Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новозеландците посрещнаха 2024-та със светлинно шоу от най-високата сграда в Южното полукълбо

Светлинното шоу от Скай Тауър в Окланд.
Снимка: АП/БТА

Жителите на тихоокеанския остров Киритимати (о-в Рождество), на който живеят около 5000 души, посрещнаха първи в света новата 2024 г. с фойерверки и партита на открито в южната част на Тихия океан.

Киритимати, най-големият остров на тихоокеанската островна държава Кирибати, е първият населен остров, на който започва всяка нова година.

Жителите на островите от архипелага Чатъм, част от територията на Нова Зеландия, също отбелязаха новата 2024 г. минути по-късно. На островите, разположени на около 800 км източно от Южния остров на Нова Зеландия, живеят близо 700 души.

А новозеландският Оукланд стана един от първите големи градове, които отпразнуваха началото на 2024 със зашеметяващо светлинно шоу и фойерверки 

Хиляди хора се събраха да гледат зарята от най-високата конструкция в Нова Зеландия - Скай Тауър, и светлинното шоу в центъра, предаде Асошиейтед прес.

Лекият дъжд, продължил през целия ден, се разсея към полунощ над града с население 1,7 милиона души, преди да започне обратното броене на светещ цифров дисплей близо до върха на 328-метровата комуникационна и наблюдателна кула.

Шоуто продължи пет минути и половина, през които бяха изстреляни 500 кг пиротехнически средства, съобщава ДПА, като допълва, че Скай Тауър е най-високата кула не само в Нова Зеландия, но и в цялото Южно полукълбо.

Столицата Уелингтън също посрещна Нова година с фойерверки и музика.

Новата година пристигна в островната държава Самоа, Тонга, някои региони на Антарктика, Фиджи, част от източна Русия, както и в Австралия.

2024 година настъпи в източна Австралия в 15.00 часа българско време. Пищна празнична заря и светлинно шоу озаряваха небето над Харбър бридж и Операта в Сидни в продължение на 12 минути под одобрителните възгласи на многобройните зрители.

Новата година посрещнаха хората и в столицата Канбера, и в Мелбърн. 
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба в Ловеч за 60-годишнината от откриването на паметника на Васил Левски

В Ловеч тази вечер ще бъде открита изложба, посветена на 60-годишнина от откриването на най- големия и най-внушителен паметник на Васил Левски. Изложбата е подготвена от Държавен архив – Ловеч и Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“. Експозицията проследява проекта и изграждането на паметника, като акцент е   ролята на ловешката..

публикувано на 10.05.24 в 16:00

КНСБ предупреждава за ефективни протести в здравеопазването

За ефективни протести предупреждават от КНСБ, ако работодателските организации продължат да отказват участие в преговорите за нов колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“. В писмо до президента, служебния премиер и здравния министър от синдиката посочват, че представители на КРИБ и Българската стопанска камара са заявили категорично нежелание..

публикувано на 10.05.24 в 15:50

Пернишкото училище "Д-р Петър Берон" чества патронния си празник

С тържествен спектакъл бе отбелязан патронният празник на Средно училище с разширено изучаване на чужди езици „Д-р Петър Берон” в Перник. Тази година тържеството преминава под знака на 100-годишнината от построяването на сградата на училището, приютила първата гимназия в града и 200 години от издаването на Рибния буквар, съставен от патрона..

публикувано на 10.05.24 в 15:43
Национална олимпиада по астрономия

В Плевен се проведе Националната олимпиада по астрономия

В три поредни дни  в Плевен се проведе XXVII Национална олимпиада по астрономия.  Учениците с най-високи резултати ще представят България на международни състезания. Класираните на първите места в трите възрастови групи получиха награди и от Община Плевен. В престижната надпревара се включиха 96 ученици от VII до XII клас и 28..

публикувано на 10.05.24 в 15:15
В Харков, 30 април 2024 г.

Русия с атака в Харковска област

Русия предприе сухопътна атака с бронирана техника в украинската Харковска област. През границата бяха задействани диверсионни групи. Украйна съобщи за опит на руски диверсионни групи да пробият границата Руските сили са напреднали с един километър в района на град Волчанск в Харковска област, съобщи източник от украинската армия, цитиран от..

публикувано на 10.05.24 в 15:13

Връчиха наградите "Учител на годината"

За 27-а поредна година Синдикатът на българските учители проведе Националния конкурс "Учител на годината". В заключителния етап на тазгодишното издание бяха номинирани 70 учители и директори. От тях бяха излъчени победителите в 10 направления - предучилищно възпитание и подготовка, начално, хуманитарно, природо-математическо образование,..

публикувано на 10.05.24 в 15:09
Зелен дол

Засилва се интересът към благоевградското село Зелен дол

Повече от 40  години жителите на благоевградското село Зелен дол чакат нов водопровод. Новият водопровод и почти цялата мрежа в селото вече са подменени от държавното ВиК дружество, което има интерес да намали огромните загуби на вода  в Зелен дол и още четири села по пътя към границата с Македония. Има няколко причини човек да  иска..

публикувано на 10.05.24 в 15:07