Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес православната църква чества паметта на св. Антоний Велики

св. Антоний Велики

Днес православната църква чества паметта на св. Антоний Велики. Живял между трети и четвърти век светецът е един от родоначалниците на християнското отшелничество. След дългогодишен подвиг в пост и молитва придобива вътрешен мир, получава дара на чудотворството и прозорливостта и става духовен ръководител на много монаси и молитвен застъпник за хората и света.

На Антоновден имат имен ден над 76 хил. българи.

Още от четвърти век едно от най-ярките и вдъхновяващи имена за християните, забележително с вяра, подвижничество, дела, добродетели и автентичен мистичен опит, е на преподобния Антоний Велики. Първият, който описва живота му, е неговият съвременник и познат св. Атанасий Велики.

От впечатляващото житие на св. Антоний, представя фрагменти врачанският митрополит Григорий:

"Той се подвизава с такива подвизи, които е немислимо сега в днешно време някой да извърши. Неслучайно той е сравняван като който подражава на ревността на Илия и който е последовател на св. Йоан Кръстител - на тези двама ревнители на Божия закон. И ето с този свой подвижнически живот той се е наредил да бъде от малкото, които се назовават от Светата Църка велики".


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Осама Хамдан, представител на

"Хамас": Без споразумение за прекратяване на огъня, ако продължи израелската агресия срещу Рафах

Представителят на групировката "Хамас" Осама Хамдан предупреди, че ако израелската военна агресия в Рафах продължи, няма да има споразумение за прекратяване на огъня, предаде Ройтерс. Коментарите на "Хамас" бяха направени по време на пресконференция в Бейрут, когато делегация на групировката пристигна в Кайро от Доха, за да продължи..

публикувано на 07.05.24 в 21:36
Сторми Даниълс дава показания в съда в Манхатън

Порноактрисата Сторми Даниълс даде показания пред съда по дело срещу Доналд Тръмп

Порноактрисата Сторми Даниълс даде показания пред съд в Манхатън по делото, в което Доналд Тръмп е обвиняван за фалшифициране на бизнес отчетите си в предизборната кампания от 2016 г. Според обвинението, Тръмп е плати 130 хил. долара на Даниълс, за да не огласява сексуалната връзка помежду им. Бившият президент отрича да е имало изобщо такава..

публикувано на 07.05.24 в 20:55

САЩ задържат пратки с оръжия за Израел

Съединените щати задържат пратки с оръжия за Израел, за да изпратят политическо послание към страната, твърди електронното издание "Политико" (Politico). Според изданието става дума за два вида боеприпаси с прецизно насочване, произведени от "Боинг". Според източник на агенция Ройтерс пратките са задържани поне от две седмици. Това..

публикувано на 07.05.24 в 20:36
Георги Георгиев

Георги Георгиев е водач на листа на ГЕРБ-СДС в 23 МИР за изборите за НС

ГЕРБ-СДС регистрира листата си с кандидати за народни представители в 23 многомандатен избирателен район (МИР) с обещание за стабилно управление. Водачът на листата Георги Георгиев каза: "Целите са ни да стигне до повече хора, да поговорим човешки. Във времето на противопоставяне, от което хората се умориха наистина, да се опитаме тази,..

публикувано на 07.05.24 в 20:23
Джон Суини

Шотландският парламент одобри Джон Суини за първи министър

Джон Суини, който по-рано бе избран за нов лидер на Шотландската национална партия, днес бе одобрен в парламента и като първи министър на Шотландия.  Това става след оставката на Хамза Юсаф миналата седмица.  Юсаф изпрати писмо до британския крал Чарлз Трети, с което официално подаде оставката си като първи министър на Шотландия. В писмото..

публикувано на 07.05.24 в 19:30

ЕСП: 14 млрд. евро са неправомерните разходи в ЕС за периода 2014/2022 г. за всички области

14 млрд. евро са неправомерните разходи в ЕС за периода 2014—2022 г. за всички области, сочи огласен доклад на Европейската сметна палата . Голям проблем е и събирането на тези средства, тъй като отнема много време, се казва в документа. Одиторите на ЕС отбелязват, че обикновено са необходими от 14 до 23 месеца от приключването на..

публикувано на 07.05.24 в 19:29

Новородените вече могат да бъдат имунизирани срещу коклюш с две седмици по-рано

Личните лекари вече могат да имунизират новородени срещу коклюш с две седмици по-рано - при навършени 6 седмици след раждането. Това е записано в променения имунизационен календар, обнародван в днешния брой на Държавен вестник. Следващите две ваксинации срещу дифтерия, тетанус и коклюш също се изместват по-рано - когато бебето навърши..

публикувано на 07.05.24 в 19:12