Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 000 водолюбиви птици са преброени в бургаските езера

Снимка: Николай Петков

Над 100 хиляди са водолюбивите птици, които са наблюдавани само в бургаските езера по време на среднозимното преброяване тази година. По предварителни данни над 200 хиляди са птиците, преброени от доброволци в проучването, каза за БНР Бургас орнитологът към Българското дружество за защита на птиците Владимир Младенов. 

Наблюдавани са застрашени видове като тръноопашатата потапница, червеногушата гъска и къдроглавия пеликан. 


Имало е и редки видове като траурна потапница, тундровия и пойния лебед, допълни той:

„За разлика от предходни години този път имаше студове. Езерата край Бургас бяха частично замръзнали. Съответно студовете докара северни екзотични видове птици като траурната потапница. Видяхме общо 11 индивида, а по-голямата част от тях в района на Синеморец и Ахтопол. Една малка групичка имаше и в района на Приморско. Това е типичен вид морска патица, която се храни с мекотели и ракообразни, която гнезди далеч, в района на тайгата и тундрата“. 


Над 25 са били доброволците, проучвали водолюбивите птици, предпочели да зимуват в край бургаските езера, Черноморието и вътрешните водоеми в региона.

Територията, включена в преброяването е от Емона до Резово, уточни още Владимир Младенов. 

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От НСО заявяват, че оказват пълно съдействие на следствието за катастрофата край Аксаково

От Националната служба за охрана заявяват в съобщение до медиите, че оказват пълно съдействие на компетентните органи по воденото във  връзка с катастрофата край Аксаково следствие. Мъж е загинал, а двама души са в болница след катастрофа с кола на НСО Стабилизирано е състоянието на жената, пострадала при катастрофата с кола на НСО..

публикувано на 17.05.24 в 13:04

Данчо Славов: Няма данни в колата на НСО да е имало видеорегистратор

Разследването на вчерашната катастрофа край Аксаково, в която участва и кола на НСО, ще бъде проведено обективно , увери в интервю за БНР Данчо Славов – военен прокурор във Военно-следствения участък – Варна. Още вечерта четиримата пътуващи в автомобила на НСО са разпитани лично от него. По думите на шофьора на автомобила – той се е движил..

публикувано на 17.05.24 в 13:03

"Приказка за стълбата" на Смирненски или есе "Мълчанието - сила или безсилие" на матурата по БЕЛ

Интерпретативно съчинение по разказа "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски или есе на тема "Мълчанието - сила или безсилие" - избор между тези текстове е включвала матурата по български език и литература - БЕЛ, която приключи в 12:30 часа днес. Това казаха за БНР ученици, които положиха изпита в столичното 7-о училище...

публикувано на 17.05.24 в 12:50

Над 35 000 са жертвите на бойните действия в Ивицата Газа

Броят на потвърдените жертви на бойните действия в Ивицата Газа от началото на октомври насам е вече 35 303 души, съобщиха от палестинските здравни власти в анклава. Същевременно от Американското централно командване обявиха, че камиони с хуманитарна помощ започват да се разпределят от изграден временен кей на брега на Газа. На фона..

публикувано на 17.05.24 в 12:48
Снимката е архивна

Полицаи на палатков лагер пред парламента в Атина

Гръцки полицаи протестират пред парламента в Атина срещу условията на труд и ниското заплащане. Издигнат е и палатков лагер. Синдикатът на полицаите съобщава за липса на достатъчно средства за униформените. Полицаите работят при голям риск при ниско заплащане. Въпреки предложенията към ресорното министерство за промени нощните..

публикувано на 17.05.24 в 12:38

Затваря ли единствената денонощна библиотека в Студентски град?

Първата денонощна библиотека в София ще затвори след по-малко от месец . Това споделиха нейните създатели в публикация в социалните мрежи и благодариха на повече от 3000 читатели, посетили уникалното място в Студентски град. Причините за затваряне на библиотеката са липсата на доброволци, които да посрещат желаещите да четат, както и на..

публикувано на 17.05.24 в 12:18

Кариерен форум в ЮЗУ среща студентите с бъдещи работодатели

Над 80 процента от студентите, завършили Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград, намират своята реализация, и то по специалността. Доказателство за това е огромният интерес на работодатели от частния и публичния сектор, които участваха на най-мащабния кариерен форум във висшето училище. Немалка част от компаниите предлагат и..

публикувано на 17.05.24 в 12:12