Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България - сред малкото европейски държави без национална скринингова програма за рак на гърдата

Снимка: Pixabay

България е сред малкото европейски държави без национална скринингова програма за рак на гърдата, която да обхване жените над 45-годишна възраст. Това обясни в интервю за БНР д-р Иво Гергов, началник на отделението по образна диагностика в специализираната онкологична болница „Проф. Иван Черноземски“ в София. Утре, неделя, ще отбележим Световния ден за борба с рака.

Скринингът за рак на гърдата се прави чрез мамография – рентгенова снимка на двете гърди на жената, по две проекции за всяка, обясни д-р Гергов.

"За да бъде една подобна скринингова ефективна, проучванията са доказали, че посещаемостта на мамографските скринингови прегледи трябва да бъде над 80% от популацията на държавата", добави той.

Това липсва у нас, както липсва и регистър на извършените прегледи за рак на гърдата и на поставените диагнози. Това би осигурило контрол върху качеството на медицинската дейност, смята д-р Гергов. Дава за пример установяване на диагнози 1 и 2 – добри новини за прегледаната жена.

"Ако след 6 месеца жената не е с цифра 1 и с цифра 2, а е с рак, който е 2 см, значи въпросният лекар не си е свършил работата. На 100 такива жени, ако е изтървал 10 рака, би трябвало от следващия месец или следващата година той да няма право да преглежда", коментира той.

По данни на Националния статистически институт през 2022 година от ракови заболявания са починали над 16 хиляди българи, а 26 хиляди са били диагностицирани със злокачествени образувания. Довечера и утре вечер Националният дворец на културата ще бъде осветен в оранжево в знак на солидарност и информираност.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Акция на полицията за колани в автобусите и камионите

Засилени проверки на тежкотоварни автомобили и автобуси по пътищата се провеждат в страната до края на годината. Акцията на МВР и Автомобилната администрация е започнала преди месец. В рамките й вече има и много санкционирани. Неизползването на обезопасителни колани е сред най-честите нарушения, което установяват от полицията. Това обясни..

публикувано на 21.05.24 в 13:04
Еврокомисарят Януш Войчеховски и министър Георги Тахов.

Министър Тахов: Зелената сделка да се спазва и от трети страни

Стандартите на Зелената сделка да се наложат не само на страни членки на ЕС, но и на трети страни, които са извън съюза, но ползват европейския пазар. Това е едно от предложенията, които служебният министър на земеделието Георги Тахов е направил на еврокомисаря по селско стопанство Януш Войчеховски. В рамките на еднодневната визита у нас на..

публикувано на 21.05.24 в 13:02

В президенството представиха историческия трактат на Петър Богдан

В навечерието на 24-и май на тържествена церемония в Гербовата зала на президентството беше представена за първи път репродукцията на ръкописа на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“. Това е първият исторически трактат, посветен на България. Написан е на латински и е завършен около 1667-а година. Смята се за един от..

публикувано на 21.05.24 в 12:59
Британският министър на труда и пенсиите Мел Страйд

Безработните британци ще придобиват умения в специални лагери

Безработните британци ще бъдат накарани да постъпват в "специални лагери за обучение за придобиване на умения", за да запълнят празнините на пазара на труда, оставени от задгранични работници, обяви министърът на труда и пенсиите. Правителството вече провежда интензивни обучения в лагери, за да помогне на хората без работа да се..

публикувано на 21.05.24 в 12:48

Лили Иванова бе удостоена с Почетния знак на президента

Държавният глава Румен Радев удостои с Почетния знак на президента Лили Иванова за изключителната значимост на нейното цялостно творчество към българската музикална култура. Това съобщиха от пресцентъра на държавния глава. Отличието е и за приноса на Лили Иванова за високия международен престиж на родната певческа традиция.  Знакът е почит към..

публикувано на 21.05.24 в 12:38

Регионалният министър отстрани шефове на областното пътно управление във Варна

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова разпореди незабавно дисциплинарно производство срещу директора на Областно пътно управление във Варна Явор Пасев и срещу началника на отдела "Инвестиционно-ремонтни дейности" там Севдалина Казълова. Докато тече производство, двамата са отстранени от работа...

публикувано на 21.05.24 в 12:18
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Реакции на искането за заповед за арест на Нетаняху и лидери на "Хамас"

Израелският премиер Бенямин Нетаняху гневно заклейми прокурора Карим Хан от Международния наказателен съд, поискал заповеди за арест за него, министъра на отбраната на Израел и лидерите на ислямисткото движение "Хамас" заради предполагаеми военни престъпления в конфликта в Газа. В публично изявление Нетаняху осъди молбата за арестуването му..

публикувано на 21.05.24 в 12:06