Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как посрещнаха новата година в различните градове у нас

Снимка: Община Перник

България посрещна новата година с надежда за здраве и благополучие. По площадите из цялата страна имаше новогодишни тържества и хиляди празнуващи отброиха на открито секундите до настъпването на 2024-та.

В Пазарджик общината се присъедини към кампанията без фойерверки и заря в новогодишната нощ. 

Родопчани посрещнаха 2024 г на Новогодишно парти на Амфитеатъра на новия център в Смолян. Около запаления огромен огън се извиха дълги хора под звуците на любими родопски и тракийски песни. С чаша червено вино около огромен огън и новогодишна заря, родопчани и гостите на града посрещнаха новата година. 

Много музика и настроение изпълниха централния градски площад в Перник в новогодишната нощ. С концерт на народната певица Пепи Христозова и празнична заря перничани приветстваха новата 2024 година. Перничани очакват новата година да бъде по- добра и благодатна. И днес Коледния базар е сред най- оживените места в града. В 21 празнично аранжирани къщички посетителите могат да купят подаръци или да се почерпят с приятели. Сред тях е и благотворителната къщичка на "Направено с любов”.

В Плевен точно в 21.00 часа започва организираният от Общината концерт

Новата година бе посрещната със заря и концерт на Централния площад във Видин. Празничната атмосфера бе допълнена от изпълнение на Градския духов оркестър и Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав", чийто танцьори по традиция поведоха Дунавското хоро. 

Граждани и гости на Сливен посрещнаха новата година на площада пред общината с концерт, вино, баница и празнични илюминации. Група "Фанданго", Славка Калчева и Ансамбъла за народни и песни танци веселиха сливналии в празничната нощ. В първите минути на новата 2024 година кметът Стефан Радев пожела на гражданите годината "да бъде честита, благоденстваща! Да са много здрави домовете ни! Да бъде по-добри в това, което правим и един към друг!". Най-честото желание за новата година от всички бе здраве. Днес на Васильов ден в Сливен имен ден празнуват 1111 мъже и 418 жени, носещи името Васил и Василка. Мъжете, носещи името Веселин са 630, а жените 452. Васо и Васа са имената, които се носят от по един човек в общината.

Със заря без ограничения и наздравици донасита кюстендилци посрещнаха новата година. На централня площад ститици се събраха около елхата. Имаше и богата томбола с награди. Рано сутринта жени със сигнална униформа, работници на ОП "Чистота" старателно чистеха празнувалия в полунощ площад "Велбъжд". Новогодишната нощ е преминала спокойно, без инциденти, каза завеждащият спешно отделение на болницата д-р Гикова. След 9 часа отвориха храмовете.

Хиляди жители и гости на Банско се събраха на площада, за да празнуват заедно първия ден на Новата година. Трите основни махали в курорта представиха стари обичаи, наричайки за здраве, мир и плодородие. 

Както повелява традицията от векове, кукери в дълги кожи предвождаха шествието на основните групи, следвани от стотици деца, жени и мъже, облечени в народни носии. През целия път до площада се виеха неспирни хора. Освен местните хора, много от гостите на Банско също се включиха в представителните групи, а най-много бяха малките участници:

"Прекрасно е, красиво, и е хубаво, че се спазват травициите".

"Магично е това, че все повече млади хора се запалват в това нещо и всяка година сме все повече и повече хора. Невероятно е усещането, не може да се опише с думи. Трябва да се изпита".

"Когато излизат всички с носии, кукерите, това е най-красивото от целия ден, магия е".

Какво си пожелаха участници в програмата и зрителите на това многоцветно и емоционално преживяване:

"Щастие най-вече, и здраве".

"Здраве, здраве и малко късмет".

За да заснеме обичаите на "Сурва", в Банско специално пристигна екип на "Нешънъл джеографик", които подготвят филм за традицията на "Сурва".

С много настроение, вяра и оптимизъм посрещнаха Новата година в Ямбол. Повече от два часа на градския площад се извиваха кръшни хора. 

 Пожеланията в първите часове на 2024 г. звучат така:

"Много събданит мечти".

"Да сме по-усмихнати и по-добри един към друг".

"Да има здраве, да има мир, да има разбирателство".

"По-малко работа, повече пари и най-вече разбирателство и късмет".

Фойерверките, пукотевицата и гърмежите за пореден път предизвикаха възмущението на много от жителите и гостите на града:

"Абсолютно съм против. Да има половин час да гърмят и после край, а не три дни преди и три дни след празника".

"Все едно, че сме на война. Сигурно в Украйна не гърмят така. А за миризмата да не говорим".

"Проблемът не е в централната заря, а по кварталите, където съседите хвърлят пиратки и бомбички".


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат прогнозите на социологическите агенции. Прогнозите..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе избрано за домакин, като едно от иновативните, което има множество осъществени идеи, свързани с..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и това е фактът, че пълноправната ни интеграция в Шенген е един от неговите приоритети. Унгария..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен транспорт завършии предстои изготвянето на окончателната стратегия, съобщиха от транспортното..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които изгоряха. Запали се църква. Горят автомобили. Постоянно евакуират жители от райони близо до..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните избори - от 2022 година, избирателната активност е по-висока с 20 процентни пункта. За последен път..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи регулират трафика.   От агенцията призовават още веднъж за внимателно шофиране със съобразена с..

публикувано на 30.06.24 в 18:35