Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ги Верховщадт иска оставката на председателката на ЕК Фон дер Лайен

Ги Верховщадт
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Има широко съгласие сред страните членки по предложението на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за орязване на допълнителните вноски от страните членки в бюджета на ЕС до 2027 г. от 66 млрд. евро на 22,5 млрд. евро, съобщи дипломатически източник от Брюксел.

Същевременно доста лидери са песимистично настроени за възможността да се постигне съгласие по бюджета заради заплахата на унгарския премиер Виктор Орбан да наложи вето върху помощта за Украйна от 50 млрд. евро.

Междувременно бившият премиер на Белгия и настоящ евродепутат от "Обнови Европа" Ги Верховщадт изпрати писмо до колегите си от групата, в което настоява те да инициират вот на недоверие срещу Комисията заради решението ѝ да деблокира 10,2 млрд. евро от замразените средства за Унгария. Според него председателката Урсула фон дер Лайен се е предала пред изнудването на премиера Орбан. 

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Протестиращите са на ключовото кръстовище до ТЕЦ

Протестиращите на пътя Гълъбово - Мъдрец обявиха, че остават, докато не започне ремонт

На протест с блокада на международния път Русе - Свиленград в отсечката Гълъбово - Мъдрец излязоха днес жителите на села от общината. Те настояват пътната отсечка да бъде ремонтирана, тъй като свързва населените места и се използва от работещите в част от рудниците и топлоцентралите в комплекса "Марица-Изток". Третокласният път е построен..

публикувано на 04.06.24 в 13:13
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Информация за "фабриката за помощи" във Великобритания е била подадена преди 3 г. в ГДБОП

Оперативната информация за случая с източване на социалната система във Великобритания от български граждани е била подадена още преди три години в ГДБОП. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов и уточни, че разследващите у нас са събрали информация по случая, докладвали са в прокуратурата и са уведомили колегите си във Великобритания:  Повече..

публикувано на 04.06.24 в 12:53
Методи Методиев

Зам.-министър Методиев: България ще е готова за еврозоната до средата на 2025 г.

До средата на 2025 г. България ще е готова за еврозоната, прогнозира служебният заместник-министър на финансите Методи Методиев.  По думите му към края на настоящата година инфлационният критерий - единственият, който към момента не изпълняваме за въвеждането на еврото - ще бъде покрит, което ще даде възможност България да поиска извънреден доклад...

публикувано на 04.06.24 в 12:50
Сградата на Община Пазарджик

Съдът решава да бъдат ли касирани изборите за общински съвет в Пазарджик

Пазарджишкият административен съд ще решава дали да бъдат касирани изборите за общински съвет в Пазарджик. Делото е по жалба на трима кандидати за общински съветници.  При повторното преброяване в 37 секции са установени поредица от драстични нарушения, сред които - 300 липсващи бюлетини. В хода на делото беше назначено повторно преброяване в..

публикувано на 04.06.24 в 12:44

Продължава възстановяването на електроснабдяването в Ловешко

В община Ловеч продължава възстановяването на електричеството след вчерашната буря, която прекъсна електропроводи. Все още има отделни абонати в много населени места и в областния център, които са без ток.  Буря нанесе значителни щети в Ловешко Най-сериозни са щетите в село Радювене, където много домакинства все още нямат електричество...

публикувано на 04.06.24 в 12:34

Синдикат "Защита" отменя протеста си, предстои нова среща със здравния министър

Проблемите със заплащането на работещите в здравната система обсъдиха на среща днес представители на синдикат "Защита" и министърът на здравеопазването Галя Кондова. Резултатът от разговорите е, че ще има нова среща със здравния министър на 18 юни. И това е причината от синдикат "Защита" да отменят насрочения за 6 юни протест. До тази среща се..

публикувано на 04.06.24 в 12:28
Васил Терзиев

Терзиев призна за грешка с новата организация на движение в центъра на София

Кметът на София Васил Терзиев призна, че той и заместникът му по транспорт са допуснали грешка при въвеждането на новата организация на движение по столичния булевард "Патриарх Евтимий". Поредна протестна блокада в центъра на София Пореден протест срещу организацията на движение в центъра на София Ще бъде разширен съставът на..

публикувано на 04.06.24 в 12:16