Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За притесненията на правозащитните организации от новите регламенти за изкуствения интелект

Снимка: Pixabay

Министерството на електронното управление вече е обсъдило възможните законодателни промени, засягащи новите европейски правила за използване на изкуствения интелект. Разговорите са започнали в края на миналата година по времето, което и Европейската комисия обяви законодателството си за прилагане на изкуствения интелект. Но част от обявените мерки предизвикаха безпокойство в правозащитните организации.   

Още не се знае какво са си говорили представителите в Министерството на електронното управление по темата. На молбата на БНР за човек, от министерството писмено казаха, че:

"Все още Актът за изкуствения интелект не е приет, законодателството не е финализирано, само са приключили триалозите. В този ред на мисли предстои скоро да сформираме работна група в Министерството и тогава ще можем да коментираме обстойно темата“. 

Захари Янков, адвокат от Българския център за нестопанско право, е бил на тази среща и разказа пред БНР за предизвикателствата, които новото законодателство ще представлява.

"Първата среща беше концентрирана върху права на човека - на различни групи с максимално включване. Това е едно от притесненията за AI - че има потенциал да изключи групи от обществото в зависимост от данните, които "храним" алгоритъма. Първата стъпка беше да идентифицираме нуждите на различните групи. Втората е да разширим, работят в група с технологичните компании. Това е разговор, който няма как да бъде изолиран само в хуманитарните науки или само в точните науки. Това ще бъде технология, до която всеки от нас ще се докосва до нея. Разговорът трябва да се води интердисциплинарно. На този етап, според мен, най-същественият проблем е събирането на данни България, тоест това да идентифицираме кой и какви технологии използват. В България имаме проблем, генерален, със събирането на данни и това резултира в трудно правене на политики. Ние сме в началото на разговора. Целият свят е в началото на разговора, ако трябва да съм честен. Сега всички започваме да говорим, защото на широка публика беше предоставено да пипне с ръцете си тази технология посредством, естествено, ChatGPT".

Целият свят започна разговора за регулацията на ИИ, обяснява Захари Янков от Българския център за нестопанско право. А България, по неговите думи е доста напред. Янков отчита като положителен факт, че страната ни е част от Глобална инициатива за отворено управление, където се обсъждат темите на ИИ.

"В последния 4 план по тази инициатива се предвиди като една от мерките да се разработят етични правила за имплементация на AI технологии. Оттам нататък мярката се бави, защото знаем, че сме в политическа криза и доста от процесите не се случват, както би следвало в темпото. Но вече започват първи стъпки по сформиране на група и по разработване на тези етични правила под егидата на МЕУ. Тези правила могат да помогнат на България още на този етап, преди дори да видим текстовете, да започнем работа. Имайте предвид, че един път приет този акт, той ще има период, в който ще бъде транспониран".

Всички очакват да видят окончателните текстове на европейското законодателство за ИИ. Как ще работи регулацията ще разберем най-рано през 2025 година. Но още при оповестяването на редицата плюсове – гаранция за качеството на използваните данни при обучението на алгоритмите, защита на авторските права, прозрачност, групи за правата на човека видяха минусите. Като легализиране за първи път в ЕС на публичното лицево разпознаване в реално време, по оценката на групата "Юръпиън диджитал райтс". Защото изключение предвижда използването на ИИ при биометрично наблюдение на хората в реално време на обществени места в случаи на издирване на жертви, на определени престъпления, престъпници, превенция на заплахи и терористични атаки. Юристът в Българския център за нестопанско право Захари Янков очаква сериозни отстъпления с тези изключения. Примерът от Нидерландия:

"Имаше случай, в който се установи, че социалните служби на Холандия използват алгоритми, базирани на изкуствен интелект, да оценяват кой да взима социални помощи. Ето ви високорисково приложение от страна на публичния сектор и на АI и технология. И тук една оценка на въздействието би следвало да разгледа как този алгоритъм влияе върху възползването на хората от техните права - право на жилище, право на социална помощ, право на достъп до пазара на труда и така нататък. Тъй нареченото масово видеонаблюдение. И ние сега знаем, че по улиците ни е пълна с камери. А в някои градове - още повече. Част престъпленията ще се разкриват и част от грешките ще се дължат на тази технология. Оттук винаги подлагам на съмнение кое е по важно - да заловим един престъпник? Или да превентираме 2 или 3 грешки, тоест да заловим несправедливо 3 човека. Аз винаги поставям под по-голяма важност второто - всеки неоправдано репресиран, арестуван човек е много по-голяма вреда, отколкото дори един престъпник, заловен. Споменахме вече за полицейската държава! "Това ли е светът, в който искаме да живеем" е първият въпрос, който да си зададем - всяка минимална грешка да бъде установявана, да бъдем наказани, да бъдем постоянно следени, да моделираме поведението си не спрямо желанието ни да постъпваме правилно, а спрямо нежеланието ни да бъдем хванати. Винаги в основата на нормалното функциониране на общество е личното желание на човека той да постъпва правилно, а не страхът от това да го хванат".

Със сигурност със или без регулации обаче ИИ е поредният инструмент, който човек ще използва. Това обяснява националният координатор по киберсигурност Петър Кирков.

"Изкуствен интелект в момента е поредният инструмент, който се появява, с който ще се научим да работим. Когато са изобретени автомобилите, всъщност една регулация е, че пред автомобила е трябвало да върви човек с червен флаг, защото автомобилът се е движел страшно бързо. В момента сме в същото състояние. В момента никой не върви пред автомобилите, защото ние, като цивилизация, сме се научили да живеем с тях. Създали сме правилата, знаем, че автомобилът се движи на улицата, знаем как да пресичаме. Същото е с изкуствения интелект и с всяка нова технология. Появява се технологията, измисляме как да живеем с нея. На практика това не би довело до някаква сериозна промяна. Всъщност ИИ би довел до ускоряване на някои процеси".

Казва националният координатор по киберсигурност Петър Кирков. Любопитен факт – макар и да няма общо с правата на гражданите, като ускоряване на някои процеси може да се определят последните промените от декември 23-та в Закона за авторското право. Нови членове уреждат употребата на текстове на автори за автоматизиран анализ на текст и информация. Авторът вече може да откаже продуктът му да се използва от изкуствен интелект. За обучение на ИИ няма са се дължат авторски права при използване на данни. Така на практика, ако авторът държи на правата си, той трябва изрично да посочи това. Но не само със съобщение към разработчиците, но и със специален код, който да покаже на ИИ, че не бива да ползва данните. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска, президент на Северна Македония

Гърция за клетвата на Силяновска: Явно нарушение на Преспанския договор

Като открито нарушение на Преспанския договор гръцкото министерство на външните работи определи днешната клетва в парламента на новоизбраната президентка на Република Северна Македония Гордана Силяновска, която нарече страната си „Македония“ вместо с конституционното ѝ име, предаде АНА-МПА. Гордана Силяновска положи клетва като президент на..

публикувано на 12.05.24 в 21:09
Гордана Силяновска, президент на Северна Македония

ЕС: Северна Македония трябва да спазва споразуменията

ЕС изразява съжаление, че новият президент на Северна Македония Силяновска-Давкова не е използвала конституционното име на страната по време на церемонията по полагането на клетвата днес, се казва в изявление на европейската служба по външна дейност. Гордана Силяновска положи клетва като президент на Северна Македония ЕС припомня..

публикувано на 12.05.24 в 20:26
Михаил Мишустин говори пред Държавната дума, долната камара на руския парламент, Москва, 10 май 2024 г.

Комитетите в руския парламент одобриха състава на новото руско правителствои

Парламентарните комитети в Държавната дума на Русия одобриха всички кандидати за вицепремиери и министри в новото правителство на Михаил Мишустин. Това съобщи първият заместник-председател на Думата Александър Жуков. Премиерът на Русия Михаил Мишустин запазва поста си В събота, 11 май, премиерът Мишустин представи новия състав на правителството,..

публикувано на 12.05.24 в 20:07

"Хамас" отговори на Байдън

Палестинската групировка "Хамас" отговори на отправените призиви към тях от президента на Съединените щати Джо Байдън, че войната може да приключи утре, ако те освободят израелските заложници. В свое изявление, цитирано от "Франс прес", "Хамас" определи думите на американския лидер като пречка за мирните преговори. Байдън: Примирие е възможно още..

публикувано на 12.05.24 в 19:59
Милка Василева, председател на съсловната организация

Недостигът на медицински сестри - има ли решение

Заради големия недостиг на медицински сестри у нас болници назначават студенти по медицина като болногледачи, които реално вършат работата на сестрите, без да имат правоспособност. За този проблем разказа пред БНР Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. И посочи, че болногледачите трябва да..

публикувано на 12.05.24 в 19:36

Пожар в Ямбол, няма данни за пострадали

Пожар е  избухнал  в автосервиз в бившето предприятие "Тонзос" в Ямбол. Сигналът е подаден около 15:40 часа днес.  Три противопожарни автомобила и екипи огнеборци са мястото. Огънят е локализиран, гасенето продължава и към момента.  По първоначална информация няма пострадали.  Причините за пожара са в процес на изясняване,

публикувано на 12.05.24 в 19:16

50-хиляден протест в Тбилиси срещу "руския" закон

Петдесет хиляди души се събраха снощи в Тбилиси въпреки поройния дъжд в пореден протест срещу проекта на управляващите в Грузия да заклеймят неправителствени организации, частично финансирани от чужбина, като "агенти на чуждо влияние". Противниците на законопроекта, чието трето четене в парламента е предвидено за този месец, го наричат "руски закон" като..

публикувано на 12.05.24 в 18:42