Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хаджа Лабиб: Белгия ще иска еврозабрана за екстремистки израелски заселници

Хаджа Лабиб
Снимка: Профил на Хаджа Лабиб в Х

Белгия ще настоява за европейска забрана за влизане на екстремистки израелски заселници, заяви външният министър на страната Хаджа Лабиб. Това съобщи БТА. Искането за ограничения за влизане ще бъде отправено на Съвета на европейските външни министри в понеделник и на европейската среща на върха следващата седмица.
Европейският съюз няма единна позиция по отношение на конфликта между Израел и Палестина. Белгия едновременно осъди "Хамас" за терористичното нападение в Израел на 7-ми октомври и смята Израел за отговорен за многобройните жертви сред цивилното население в ивицата Газа.
По-рано тази седмица правителството на Съединените щати обяви, че ще наложи визови ограничения на израелските заселници, които участват в подкопаването на мира, сигурността или стабилността в окупирания Западен бряг.

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тодора Радева

Да видим София през литературата

Шестият сезон на "Литературни маршрути" започва с 6 нови градски разходки през май. Началото е утре с европейска литературна разходка. Инициатор е Тодора Радева – основател на Фондация "Прочети София". Пред БНР тя разказа: "Във всички маршрути, които правим, когато говорим за нашите писатели, интелектуалци и представяме не само тяхната..

публикувано на 08.05.24 в 13:01
Сандански

Изборът на общински съветници в Сандански зацикли, ВАС върна делото

Върховният административен съд (ВАС) отмени решение на Административен съд - Благоевград, с което се потвърждава избора на общински съветници в Сандански и върна делото за ново разглеждане от нов състав. Делото е образувано пред ВАС по две касационни жалби, с които се оспорват истинността на протоколите на Общинска избирателна комисия -..

публикувано на 08.05.24 в 12:48

В Неапол конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в банкноти по 50 евро

Финансовата полиция в Неапол разкри в складова промишлена сграда в квартала "Понтичели", печатница за фалшиви евробанкноти. Намерените 48 милиона евро са почти перфектно изработени банкноти от 50 евро. Отпечатани са с "офсет" процес, който в сравнение с дигиталната техника позволява те да се доближат изключително много до оригиналните..

публикувано на 08.05.24 в 12:36

Радев и Алиев подписаха декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан

Президентите на България и Азербайджан Румен Радев и Илхам Алиев подписаха декларация за укрепване на стратегическото партньорство между България и Азербайджан.  Радев подписва декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан "Азербайджан се превърна в ключов партньор на България в областта на енергетиката и има..

публикувано на 08.05.24 в 12:15
Георги Готев

Георги Готев: Китай тепърва ще се намесва сериозно на европейска територия

Китай е много по-голям фактор от Русия. Това заяви пред БНР Георги Готев, Euractiv. Днес Си Цзинпин се среща с Александър Вучич. Следващата му спирка в Европа ще бъде Унгария. "Пекин се стрем и да постигне историческите си цели и го прави с всяка своя стъпка. Опитва се да увеличи влиянието си в ЕС през последните години . Т ърси..

публикувано на 08.05.24 в 11:46
Виктор Орбан със Си Цзинпин в Пекин.

Си се среща с Орбан - "най-добрият приятел на Китай в ЕС"

Приемайки Си Цзинпин на последната спирка от европейската обиколка на китайския лидер в Европа, унгарският премиер Виктор Орбан ще има шанс да засили връзките между Пекин и неговия най-близък съюзник в ЕС, коментира днес АФП. Си започна обиколката си с Франция – сърдечна визита, която обаче подчерта напрежението между Пекин и ЕС заради..

публикувано на 08.05.24 в 11:41

Прокурор Елена Каракашева, и.д. главният секретар на МВР и ДАНС в звено за честни избори на 9 юни

Прокуратурата, МВР и ДАНС с общи действия за вота 2 в 1 на 9 юни. Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, служебният вътрешен министър Калин Стоянов и председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев подписаха съвместна заповед, с която се създава Национално междуведомствено звено за изборите за..

публикувано на 08.05.24 в 11:36