Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инфантино приветства допускането на жени на футбол в Иран

Джани Инфантино
Снимка: БТА

Президентът на Международната федерация по футбол (ФИФА) - Джани Инфантино вярва, че политиката на централата за ангажираност с Иран, относно отношението към жените във футбол, носи резултати, след като бе позволено присъствието на жени на дербито на Техеран между Персеполис и Естеглал

Активистите за правата на жените от Open Stadiums и група бивши ирански спортисти през миналата година призоваха ФИФА да забрани на Иран участие на Световното първенство поради продължаващото недопускане на жени до футболни мачове. През март 2022 година на жените беше забранено да присъстват на квалификационния мач на Иран срещу Ливан в Машхад, след което се появи видео на привърженици, напръскани с лютив спрей пред стадиона.

Вместо това Инфантино подкрепи политика на ангажираност с ислямската република и сега приветства новината, че жените са били допуснати до мача от иранската професионална като знак за нейния успех.

Джани Инфантино коментира, че ще пътува до Иран в близко бъдеще и ще се срещне отново с президента Ебрахим Раиси, "за да обсъдим допълнително въпроси, свързани с футбола".

"Иран е значителна сила в азиатския футбол и е важно да продължим да поддържаме положителните и ползотворни работни отношения, които изградихме", добави швейцарецът.


По публикацията работи: Антони Йорданов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Григор Димитров с победа над френски квалификант в Рим

Григор Димитров се класира за четвъртия кръг на турнира по тенис на клей в Рим с награден фонд от 9.09 милиона евро. Първата ракета на България победи със 7:6 (3), 6:3 квалификанта Теренс Атман (Франция). Хасковлията поведе с пробив и 2:1 в първия сет, но допусна изравняване до 3:3. Стигна се до тайбрек, в който Димитров поведе с 5:2 и приключи частта..

публикувано на 12.05.24 в 17:37
Кимия Ализаде

България на крачка от европейска титла при жените в олимпийското таекуондо

Звездата на олимпийското таекуондо Кимия Ализаде е на път да донесе европейска титла на България. Натурализираната иранка се класира за финала в категория 62 килограма на шампионата на Стария континент, който се проведжа в сръбската столица Белград. В първото си състезание под български флаг, бронзовата медалистка от олимпийските игри в Рио де Жанейро..

публикувано на 12.05.24 в 17:23
Анди Родик

Анди Родик разказа пред фенове как се е борил с рак в устните

Някогашният лидер в мъжкия професионален тенис Анди Родик съобщи, че е отстранил раков тумор от устните си. Американецът разказа пред феновете за продължаващата си борба с рака на кожата по време на тазседмичния епизод на неговия подкаст "Served“. "Страдах от различни типове рак на кожата от момента, в който спрях да играя", заяви шампионът..

публикувано на 12.05.24 в 11:47
Холщайн (Кил) влезе в Бундеслигата за първи път в историята

Холщайн (Кил) влезе в Бундеслигата за първи път в историята

Отборът на Холщайн (Кил) спечели промоция в Бундеслигата за първи път в историята, след като кръг преди края на второто ниво на футбола в Германия е недостижим на върха с 65 точки. Това се случи след домакинското равенство 1:1 срещу Фортуна (Дюселдорф), заемащ и преди, и след срещата 3-о място, вече с 60 точки. Още във 2-ата минута Бенедикт..

публикувано на 12.05.24 в 11:32
Доминик Янков игра 30 минути срещу Меси и Суарес

Доминик Янков игра 30 минути срещу Меси и Суарес

Българският национал Доминик Янков влезе като резерва в 63-ата минута за своя тим Монреал в първенството на Американската Мейджър-лига срещу Интер (Маями), в чиито редици блестят мегазвездите Лионел Меси и Луис Суарес. Монреал изненадващо поведе с 2:0 с голове на Брис Дюк в 22-ата минута и на Жюл Вилсен 10 минути по-късно. Вилсен се превърна в..

публикувано на 12.05.24 в 10:53
Бостън и Далас поведоха в полуфиналите на НБА

Бостън и Далас поведоха в полуфиналите на НБА

Първенство на Националната баскетболна асоциация на Северна Америка (НБА), плейофи: Източна конференция, полуфинал: Кливланд – Бостън          93:106 *Бостън води в серията с 2-1 победи, играе се до четири успеха Западна конференция, полуфинал: Далас – Оклахома Сити  105:101 *Далас води в серията с 2-1 победи, играе..

публикувано на 12.05.24 в 10:27
Андрей Рубльов

Нова победа на волята за Андрей Рубльов

Шампионът от Мадрид - Андрей Рубльов (Русия), се класира за третия кръг на тенис турнира от сериите Мастърс в италианската столица Рим, след като победи с 5:7, 6:4, 7:5 Маркос Хирон (САЩ). А след триумфа в Испания явно ще бъдат незабравими няколко седмици за Андрей Рубльов. 26-годишният руснак спечели втората си титла от Мастърс 1000 в..

публикувано на 12.05.24 в 09:53