Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската армия вече получава първите нови боеприпаси от "ВМЗ-Сопот"

Снимка: БГНЕС

Българската армия вече получава първите нови боеприпаси по договора за боеприпаси с "ВМЗ-Сопот". Обсъжда се и "Терем" да произвежда боеприпаси, стана ясно по време на изслушване на министъра на отбраната Тодор Тагарев в ресорната комисия.

Вече се приема първата партида от обновени боеприпаси, произведени от "ВМЗ-Сопот", каза Тагарев, като уточни, че:

"Трябва да получим новопроизведени и тогава ще освободим още".

Замяна на стари с нови боеприпаси на стойност около 347 милиона лева беше договорена между Министерство на отбраната с "ВМЗ-Сопот" преди близо 10 месеца. Целта беше "обновяване на военновременните запаси".

Но експерти обясниха още тогава, че изпращането на старите боеприпаси към "ВМЗ Сопот" е начин България да предоставя боеприпаси на Украйна.

Тагарев каза, че министерството има и друга процедура за обновяване на боеприпасите на армията. Но фирмите не проявили интерес, защото:

"Нашите фирми са много заети в момента".

Но по тази процедура имало изпратени писма с напомняне, че ведомството разполага с няколко десетки милиона лева за обновяване на боеприпаси. Министърът на отбраната информира депутатите, че има вече планове "Терем" да произвежда боеприпаси:

"Търсим възможности за изграждане производствен капацитет вече по-сериозен, не просто една линия, говорим с международни партньори".

Депутатът Ивайло Мирчев призова правителството да прояви малко повече инициатива за бързата замяна на боеприпасите. Аргументът му беше, че ако войната в Украйна приключи "след две години", страната ни може да изпусне "шанса да се обновят запасите". И България да плаща за унищожаването на боеприпасите.

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За 3 години: ПП-ДБ увеличили подкрепата си в Разград, Кърджали и два от софийските избирателни района

Районите с най-голямо увеличение на гласовете за "Продължаваме промяната-Демократична България" през последните 3 години са Разград, Кърджали и два от софийските избирателни райони, а най-сериозни загуби коалицията регистрира в Монтана, Ямбол и Хасково. Данните са от изследване на  Института за развитие на публичната среда. От..

публикувано на 07.05.24 в 11:02
Наталия Григорова – психолог и председател на Българската Хънтингтън Асоциация

TimeHeroes "Героите" награди Наталия Григорова и Кристина Патева за Истории на доброто за 2023 г.

За ремонта на читалището в с. Малка Арда и за център за подкрепа на хора с рядката болест на Хънтингтън  TimeHeroes “Героите" награди Наталия Григорова и Кристина Патева. Двете "Истории на доброто през 2023 г." бяха отличени в традиционната класация за доброволчество.   "Аз съм родопчанка, израснала в община Баните, свързана съм със село..

публикувано на 07.05.24 в 11:01
Фестивал

Нощни метро и градски транспорт за "Лунар" в София

В София по време на Фестивала на светлините "Лунар" до 1:30 часа през нощта ще работи метрото ще има и осигурен нощен градски транспорт. Фестивалът започва на 9 май в София и ще продължи до 12 май. Това е галерия на открито със свободен достъп, включен в Културния календар на града. На над 22 локации - сгради и площади, ще бъдат..

публикувано на 07.05.24 в 10:59

Посланикът ни в Русия Атанас Кръстин няма да участва при встъпването в длъжност на Путин

Българският посланик в Русия Атанас Кръстин няма да участва в церемонията по встъпване в длъжност на Владимир Путин в петия му президентски мандат по здравословни причини, съобщи за БНР дипломатически източник. Същевременно върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел съобщи, че е изпратил писмо до всички страни-членки..

публикувано на 07.05.24 в 10:51

"Младежки страсти – мъжки времена" - казармата в книга и изложба от Илия Вълев

В предаването „Нощен хоризонт“ гостува гл.ас. Илия Вълев - етнолог от Етнографския музей при Института по етнология и фолклористика към БАН. Като учен той изследва войнишката общност и ритуали от социализма до демокрацията, когато в нашата страна наборната военна служба беше задължителна. В своята дисертация "Младежки страсти – мъжки времена" насочва..

публикувано на 07.05.24 в 10:42
Свежи цветя, положени на лобното място на Ани и Явор, които бяха пометени от лека кола на София през май 2023 г.

Година след смъртта на Ани и Явор: Нов протест на булевард "Сливница"

Жители на столицата излизат на протест на булевард Сливница. С него ще отбележат една година от смъртта на младата двойка Ани и Явор, които бяха блъснати и убити на място от 18-годишен шофьор. Протестът ще се проведе в сряда от 18:30 часа на мястото, където младежите изгубиха живота си – кръстовището между бул. "Сливница" и ул. "Русе"...

публикувано на 07.05.24 в 10:32

Листите в Пазарджик оглавяват: Васил Божков, Андрей Чорбанов, Екатерина Захариева

Бизнесменът Васил Божков ще е водач на листата на КП "Център“ в Пазарджик.  Коалицията ще се яви на изборите на 9-ти юни с листа от 9 кандидати за депутати. Вече са ясни и водачите на другите партии в областта. Листата на ДПС в Пазарджик този път оглавява досегашният евродепутат Искра Михайлова. При БСП няма промяна и водачът на..

публикувано на 07.05.24 в 10:16