Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Везенков е отново Спортист на годината

Александър Везенков е отново Спортист на годината
Снимка: БТА

Баскетболистът Александър Везенков спечели приза за Спортист номер едно на България за 2023 г. в 66-ото издание на традиционната анкета на спортните журналисти.

Това е второ поредно отличие за най-добрия български баскетболист, който носи екипа на Сакраменто Кингс в НБА. Той събра 1009 точки, за да оглави класацията.

Везенков стана номер 1 и във вота на феновете.

Наградата от негово име прие президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков.

"Максимата е труд, търпение и любов, в този случай към баскетбола. Това е прекрасна и задължаваща награда", заяви Глушков.

"Благодаря за гласовете на всички журналисти и фенове. Тази награда е голямо признание", каза чрез видеопослание Александър Везенков.

Българската асоциация на спортните журналисти (БАСЖ) обяви финалното класиране в топ 10 на класацията на специално събитие в София. Общо 107 журналисти, представители на 43 електронни и печатни медии, дадоха своя вот, а 69 действащи български спортисти получиха точки в анкетата.

Тази година призьорите бяха наградени от изявени спортни журналисти.

Тенисист номер 1 на България Григор Димитров финишира на второ място със 711 точки. Наградата от негово име получи мениджърът му Георги Стоименов.

Тройката допълни плувецът Петър Мицин с 684 точки.

С 587 точки четвърти се класира единственият българин в елита на алпийските ски Алберт Попов.

На пето място в анкетата завърши Карлос Насар (вдигане на тежести) с 572 точки.

Нургюл Салимова (шахмат) се нареди шеста в класацията за "Спортист на годината" с 459 точки.

Гимнастичката Боряна Калейн заслужи седмото място с 301 точки.

Йоана Илиева (фехтовка) събра 269 точки и се нареди на осма позиция. Нейната награда бе връчена от заместник-директора на дирекция Спорт на Българската телеграфна агенция Ива Кръстева.

Деветото място зае националката по художествена гимнастика Стилияна Николова със 138 точки.

На десета позиция се нареди волейболистът Александър Николов със 129 точки. Наградата прие от негово име баща му Владимир Николов.

Първото място при отборите спечели националният тим на България по шахмат за жени с 940 точки.

Шахматистките изпревариха безопелационно конкуренцията на националния ансамбъл на страната по художествена гимнастика, който получи 50 точки, и поделилите трето място държавен отбор на България по волейбол за мъже до 21 години и футболният Лудогорец (Разград) с по 20 точки.

В категорията за Спортист с увреждания на България за 2023 година спечели лекоатлетът Християн Стоянов с 430 точки.

В топ 5 попаднаха още Ружди Ружди (лека атлетика) с 290 точки, Георги Пеев (алпинизъм/плуване) и Георги Иванов (баскетбол) с по 70 точки и Александър Асенов (лека атлетика) с 50 точки.

Победител в 40-ото издание на анкетата за "Треньор на годината" в България, организирана от вестник "Труд", стана Николай Вакареев, личен треньор на плувеца Петър Мицин със 115 точки.

Участие в гласуването взеха 37 медии, които посочиха 18 специалисти в анкетните си карти.

Призовата тройка допълниха националният селекционер по футбол и старши треньор на Черно море Илиaн Илиев с 49 точки и Петър Арнаудов (шахмат) с 46 точки.

По публикацията работи: Антони Йорданов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Етър и Локомотив (София) поделиха точките

Етър и Локомотив (София) завършиха 1:1 на стадион "Ивайло" във Велико Търново в мач с три червени картона от 32-рия кръг в елитното ни футболно първенство.Двубоят започна с минута мълчание в памет на бившия треньор и футболист на Локомотив (София) Данило Дончич, който почина внезапно в началото на май. Етър, който вече изпадна от елита, игра..

публикувано на 13.05.24 в 20:02

Наско Сираков: В спорта няма място за насилници!

Преди мача срещу Черно море от българското първенство по футбол бе "направен поредният опит да бъде потъпкано достойнството на ПФК Левски", заяви мажоритарният собственик на отбора Наско Сираков. Той публикува изявление, в което призова феновете и държавата да се изправят "срещу чудовищното лице на омразата". Реакцията на Наско Сираков е..

публикувано на 13.05.24 в 19:09

Джанлоренцо Бленджини: Целите ни са високи

Новият селекционер на националния отбор по волейбол за мъже Джанлоренцо Бленджини говори пред медиите на откритата тренировка на тима. Тя се проведе ден преди последната контрола срещу тима на Естония в София и заминаването на отбора за първите мачове от Лигата на нациите в Анталия. "Впечатленията ми от работата в първите дни с отбора са..

публикувано на 13.05.24 в 18:36
Любомир Асенов

Фотографът Любомир Асенов подпомага детския спорт в България с изложба

Фотографът Любомир Асенов показва 80 снимки, които са запечатали най-големите постижения в българския и международния спорт от последните години. Експозицията е подредена в галерия на открито на „Моста на влюбените“ до Националния дворец на културата и ще може да бъде разгледана до 21 май. Всички изложени пана ще могат да бъдат закупени, а..

публикувано на 13.05.24 в 16:10
Валентина Георгиева

Над 130 състезатели от рекордните 33 държави ще участват на СК по спортна гимнастика във Варна

Над 130 състезатели от рекордните 33 държави ще участват на световната купа по спортна гимнастика. Надпреварата е от веригата Чалънджър и ще се проведе от 23 до 26 май в Двореца на културата и спорта във Варна. Сред заявените участници е бронзовият медалист от олимпийските игри в Токио 2020, световен и европейски шампион на прескок Артур Давтян..

публикувано на 13.05.24 в 15:38
Минесота - Денвър

Защитаващият титлата си в НБА Денвър изравни серията с Минесота

Защитаващият титлата си в НБА отбор на Денвър Нъгетс изравни полуфиналната серия в Западната конференция, след като постигна втора победа като гост над Минесота. Никола Йокич вкара 16 от всичките си 35 точки в четвъртата част, а Аарън Гордън добави 27, след като имаше успешни 11 от 12 стрелби от игрови ситуации. Така след 115:107, Нъгетс чакат петата..

публикувано на 13.05.24 в 10:09
Пари Сен Жермен

Домакинско поражение помрачи шампионското парти на Пари Сен Жермен

Новият шампион на Франция по футбол Пари Сен Жермен помрачи леко тържествата по спечелването на титлата, след като в последното си домакинство през сезона падна с 1:3 от Тулуза. Това е едва втора загуба за отбора на Луис Енрике, които през седмица трябваше да преглътнат и отпадане от Борусия (Дортмунд) на полуфинал в Шампионската лига. Тимът от..

публикувано на 13.05.24 в 09:21