Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венгер защитава разширения формат на световното клубно първенство

Арсен Венгер
Снимка: БТА

Ръководителят на ФИФА за глобално футболно развитие Арсен Венгер каза, че решението на организацията да разшири световното клубно първенство ще бъде от полза за спорта извън Европа, на фона на критиките за влиянието на турнира върху претоварения футболен календар.

В неделя ФИФА обяви, че Световното клубно първенство ще включва 32 отбора и ще се играе на всеки четири години от 2025 г.

Световната футболна централа също така обяви нова Междуконтинентална купа, която ще се играе всяка година и победителят от Шампионската лига на УЕФА ще играе на финала срещу отбор, който премине през междуконтиненталните плейофи.

Съобщението предизвика критики от глобалния съюз на играчите FIFPRO, както и от Форума на световните лиги (WLF) заради повишеното натоварване на играчите и рисковете за здравето.

Венгер контрира критиките, като каза, че обновеният формат на Световното клубно първенство ще увеличи ресурсите за клубовете по света.

„В Европа имаме късмет, но е важно да направим футбола наистина глобален и това създава шанс за други клубове да прогресират, това е истинската цел“, добави бившият мениджър на Арсенал.

„Това ще даде повече възможности на повече играчи по целия свят да се състезават на най-високо ниво...Приемам, че футболният календар е натоварен, но това е състезание, което ще се провежда на всеки четири години и, разбира се, почивката по време на състезанието и след това трябва да се спазва“, допълни Венгер.

Французинът също така посочи подобренията в медицината през последните години, като каза, че благосъстоянието на играчите и превенцията на нараняванията са се „увеличили драстично“.

„Медицината в спорта е неузнаваема от това, което беше преди. Също така VAR помогна за защитата на играчите, тъй като футболистите знаят, че не могат да избягат от правенето на лоши удари, които причиняват нараняване.

Така че като цяло има огромни подобрения по отношение на благосъстоянието и ние искаме да продължим с този напредък“, завърши Венгер.

Сегашната версия на Световното клубно първенство – годишно състезание със седем отбора, ще бъде преустановено след турнира през 2023 г., на който сега е домакин Саудитска Арабия.


По публикацията работи: Антони Йорданов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лийдс и Илия Груев ще играят плейофи, Ипсуич с директна промоция за елита

Лийдс Юнайтед не успя да постигне директна промоция за Висшата лига, след като в последния кръг от Чемпиъншип загуби от Саутхемптън с 1:2 у дома. Българският национал Илия Груев бе титуляр за "белите" и остана на терена до 82-та минута. И трите попадения на "Еланд Роуд" паднаха през първото полувреме, като Адам Армстронг и Уил Смолбоун вкараха за..

публикувано на 04.05.24 в 17:09
Арсенал - Борнемут

Арсенал свърши своята работа, продължава битката за титлата

Арсенал постигна седма домакинска победа в последните си осем мача, надделявайки с категоричното 3:0 над Борнемут в среща от 36-ия кръг. С този успех "артилеристите" събраха 83 точки, с 4 пред Манчестър Сити, но имат и два мача повече. Доста спорна дузпа малко преди края на първото полувреме, реализирана от Букайо Сака, даде аванс на домакините...

публикувано на 04.05.24 в 17:06
Стилияна Николова

Стилияна Николова спечели злато на ЕК по художествена гимнастика

Стилияна Николова спечели златен медал в многобоя при жените на Европейската купа по художествена гимнастика в Баку, а Боряна Калейн завърши на четвърто място. Такъв тип състезание с необичаен регламент се провежда за първи път в историята на този спорт. Многобоят се проведе с крос битки от осмифиналите до финала - гимнастичките играха една срещу друга..

публикувано на 04.05.24 в 15:01
Ансамбъл (жени)

Ансамбълът ни с четвърто място в многобоя на ЕК в Баку

Ансамбълът на България завърши на четвърто място в многобоя на Европейската купа по художествена гимнастика в Баку (Азербайджан), която се провежда за първи път в историята на този спорт. Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева изиграха силно композицията си с пет обръча и бяха оценени с 37.750 точки, но..

публикувано на 04.05.24 в 12:20

Международната баскетболна асоциация наказа втори български състезател

Международната баскетболна асоциация (ФИБА) наказа още един български баскетболист, след като по-рано през седмицата бе санкционирана Теодора Динева, съобщават от българската федерация.  От петък и Мартин Стефанов е със забрана за участие във всички дейности на организацията или свързани с нея такива за 18 месеца. Причината отново е нарушаване на..

публикувано на 04.05.24 в 10:53

Спартак Плевен и Балкан попълниха четворката в баскетболното първенство

Шампионът Балкан продължава защитата на титлата си в Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ) след домакински успех над ЦСКА с 94:74 (31:4, 19:24, 22:21, 22:25) в Ботевград. Балкан надделя в четвъртфиналната серия между двата отбора с 2-1 победи и намери място на полуфиналите, където ще се изправи срещу лидера в редовния сезон Черноморец в..

публикувано на 04.05.24 в 05:31
Макс Верстапен

Макс Верстапен най-бърз в спринтовата квалификация в Маями

Макс Верстапен с Ред Бул ще започне спринта на пилотите от Формила 1 в Маями от първата позиция на стартовата решетка, след като триумфира в петъчната квалификация. На втората позиция ще бъде пилотът на Ферари Шарл Леклер. Трети на стартовата решетка ще се нареди вторият пилот на Ред Бул Серхио Перес, който ще подели втората редица с Дениъл Рикардо от..

публикувано на 04.05.24 в 05:14