодействат на критиките на съдиите, министрите ще публикуват "пакет с доказателства", за да покажат, че търсещите убежище няма да бъдат застрашени с малтретиране или депортиране в страната си на произход, след като бъдат преместени от Обединеното кралство в Руанда.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Питейната вода в Дупница от 1,37 поскъпва на 3,71 лв за куб. м

Питейната вода в Дупница поскъпва от 1,37 на 3,71 лв. за куб. метър, два пъти и половина. Това влиза в сила от 1 юли, откогато ще стане юридическото, административното и финансовото вливане на общинското ВиК към регионалния оператор "Кюстендилска вода". Това трябваше да стане още на 1 април т.г., но се отложи по процедурни причини с 3 месеца.  До..

публикувано на 17.06.24 в 19:30

32-годишна жена роди на паркинга на областната болницата във Велико Търново

32-годишна жена роди на паркинга на областната болницата във Велико Търново. Екип от лекари, акушерки и неонатолози извършиха раждането при полеви условия. Родилката и бебето са добре и днес бяха изписани от лечебното заведение. Това е четвърто раждане за майката Калинка Пенева, която в петък миналата седмица късно тръгнала от дома си в..

публикувано на 17.06.24 в 19:26
Българският министър-председател Димитър Главчев пристига за срещата в Брюксел, 17 юни 2024 г.

Още няма яснота какъв ресор ще има българският представител в новата ЕК

Лидерите на 27-те страни членки на Европейския съюз се събраха тази вечер в Брюксел на извънредна среща, на която се очаква да синхронизират позициите си за председатели на Съвета на Евросъюза, на Европейската комисия и на Европарламента след изборите от 6 до 9 юни. Европейските лидери обсъждат разпределението на висшите постове в ЕС Служебният..

публикувано на 17.06.24 в 19:15
Леоноре Гевеслер, министър на околната среда на Австрия

Скандал в Австрия заради екозакон на ЕС

Съветът на Европейския съюз одобри закон, предвиждащ държавите членки да въведат мерки за възстановяване на увредената природа върху една пета от сушата и водите до 2030 г. Властите в Австрия обаче заплашиха да заведат съдебно дело, за да оспорят гласуването. Съветът на ЕС прие важен регламент за възстановяване на увредената природа Австрийската..

публикувано на 17.06.24 в 18:55

Високи температури и повишен брой случаи на коронавирус в Кипър

Коронавирусът се завръща в Кипър сред продължаващите горещи вълни в страната и увеличените летни пътувания, съобщиха здравните власти. Двама възрастни вече починаха от топлинен удар. Ръст на случаите на коронавирус и на хоспитализираните с него е отчетен през последните три седмици, при постоянна тенденция на увеличаването им, показват данните на..

публикувано на 17.06.24 в 18:44
Палестинка в разрушената си къща в град Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 16 юни 2024 г.

Военните действия в Рафах и южната част на Газа продължават въпреки съобщението за тактически паузи

Израелският премиер Бенямин Нетаняху разпусна шестчленния военновременен кабинет, създаден в началото на офанзивата срещу палестинското ислямистко "Хамас" преди осем месеца. Нетаняху разпусна израелския военновременен кабинет На фона на продължаващи сражения в Рафах и растящо напрежение и по границата с Ливан в Израел пристигна съветник на..

публикувано на 17.06.24 в 18:40

Намалял приток на мигранти по Балканския маршрут констатират в Италия

Видео материал на италианската информационна агенция Ansa информира, че притокът на имигранти по Балканския маршрут от година и половина насам е намалял.  Отчита се в горите на Вал Розандра на  границата между Словения и Италия, където доброволци почистили преди време от вещи на преминалите от там мигранти.   Според основателя на асоциацията..

публикувано на 17.06.24 в 18:36