Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денков в Давос: Слънчогледът от Украйна се внася по правилата

Снимка: БТА

Договореният лицензионен режим за внос и транзит на слънчоглед от Украйна в България се спазва стриктно. Това са потвърдили при среща в Давос премиерът Николай Денков и украинският първи заместник министър-председател и министър на икономиката на Украйна Юлия Свириденко, става ясно от публикация във "Фейсбук" профила на Министерския съвет. 

Двамата са потвърдили, че вносът и транзитът трябва да става в съответствие с интереса на българските зърнопроизводители, но и с този на производителите на олио и други продукти от слънчоглед, които имат капацитет да обработват повече зърно. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екоорганизации искат с подписка да бъде публикуван докладът за измервателната система за въздуха

Екологични организации от страната започнаха от Велико Търново национална подписка, с която искат Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по околната среда да публикуват доклада за състоянието на националната ни измервателна система за въздуха. От документа се очаква да стане ясно какви са проблемите и защо не се измерват..

публикувано на 11.05.24 в 16:49

Откриха обявения за издирване ученик от Хасково

Обявеното за национално издирване дете от Хасково е открито живо и здраво. Издирват 13-годишен ученик Хасково, не се е прибрал след училище Установено е, че 13-годишният Дениз Рамадан Яшар, който вчера не се е прибрал след училище, е отишъл с автобус при свои роднини. Те обаче не са съобщили на родителите му, че синът им е при тях, съобщи..

публикувано на 11.05.24 в 16:26

Йотова: Неделните училища са най-добрият проводник на българщината сред децата ни в чужбина

Международен научен форум "Пътят на светлината", който се провежда в Атина под патронажа на българския вицепрезидент Илияна Йотова, представи последните научни изследвания върху делото на братята Св. св. Кирил и Методий.  Вицепрезидентът откри научния форум "Пътят на светлината" в Атина Участват изследователи на делото на..

публикувано на 11.05.24 в 16:13

Само 4 общини у нас са с положителен естествен прираст

Естественият прираст на населението в България се е върнал в границите отпреди Covid-пандемията заради отчетената през миналата година по-ниска смъртност.  Въпреки това населението в повечето общини продължава да намалява.  През миналата година в 220 от 265 общини в страната населението продължава да намалява, въпреки общата положителна демографска..

публикувано на 11.05.24 в 16:01

Около 20 000 демонстранти се очаква да протестират заради участието на Израел на финала на Евровизия

Финалът на песенния конкурс "Евровизия" е тази вечер в шведския град Малмьо. Очакват се около 20 000 демонстранти да организират най-големия протест през тази седмица заради участието на Израел в конкурса, на фона на войната в Ивицата Газа. А днес холандският представител на конкурса беше дисквалифициран, във връзка с инцидент, който обаче, не е..

публикувано на 11.05.24 в 15:51

Ден на Ловеч

Денят, в който църквата почита Светите братя Кирил и Методий, е и Ден на Ловеч, чийто покровители са те.  В словото си настоящият кмет Страцимир Петков изтъкна славното историческо минало на града и знаменитите му личности:  "11-и май за нас е не само празник. Той е памет, той е благодарност, той е признание". В празничния ден..

публикувано на 11.05.24 в 15:37

Допълнителни промени от понеделник в движението на влаковете от София към Северна България

Движението на влаковете от София към Северна България ще бъде допълнително променено от понеделник, 13 май. Това се налага заради големите закъснения, след като заради ремонта на коловози на централната гара в София композициите пътуват до гара Север. БДЖ и НКЖИ започват реорганизация на движението на влаковете от гари "София" и "София -..

публикувано на 11.05.24 в 15:18