Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимира Стоянова отново блести като Ариадна на виенска сцена

| Репортаж
3
Красимира Стоянова в "Ариадна на Наксос"
Снимка: Wiener Staatsoper

В края на месец януари известната оперна прима Красимира Стоянова имаше своята поредна блестяща изява на сцената на Виенската държавна опера.

Поради възникнали промени в репертоарния план на театъра, ръководството на Щатсопер включи извънредно спектакли на операта „Ариадна на Наксос“ от Рихард Щраус на 21, 24 и 27 януари и отправи специална покана към камерзенгерин Красимира Стоянова да гастролира в ролята на Ариадна.

Това е третата творба на успешния творчески тандем Рихард Щраус и Хуго фон Хофманстал – прочутият писател, поет и драматург, чиято 150-годишнина от рождението се отбелязва в Австрия през 2024 г.

Премиерното изпълнение на „Ариадна на Наксос“ на сцената на Виенската Щатсопер е на 5 октомври 1916 г. -  именно тогава е представена версията на операта, състояща се от пролог и едно действие. През последвалите 20 години заглавието е играно почти 100 пъти, а самият Рихард Щраус е дирижирал лично 25 представления.

От тогава до сега във Виенската опера са осъществени седем различни постановки на „Ариадна на Наксос“, като всяка нова сценична реализация на тази творба традиционно е очаквано и значимо събитие.

Легендарна е продукцията от 1976 година. Режисъор е Филипо Санджуст, на диригентския пулт на премиерата застава Карл Бьом, а сред имената в елитния изпълнителски състав са Агнес Балтса в ролята на Композитора, Едита Груберова като Цербинета и Гундула Яновиц - Ариадна. Изключително успешната постановка е играна 162 пъти, а запис на спектакъла е издаден на DVD. В тази сценична реализация в периода от 1979 до 1986 г. известният български сопран Анна Томова-Синтова изпълнява с успех 12 пъти партията на Ариадна.

Актуалната продукция във Виенската Щатсопер е от 2012 г. и е дело на режисьора Свен Ерик Бехтолф. Премиерата преди 12 години е дирижирана от Франц Велзер-Мьост, а Красимира Стоянова е звезда на вечерта в ролята на Ариадна и е обявена от музикалната критика за откритие като блестящ, изящен вокален интерпретатор на музикалната стилистика на Рихард Щраус.

След сегашната поредица от три спектакъла на операта австрийската преса отново реагира с възторг на нейното изпълнение.

Авторитетният всекидневник KURIER писа:
„Красимира Стоянова е възхитителна  Ариадна! Нейният маниер на музициране е вълнуващ, тя е достигнала висоти като интерпретатор на Рихард Щраус.“  

Манфред Шмид отбелязва в Der neue Merker:
„В пролога Красимира Стоянова е в ролята на Примадоната, а в операта тя е дълбоко разочарованата Ариадна, изправена пред смъртта, оттеглила се от света и тънеща в самота. Нейният богато обагрен тембър извайва с нюанси всяко настроение на Ариадна в монолозите и дава израз на наранените й чувства. Но преди всичко завладяваща е вокалната красота на Красимира Стоянова, дори в най-трудните пасажи на тази взискателна роля.“

Оперният експерт Рихард Шмитц от Radio Klassik Stephansdom обобщава:
“След премиерата през 2012 г. сега отново чухме великолепната Красимира Стоянова в същата роля. Нейните разгърнати вокални фрази и изящно легато в сцената, когато Ариадна е готова да умре, са изключителни като въздействие.“

В интервю за предаването „Алегро виваче“ по „Хоризонт“ Красимира Стоянова сподели интересни размисли за своя подход към ролята на Ариадна, за драматургията и специфичната музикална стилистика на операта и прави интересен паралел, сравнявайки интерпретацията на различни диригенти, с които е работила съвместно в продукции на операта „ Ариадна на Наксос“ през годините.

Чуйте споделеното от Красимира Стоянова в звуковия файл.

  

По публикацията работи: Ирена Гъделева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Кръстопът – цената на избора

Деян Костов и Милена Ташкова вярват: Пътят към Господ е път към себе си и към другите

Пътят към Господ е път към себе си и към другите. В това са убедени  Деян Костов и Милена Ташкова. Те помогат на желаещите се да го извървят, оповавайки се на вярата и на творчеството. На  14 юни ще открият изложбата "Кръстопът – цената на избора“ в Националната базилика "Светото сърце" в Брюксел, Белгия.  Милена Ташкова и Деян Костов за цената..

публикувано на 01.05.24 в 19:02
Каталин Старейшинска

Каталин Старейшинска: Аз съм Антигона

"Последните години доста бързо преминавам от една роля в друга, това често ме пристеснява ...Справям ли се? Незнам, каза за БНР Каталин Старейшинска . Тя е млада и се е посветила на театъра. Изпълнява ролите си с дълбоко потапяне в образа . Взискателна е и е всеотдайна. Тя е актрисата от Малък градски театър "Зад канала" Каталин..

публикувано на 01.05.24 в 13:01
Бистра Иванова

Бистра Иванова: Расизмът в Европа не може да се толерира

Днес - 30.04, от 18.30 часа в парка пред Народния театър се открива изложбата "Не на расизма в ЕС". Зад нея стои колективът на "Мулти култи", а автор на фотографиите е Красимир Димитров. Бистра Иванова раз каза пред БНР, че идеята за събитието се ражда след извършване на проучване върху връзката между речта на омразата и евроскептицизма.  "То..

публикувано на 30.04.24 в 14:28
Димитър Атанасов, историк

Димитър Атанасов: Историята представлява ресурс, от който изграждаме настоящето си

Историята представлява ресурс, от който изграждаме настоящето си. Това обясни пред БНР  Димитър Атанасов историк от Института по етнология и фолкористика с Етнографски музей към БАН.  Той е и куратор на мултимедийната изложба "Да преживеем миналото – историческите възстановки като феномен на културата" която може да бъде видяна до 13 май в..

публикувано на 30.04.24 в 14:20
Анриета Жекова с първото издание (от 1933)
Гергана Димитрова - новото, с хелиогравюрите на Салвадор Дали

В чудния свят на безбрежност и мечти на "Алиса в Страната на чудесата"

На книжния пазар у нас излезе  "Алиса в Страната на чудесата"  в превод на  Лазар Голдман  и за пръв път у нас с илюстрации на  Салвадор Дали .  Художественото оформление на българското издание е дело на Милена Вълнарова. " Три години уговаряхме, за да ни дадат правата за илюстрации на Салвадор Дали , разказа в "Нощен Хоризонт"  Гергана Димитрова..

публикувано на 30.04.24 в 11:12

30 години от основаването на женски хор "Ваня Монева"

Днес в зала "България" ще бъдат отпразнувани 30 години от основаването на женския хор "Ваня Монева". За мен беше една сбъдната мечта да направим женски фолклорен хор, посочи пред БНР маестра Монева. "На 11 юли 1994 година се събрахме с първите 11 певици. Между тях бяха големите Надка Караджова, Павлина Горчева, Бойка Присадова и Янка Танева...

публикувано на 30.04.24 в 10:46
 Национална библиотека

Изложба в Националната библиотека представя книжовното наследство на българските католици

През тази година се навършват 350 години от смъртта на трима големи българи католици от 17-ти век – Петър-Богдан Бакшев, Петър Парчевич и Филип Станиславов, които умират през една и съща година – 1674 г. По този повод в Националната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий" в София беше открита изложба, свързана с книжовното наследство на..

публикувано на 29.04.24 в 12:11