Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бернардо Аревало положи клетва като президент на Гватемала

Бернардо Аревало положи клетва като президент на Гватемала
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият президент на Гватемала Бернардо Аревало положи клетва, след като церемонията беше забавена с повече от 9 часа. Това даде основания на Аревало за поредните обвинения в корупция към опонентите му, които според него са се опитали да осуетят встъпването му в длъжност.

Церемонията по встъпването в длъжност на новия президент не можеше да започне, преди да са се заклели новите депутати, а самата сесия в парламента на Гватемала започна три часа по-късно. Последвалата продължителна процедура в Конгреса допълнително забави встъпването в длъжност на Бернардо Аревало и неговата вицепрезидентка Карин Ерера. След голямото закъснение клетвата се състоя.

Междувременно Аревало предупреди, че направеният опит за саботаж е в разрез с демокрацията и призова депутатите да "уважат волята на народа, показана пред урните". Поддръжници на избрания президент пробиха полицейски барикади и се опитаха да щурмуват парламента на фона на постъпателно увеличаване на полицейското присъствие по улиците и съобщения за обиди и заключени в стаи депутати и общ хаос в Конгреса на Гватемала.

Деветима държавни глави бяха поканени на церемонията по встъпването в длъжност на новия президент, сред тях кралят на Испания и президентите на Чили и Колумбия.

 65-годишният Аревало спечели президентските избори в Гватемала на 20 август. По време на предизборната кампания стана обект на опити за дисквалифициране.

"Народът на Гватемала се изказа ясно и категорично", заяви Бернардо Аревало след победата си, като борбата с корупцията зае основно място в речта му. Обеща да я изкорени в страната, в която царят бедност и насилие.

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Роберт Фицо

Словашкото правителство с положителна прогноза за възстановяването на премиера Фицо

От словашкото правителство дадоха положителна прогноза за възстановяването на премиера Роберт Фицо, който беше прострелян на 15 май и вчера отново беше опериран в болницата в Банска Бистрица. Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо Същевременно беше подчертано, че състоянието на Фицо остава сериозно.  Роберт Фицо отново е опериран,..

публикувано на 18.05.24 в 17:32
Регионален исторически музей

Музеят в Смолян отбелязва 20 години от гибелта на алпиниста Христо Христов на Еверест

Регионалният исторически музей в Смолян отбелязва 20 години, откакто смолянският алпинист Христо Христов изкачва Еверест, преди да намери смъртта си под върха. Освен прожекция на филм за експедицията, са организирани изложба с рисунки и скулптури - дело на Христо Христов, както и рецитал в негова памет:  "Минаха толкова години, а мъката на..

публикувано на 18.05.24 в 17:12
Шолц в град Клайнблитерсдорф

Шолц посети наводнените райони в провинция Саарланд

Германският канцлер Олаф Шолц посети днес наводнените райони в провинцията Саарланд на границата с Франция. Проливни дъждове причиниха рекордни наводнения там в последните два дни. Дъждове и мощни бури в Южна Германия Шолц посети град Клайнблитерсдорф заедно с министър-председателя на Саарланд Анке Релингер, за да се запознае със..

публикувано на 18.05.24 в 17:06

Детско карнавално шествие премина по улиците на Габрово

Детско карнавално шествие премина по улиците на Габрово. Празникът в града на хумора продължава през целия ден със забавления за всички възрасти. Довечера в 6 часа потегля пъстрото дефиле, което ще покаже на какво и на кого се смеят габровци.  Преди голямото карнавално шествие - най-дългоочакваното събитие в града на смеха, по улиците на..

публикувано на 18.05.24 в 16:44

Нов храм отвори врати в с. Крапчене

За първи път хората от село Крапчене чуха камбанен звън. За тях това е голям празник. Новоизграденият Божи дом е посветен на "Св. Великомъченик Димитър". Освещаването на храма бе извършено от Видинския митрополит Даниил: "Благодарим на Бога за това велико събитие и за този голям празник, защото тези хора, които са се обърнали и от сърце са..

публикувано на 18.05.24 в 16:24

Ученици от Монтана и турския град Адъяман с летни еко-лагери по съвместен проект

Кметът на турския град Адъяман Абдуррахман Тутдере посети Монтана. Съвместно с 4 ОУ "Иван Вазов" те изпълняват общ европейски проект, свързан с изменението на клима по програмата за трансгранично сътрудничество Българи – Турция "Интерег 6". Финансирането е 110 000 евро.  Направен е анализ и оценка на законодателството за опазване на околната..

публикувано на 18.05.24 в 15:59

Хилари Клинтън: България изпреварва много страни по представителство на жените в НС и бизнеса

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор. Това заяви в София бившият държавен секретар на Съединените щати Хилари Клинтън. Тя дойде в столицата за специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън. Форумът събира световни лидери от публичния и..

публикувано на 18.05.24 в 15:26