Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Игнажден е! Православната църква почита Св. Игнатий Богоносец

Снимка: Архив

Православната църква почита паметта на Свети Игнатий Богоносец. 

Празнуват Игнат, Огнян, Пламен, Искрен и техните производни.

От днес започват предпразничните дни за Рождество Христово. 

Денят е познат и като Игнажден -  извършва се ритуалното полазване на дома, както и се прави първата кадена вечеря - задължително постна

Според преданието Св. Игнатий Богоносец е детето, което Христос взел на ръце, прегърнал го и го посочил на апостолите като пример за смирение. 

Евангелист Матей описва спора между Христовите апостоли за това кой сред тях има първенство и урокът, който Исус им дал:

И като повика Иисус едно дете, изправи го посред тях

и рече: истина ви казвам, ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно;

и тъй, който се смири като това дете, той е по-голям в царството небесно;

и който приеме едно такова дете в Мое име, Мене приема;

(Матей 18: 2-5)

Богословът Цветелина Гергинова разказа: 

"Изправил го посред тях и мъдро им казал: "Ако не се обърнете и не станете като деца - скромни, чисти и невинни, няма как да влезете в Царството Небесно". Нашата мисия е да бъдем скромни и смирени като децата. Малкото момченце, което Господ прегърнал и благословил, се казвало Игнатий. Той до края на живота си носил Божието име в сърцето си. Затова го нарекли Игнатий Богоносец".

Името Игнатий от латински означава "огнен", "пламенен".

Българите наричат празника Игнажден, Поляз, Млада година. Според християнските вярвания от Игнажден започнали родилните мъки на Божията майка, които продължили до раждането на Христос. 

В народната песен се пее: "Замъчи се Божа майка от Игнажден до Коледа“. Затова в народното съзнание Игнажден се приема за първия от поредицата коледни празници, разказва Ваня Йорданова, етнограф в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян.

"Дните от него до Коледа са познати като мъченици или Игнашка неделя и се почитат особено строго от младите булки и бременните жени. Традицията повелява през тези дни те да спазват строга забрана за работа: да не предат, да не тъкат, да не перат, за да забременяват и да раждат леко. Празникът е в близост до зимното слънцестоене и в народната култура се свързва с раждането на новото слънце. Затова се приема и като начало на новия годишен цикъл и се празнува за плодородие и хаир по стока и  хора. Най-характерен за Игнажден е общобългарския обичай "Полазване". През този ден стопанките следят какъв човек ще прекрачи най-напред прага на къщата им. Ако той е хаирен, добър човек, с лек полез, то годината ще бъде плодородна. В отделни селища от Средните Родопи, каквито са Петково, Смолян, Свети Игнат се осмисля и като покровител на огъня. През целия ден жените не работят нищо, за да няма пожари през годината. Вярва се, че на този ден не бива да се изнася нищо от къщата, за да не излезе берекетът от дома".

В народните традиции празникът има особено място с богатството си от обичаи, с които се предсказва предстоящата година, разказа краеведът Калина Тодорова: 

"От Игнажден започват полазниците. Полазник е първият човек, който ще посети дома. Той ще внесе в дома, ще нарече за плодородие и берекет. Дамите са предпочитани гости, както и женските животни. Интересен е празникът, с множество ритуали, присъщи на изконната нужда на човека да надникне в бъдещето".

В много от Ямболските села и досега са живи традициите и свързаните с деня поверия

В деня на Свети Игнатий Богоносец главна роля е имал първият гост, който прекрачва прага на дома. По полазника се гадае каква ще е следващата година - разказва етнографът Динка Ангелова: 

"Те са го посрещали точно като желан гост. Слагали го да седне до трапезата, гощавали го и са го, дарявали с риза, с пешкир. В някои села са вземали от дръвника трески, които са падали, внасяли са ги в къщата. Влезе ли полазникът, хвърляли са ги в огнището, за да има плодородие в тази къща".

В село Ханово полазникът е чакан с голямо нетърпение, спомня си Павлинка Георгиева, като през това време се изпълняват и различни ритуали: 

"Сутринта рано палим огън да се накади целия двор с дима, за да изгоним злите духове".

Не по-малко важна е и трапезата на този ден: 

"Питка трябва да имаме и жито, червено вино, ядки, плодове".

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За 3 години: ПП-ДБ увеличили подкрепата си в Разград, Кърджали и два от софийските избирателни района

Районите с най-голямо увеличение на гласовете за "Продължаваме промяната-Демократична България" през последните 3 години са Разград, Кърджали и два от софийските избирателни райони, а най-сериозни загуби коалицията регистрира в Монтана, Ямбол и Хасково. Данните са от изследване на  Института за развитие на публичната среда. От..

публикувано на 07.05.24 в 11:02
Наталия Григорова – психолог и председател на Българската Хънтингтън Асоциация

TimeHeroes "Героите" награди Наталия Григорова и Кристина Патева за Истории на доброто за 2023 г.

За ремонта на читалището в с. Малка Арда и за център за подкрепа на хора с рядката болест на Хънтингтън  TimeHeroes “Героите" награди Наталия Григорова и Кристина Патева. Двете "Истории на доброто през 2023 г." бяха отличени в традиционната класация за доброволчество.   "Аз съм родопчанка, израснала в община Баните, свързана съм със село..

публикувано на 07.05.24 в 11:01
Фестивал

Нощни метро и градски транспорт за "Лунар" в София

В София по време на Фестивала на светлините "Лунар" до 1:30 часа през нощта ще работи метрото ще има и осигурен нощен градски транспорт. Фестивалът започва на 9 май в София и ще продължи до 12 май. Това е галерия на открито със свободен достъп, включен в Културния календар на града. На над 22 локации - сгради и площади, ще бъдат..

публикувано на 07.05.24 в 10:59

Посланикът ни в Русия Атанас Кръстин няма да участва при встъпването в длъжност на Путин

Българският посланик в Русия Атанас Кръстин няма да участва в церемонията по встъпване в длъжност на Владимир Путин в петия му президентски мандат по здравословни причини, съобщи за БНР дипломатически източник. Същевременно върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел съобщи, че е изпратил писмо до всички страни-членки..

публикувано на 07.05.24 в 10:51

"Младежки страсти – мъжки времена" - казармата в книга и изложба от Илия Вълев

В предаването „Нощен хоризонт“ гостува гл.ас. Илия Вълев - етнолог от Етнографския музей при Института по етнология и фолклористика към БАН. Като учен той изследва войнишката общност и ритуали от социализма до демокрацията, когато в нашата страна наборната военна служба беше задължителна. В своята дисертация "Младежки страсти – мъжки времена" насочва..

публикувано на 07.05.24 в 10:42
Свежи цветя, положени на лобното място на Ани и Явор, които бяха пометени от лека кола на София през май 2023 г.

Година след смъртта на Ани и Явор: Нов протест на булевард "Сливница"

Жители на столицата излизат на протест на булевард Сливница. С него ще отбележат една година от смъртта на младата двойка Ани и Явор, които бяха блъснати и убити на място от 18-годишен шофьор. Протестът ще се проведе в сряда от 18:30 часа на мястото, където младежите изгубиха живота си – кръстовището между бул. "Сливница" и ул. "Русе"...

публикувано на 07.05.24 в 10:32

Листите в Пазарджик оглавяват: Васил Божков, Андрей Чорбанов, Екатерина Захариева

Бизнесменът Васил Божков ще е водач на листата на КП "Център“ в Пазарджик.  Коалицията ще се яви на изборите на 9-ти юни с листа от 9 кандидати за депутати. Вече са ясни и водачите на другите партии в областта. Листата на ДПС в Пазарджик този път оглавява досегашният евродепутат Искра Михайлова. При БСП няма промяна и водачът на..

публикувано на 07.05.24 в 10:16