Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След над 5 часа дебати депутатите обсъдиха едва няколко члена от законопроекта за Бюджет 2024

Снимка: БГНЕС

След повече от  пет часа дебати депутатите обсъдиха едва първите няколко члена от законопроекта на държавния бюджет за 2024 година.

Народното събрание гласува окончателно допълнителните 68 милиона лева за сектор "Култура". Опозицията отново критикува властта за липсата на повече пари за образование.

Народното събрание подкрепи всички предложения, внесени от управляващото мнозинство,  сред които  да бъде създаден фонд "Стамболов" и отпуснаха за това 5 млн. лева, с които изтъкнати студенти да се учат в престижни университети в чужбина и след това да работят в България. 

Депутатите гласуваха допълнително пари за  детски онкологичен център; 4 млн. лева за младежките центрове; допълнителни 5 млн. лева за медицински изделия за хора с увреждания; допълнителни 10 млн. лева за персонала на БАН; допълнително 2,7 млн. лева за курсантите в МВР; 37 млн. лева за изграждане на център за киберсигурност в ДАНС; 2 млн. лева за заплатите в агенция "Архиви"; 200 хил. лева за добруджанските и тракийските институти, както и допълнителни средства за МВнР и  Министерството на иновациите.

От обществените медии само БТА получи допълнителни 2 млн. лева за възнаграждения, в това число за укрепване на капацитета и дейността на агенцията, както и кореспондентските бюра.

От "БСП за България" отново настояха за 5% от брутния вътрешен продукт за образование и прогнозираха, че ръстът на учителските заплати няма да бъде достигнат.

С предложение на председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС беше гласувано обсъждането по бюджета да продължи до 20.00 часа.

Утре ще се проведе отново извънредно заседание с единствената точка - второ четене на промените в Конституцията.

Очаква се депутатите да продължат с окончателното обсъждане на финансовата рамка на страната за догодина на редовното заседание в сряда.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Боряна Ботева, председател на Сдружението за развитие на българското здравеопазване

Отказ на аптеки да работят с НЗОК ще се отрази върху доста до лекарства в малките населени места

Ако аптеки откажат да изпълняват рецепти по Здравна каса (НЗОК), част от пациентите ще изберат да си заплащат изцяло лекарствата за сърце и кръвно, които не са скъпи. Това ще обезсмисли решението на Касата за 100-процентова реимбурсация на над 50 такива медикамента, заяви пред БНР Боряна Ботева, председател на Сдружението за развитие на..

публикувано на 01.07.24 в 11:16

Съдът отхвърли жалба срещу заповед на МОСВ за забрана на развъждане на норки

Състав на Административния съд в София-град отхвърли със свое решение от 27 юни жалбата на фермата за норки, собственост на Иван Ангелов с прякор Пилето, срещу издадената от екоминистреството Заповед за забрана на вноса и развъждането на вида “Американска норка” в България. Отворено писмо до премиера Николай Денков за забрана на фермите..

публикувано на 01.07.24 в 11:07

Гръцки медии: Ружа Игнатова се издирва в Атина

Медиите в Гърция публикуват обширни материали по повод обявената от САЩ награда от 5 милиона долара за откриването на българката Ружа Игнатова, издирвана за участие в една от най-мащабните схеми за измами в света. "Ружа Игнатова се издирва в Атина" – под това заглавие няколко централни гръцки издания публикуват днес пълна информация за..

публикувано на 01.07.24 в 10:50

ГДБОП откриха база за производство за фалшиви пари в провадийско село

Служители на ГДБОП откриха база за производство за неистински парични знаци в провадийско село. В хода на предприетите действия по неотложност са открити заготовки, материали, техника, като двама са задържани по случая, съобщават от пресцентъра на МВР. Специализираната операция е проведена от служители на ГДБОП на 30 юни на територията на с...

публикувано на 01.07.24 в 10:49

Искат 1 млн. куб. м вода за общините Рила, Кочериново и Бобошево

1 млн. куб. метра вода искат кметовете на трите съседни общини Рила, Кочериново и Бобошево, където от 10 ч. днес е обявено частично бедствено положение със заповед на областния управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски. 180 л в секунда са необходими за нормалното водоподаване за трите общини. На първо време е необходим спешен ремонт на..

публикувано на 01.07.24 в 10:33
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил: Призванието на църквата е да събира тези, които са разделени

"Задачите са много. Главата на Българската православна църква е фигура, личност, която следва да олицетворява единството на Светия Синод и на народа ни, защото призванието на църквата е именно това да събира тези, които са разделени", заяви днес новият български патриарх Даниил преди първата си света литургия. Патриархът отбеляза, че е..

публикувано на 01.07.24 в 10:21

"Възраждане" няма да подкрепят "кабинет на ГЕРБ и ДПС"

След като ГЕРБ-СДС предложи кабинет с първия мандат и премиер Росен Желязков от партия "Възраждане" казаха за БНР, че позицията им остава непроменена и те няма да подкрепят "кабинет на ГЕРБ и ДПС". По-рано и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че "няма да подкрепим правителството на ГЕРБ-ДПС, за което си мечтае..

публикувано на 01.07.24 в 10:06