Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел продължава с тежките си бомбардировки над Газа

Хан Юнис, 5 декември 2023 г.
Снимка: АФП

Израелската армия съобщи, че е открила телата на трима заложници, похитени от "Хамас" на 7 октомври. А на фона на продължаващите ожесточени израелски бомбардировки срещу ивицата Газа съветникът по национална сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви, че ще се върви към по-прецизни удари.

Израел продължава с тежките си бомбардировки над Газа. Палестинските здравни служители заявиха, че четирима души, включително две деца, са били убити и няколко други ранени при израелски въздушен удар в Хан Юнис. По данни на палестински медии при израелски въздушни удари са били убити и ранени палестинци и в Рафах.

Израелската армия обяви, че е открила в Ивицата Газа и е върнала в Израел тялото на френско-израелски граждани, отвлечен сутринта на 7 октомври от музикалния фестивaл Супернова. Израелските сили за отбрана съобщиха също, че са открили телата на двама израелски войници, похитени от "Хамас".

На пресконференция в Израел съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви, че е имал конструктивни разговори с Израел относно начина, по който страната води война срещу "Хамас", включително за преход от "висока интензивност" на бойни действия към "по-прецизно“ насочване:

"Сега се намираме във фазата на високия интензитет, с продължаваща наземна военна операция и в северната, и в южната половина на Газа. Но ще има преход към друга фаза на тази война, която ще е фокусирана върху по-прецизни удари по ръководството на "Хамас" и операции, базирани на разузнавателни данни".

Съливан не уточни кога конфликтът може да приключи, но посочи, че според Вашингтон това може да отнеме месеци.

По-късно Съливан се срещна и с палестинския президент Махмуд Абас, който е подчертал, че Газа е неразделна част от Палестинската държава и е призовал Съединените щати да упражнят натиск върху Израел, за да прекрати нападенията си срещу палестинците в Газа, на Западния бряг и Йерусалим. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йоан Терио

Йоан Терио: Париж се ангажира с радикална трансформация на превозите

Всеки град трябва да намери своя транспортен микс, който да е адаптиран към живущите в него. Това обясни пред БНР Йоан Терио, аташе по институционално сътрудничество. Френският институт в София събира общини, експрети в областта на климатичните изменения, екологични сдружения и широка публика на семинар "ЕкоОбщина 2024". Тази година е посветен на..

публикувано на 30.09.24 в 12:30
Унищожени сгради в южната част на Ливан, 30 септември 2024 г.

Израел разшири обхвата на атаките си в Ливан

Израел разшири обхвата на атаките си в Ливан и отвъд целите, свързани с радикалната шиитска организация "Хизбула". За първи път беше атакувана жилищна сграда в квартал на столицата Бейрут, а не в предградията. Четирима души са били убити и други четирима са ранени при израелския удар тази нощ. От организацията Народен фронт за освобождение..

публикувано на 30.09.24 в 12:21

Предприемачи в сектора на търговията на дребно очакват покачване на цените

Предприемачите в сектора на търговията на дребно очакват известно покачване на цените през следващите три месеца. Това е отговорът им в бизнес анкетата за септември, направена от Националния статистически институт. Общият показател на бизнес климата се влошава спрямо август с един процентен пункт (от 23,5% на 22,5%). В секторите "услуги",..

публикувано на 30.09.24 в 12:09

Трима задържани при акцията срещу купения вот в Бургас

Трима души са задържани за купуване на гласове при специализираната полицейска операция, която започна в Бургас тази сутрин. Три адреса са претърсени в ромската махала на комплекс "Меден рудник", като на единия от тях са открити списъци с имена. По данни на бургаската полиция схемите за купуване на гласове не са променени и се осъществяват основно..

публикувано на 30.09.24 в 11:55
Изложба от Националния политехнически музей -

Как са готвели, разкрасявали и забавлявали нашите баби в миналия век?

Знаете ли какво са ползвали в кухнята вашите баби, с какво са си правили модни прически, на какво са слушали музика през първата половина на миналия век? На Регионалния исторически музей гостува изложба от Националния политехнически музей - "Техниката у дома през първата половина на XX век", но е показана и битова техника, произведена в Плевен...

публикувано на 30.09.24 в 11:33

Две села в Русенско са без ток заради проливните дъждове

Проливният дъжд в Русенска област стана причина за прекъсване на електрозахранването в няколко села. Авариите се отстраняват и за момента, проблеми има само в селата Караманово и Пиперково. Близо 50 литра на квадратен метър е падналият дъжд през последните 24 часа на територията на Русенска област, съобщиха от хидрометеорологичната..

публикувано на 30.09.24 в 11:31

В Кюстендилско обсъждат действията при потушаване на горските пожари в планината

Да бъде организирана среща за обсъждане на действията при потушаване на горските пожари в планината в Кюстендилско предлагат от общинската управа  в Сапарева баня. Те изпращат мотивирано предложение за такова обсъждане до областните управители на Кюстендил и на Софийска област, респективно до Община-Самоков, за участие на техни специалисти,  каза..

публикувано на 30.09.24 в 11:24