Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И в Мейн отстраниха Тръмп от бюлетината

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

И щатът Мейн отстрани Доналд Тръмп от бюлетината за първичните президентски избори след решението на Върховния съд на Колорадо по-рано този месец. 

Въпреки че Мейн има само четири електорални гласа, той е един от двата щата, в които гласовете се поделят между кандидатите. Тръмп спечели един  глас в Мейн през 2020 г., така че отстраняването му от вота там, ако той се яви като кандидат на републиканците , би могло да има големи последици в надпреварата.

Съдебното решение е с мотив, че Тръмп вече не може да се кандидатира за предишния си пост, тъй като с ролята си в нападението срещу Капитолия през януари 2021 г. е нарушил американската конституция. Тя забранява заемането на длъжности от "участници  в метеж".

Тръмп обжалва решението на държавния секретар на щата Мейн, се казва в изявление от предизборната кампания на бившия президент.

Ръководителката на  щатската законодателна власт в Мейн, Шена Белоус, която е от Демократическата партия, отстрани бившия президент Доналд Тръмп от първичното гласуване в щата през 2024 г.

След решението на Шена Белоус, Мейн става вторият щат, който се опитва да  отнеме на  Доналд Тръмп  правото да участва на първичните избори през следващата година. По-рано този месец Върховният съд в Колорадо излезе с подобно заключение. Обвинението към Тръмп е за участие в нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г. 

Решението е базирано на Ратифицираната след Гражданската война, 14-та поправка, която гласи, че американски длъжностни лица, които "се включват" в бунт, не могат да заемат в бъдеще длъжности. Но разпоредбата е неясна и не казва как точно трябва да се прилага.

Повечето правни експерти смятат, че Върховният съд на САЩ ще разреши проблема за цялата страна.

За мнозина сега решението на Шена Белоус е взето под влияние на критиците на Тръмп по примера на Колорадо. Преди това няколко други щата, като Мичиган и Минесота например отхвърлиха подобни опити. .

Говорителят на кампанията на Тръмп Стивън Ченг обвини Белоус, че  „е решила да се намеси в президентските избори“.

Решението е в процес на изчакване, докато Върховният съд на Мейн – на първо ниво, не се произнесе.

Това не е най-висшият съд в щата, но е следващото ниво, където Тръмп може да обжалва. Законите на щата Мейн налагат Върховният съд да вземе решение в рамките на 20 дни  т.е. до  17 януари.



По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Молебен за медицинските сестри в храм

Валентина Цекова: Да се направи безплатно обучението за медицински сестри и да се увеличи заплащането

За съжаление в момента системата се крепи на пенсионираните медицински сестри. Тази професия трябва да стане оценена, а в момента момичетата се чувстват недооценени. Заплащането трябва да увеличи, в момента е около 1500 - 2000 лв. и затова сестрите работят на по 2 – 3 места, за да си осигуряват комфорт. Това коментира в интервю пред..

публикувано на 13.05.24 в 14:21
Даниела Николаева

След наводнение от пороя преди дни все още не работи Домашният социален патронаж в Плевен

В Плевен продължава отстраняването на пораженията, които нанесе природната стихия на 8-и май. Тогава в продължение на 40 минути се изля голямо количество дъжд с градушка. Все още се прави оглед на щетите, след което Общината ще потърси помощ от държавата.  Силна градушка връхлетя Плевен (Галерия) Плевен се възстановява след..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Задържаха двама младежи за агресия в Спешна помощ - Перник

Задържани са двама 18-годишни младежи, които са проявили агресия в Центъра за спешна помощ в Перник. Младежите са счупили стъкло на врата в отделението и отправяли закани към персонала. Недоволството си обяснили с бездействие от страна на медиците, които трябвало да окажат спешна помощ на техен приятел на 16 години. По случая е..

публикувано на 13.05.24 в 13:58
Снимката е илюстративна.

Полицейска патрулка се удари в ограда на жп светофар в Монтана

Полицейска патрулка се удари в желязна ограда на железопътна светофарна уредба в Монтана. Инцидентът е станал тази нощ малко след 3:00 часа. Има нанесени щети. Униформените в колата не са пострадали Полицията в Монтана изяснява причината за пътнотранспортно произшествие със служебен автомобил на местното Районно управление. При инцидента колата е..

публикувано на 13.05.24 в 13:46
Меглена Плугчиева

Меглена Плугчиева: По темата "Кризи" сме като скачени съдове с ЕС

По темата "Кризи" сме като скачени съдове с Европейския  съюз . Това каза пред БНР дипломатът и бивш вицепремиер Меглена Плугчиева, бивш съветник на служебния премиер Димитър Главчев. "Националните теми (в предизборната кампания - б.р.) са толкова много и толкова тежки, че изместват фокуса на внимание от европейските теми, които също не са за..

публикувано на 13.05.24 в 13:21

Какви са мащабите на детската престъпност във Великотърновско през 2023 г.?

241 деца са извършили различни престъпления през миналата година в област Велико Търново.  Сред най-разпространените са кражбите, сочат данните на Териториалното статистическо бюро.  51-о от децата са крали от магазини, 22 са извършили джебчийски кражби, а 5 деца са участвали в кражби с взлом. 47 са децата, участвали в престъпления с наркотици...

публикувано на 13.05.24 в 13:21

Стачки в строителния бранш в Германия

От днес в Германия започнаха общонационални стачки в строителния бранш и в "Дойче Телеком". Според говорителя на профсъюза стачките в строителния бранш ще започнат първоначално в Долна Саксония. Във вторник са планирани стачки в цяла Германия. До стачка в строителната индустрия се достигна, след като преговорите за колективни трудови..

публикувано на 13.05.24 в 13:10