Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният кънки съюз отне отборното злато на Русия от Игрите в Пекин

Снимка: ISU

Международният кънки съюз (ИСУ) присъди на Русия третото място в отборния турнир по фигурно пързаляне на Олимпийските игри в Пекин 2022 след четиригодишното наказание за допинг на Камила Валиева, съобщават от централата.

На рускинята бяха отнети 20 точки, които тя взе, след като записа победи в кратката и във волната програма. След отнемането на тези точки Русия се измества от първо на трето място с 54 точки. Олимпийски шампион става САЩ с 65 точки, а на второ е Япония с 63.

Вчера Спортният арбитражен съд (КАС) наложи наказание на руската фигуристка Камила Валиева за четири години за нарушаване на антидопинговите правила. Санкцията влиза в сила от 25 декември 2021 година, а резултатите й след тази дата са анулирани.

"ИСУ приветства решението на КАС и остава ангажиран с позицията си, че защитата на чистите спортисти и борбата с допинга са с най-висок приоритет и ще продължи усилията си в подкрепа на честната конкуренция и благосъстоянието на спортистите", се казва в изявление на федерацията.

Международният кънки съюз обяви Анна Щербакова за шампионка на Европейското първенство по фигурно пързаляне през 2022 година след наказанието на Валиева. Щербакова ще получи златния медал, среброто ще отиде при рускинята Александра Трусова, бронзовото отличие ще бъде за белгийката Луна Хендрикс.

Междувременно, Руският олимпийски комитет (ОКК) ще обжалва решението за преразпределяне на медалите в отборния турнир по фигурно пързаляне на Олимпиадата в Пекин, съобщиха от организацията.

"Руският олимпийски комитет определено ще обжалва пред КАС решението на ИСУ за преразпределяне на крайните места в отборния турнир по фигурно пързаляне на Олимпийските игри през 2022 година в Пекин. Нашите юристи вече започнаха да подготвят необходимите документи за подаване на жалба", се казва в изявление.

"Ние изхождаме от факта, че в съответствие с настоящите правила на ИСУ, последиците от решение за санкции срещу отделен спортист, в случая Камила Валиева, не могат да бъдат основа за преразглеждане на резултатите от отборен турнир. Нашата правната позиция се основава, наред с други неща, на съществуващи прецеденти в практиката на КАС", се отбелязва в съобщението.

17-годишна рускиня е уличена в употреба на забраненото лекарство "триметазидин". То беше открито в проба от 25 декември 2021-а, чийто резултат беше оповестен публично едва през февруари 2022 година по време на Олимпийските игри в Пекин. По това време фигуристката вече беше спечелила златен медал в отборната надпревара. В индивидуалното състезание Валиева завърши на четвърто място. Тя е също европейска шампионка от 2022 година.


По публикацията работи: Кръстина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ботев и ЦСКА 1948 завършиха без голове

Ботев (Пд) и ЦСКА 1948 не успяха да си отбележат

Съставите на Ботев (Пловдив) и ЦСКА 1948 завършиха 0:0 в среща от 32-ия кръг на футболното ни първенство в групата за разпределение на местата от 7-мо до 10-то. Двубоят започна със сблъсък между Джеймс Ето'о и Антонио Вутов, като се наложи намесата на медицинския екип. Ето'о продължи, а Вутов беше изнесен на носилка. В 12-ата минута..

публикувано на 06.05.24 в 22:12
Славия и Арда завършиха 0:0

Славия и Арда не се победиха

Отборите на Славия и Арда завършиха 0:0 в първа среща от 32-ия кръг на футболното ни първенство в групата за разпределение на местата от 7-мо до 10-то. Така шансовете на домакините от София за седмата позиция станаха почти илюзорни. Тимът воден от Златомир Загорчич има актив от 37 точки и заема 10-то място, а Арда е 9-ти с 41 пункта...

публикувано на 06.05.24 в 19:56
Йоана Илиева

Йоана Илиева се класира седма в Сеул

Йоана Илиева се класира на седмо място в изключително силния турнир Гран При на Сеул. В надпреварата на сабя жени участваха 135 фехтовачки, сред които бяха всички от топ 10 в световната ранглиста. Илиева се включи директно във втория ден, в боевете на най-добрите 64 в турнира заради осмото си място в ранглистата. В първата си среща тя се..

публикувано на 06.05.24 в 18:10
Мирослава Минчева

Минчева и Костадинова не намериха място във финала на 25 м пистолет

Мирослава Минчева завърши на 28-мо място на 25 метра пистолет за жени на Световната купа по спортна стрелба в Баку (Азербайджан). Българската състезателка записа 576 точки в квалификациите.  Другата наша представителка в дисциплината Антоанета Костадинова остана на 35-то място с 574 точки. Най-добър резултат в квалификациите постигна..

публикувано на 06.05.24 в 16:50
Еди Пенев

Националът по спортна гимнастика Еди Пенев с успешна операция на рамото

Националът по спортна гимнастика Еди Пенев претърпя успешна операция. Интервенцията на рамото, при която е възстановена скъсаната връзка, е извършена от доц. д-р Владимир Русимов и от неговия екип в МБАЛ Вита в отделението по Ортопедия и травматология в София, а разходите по лечението и възстановяването му са поети от Българска федерация гимнастика...

публикувано на 06.05.24 в 16:05
Григор Димитров

Григор Димитров срещу австриец или японец в Рим

Първата ракета на България Григор Димитров ще играе срещу победителя от двубоя между Себастиан Офнер (Австрия) и Йошихито Нишиока (Япония) във втория кръг на турнира по тенис от сериите "Мастърс" 1000 на клей в италианската столица Рим с награден фонд 9 милиона евро. Българинът е поставен под номер 8 в схемата и почива на старта. Димитров, който е 10-и..

публикувано на 06.05.24 в 14:52
Шаби Алонсо

И след изравнения европейски рекорд: Алонсо вижда неща за подобрение в Байер

Старши треньорът на Байер (Леверкузен) Шаби Алонсо все още вярва, че отборът му има потенциал да се подобри, след като в неделя продължи серията си без загуба до 48 мача във всички турнири, за да изравни рекорда в европейския футбол като цяло. Шампионът на Германия разгроми Айнтрахт (Франкфурт) с 5:1 в Бундеслигата в неделя, за да изравни рекорда на..

публикувано на 06.05.24 в 14:07