Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Риши Сунак и Лео Варадкар посетиха парламента на Северна Ирландия

Риши Сунак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър-председател Риши Сунак и премиерът на Ирландия Лео Варадкар посетиха парламента на Северна Ирландия в Белфаст, за да отбележат завръщането към подяблата на властта между националистите и юнионистите в провинцията.

Сунак и Варадкар се срещнаха с политически лидери, включително първия министър Мишел О'Нийл от спечелилата най-много места в Стормонт републиканска партия „Шин Фейн“ и заместник-първия министър Ема Литъл-Пенгели от Демократичната юнионистка партия. 

Подновяването на работата на правителството и на парламента стана възможно, след като юнинистите прекратиха бойкота в знак на протест срещу търговските правила след Брекзит. Сунак и Вадаркар, които са гаранти на мирното споразумеине от Разпети петък, проведоха отделна двустранна среща. Британският премиер заяви, че „истинската работа едва сега започва“. Варадкар посочи, че двамата искат да работят върху сътрудничеството Север-Юг, но също така и за сътрудничеството Изток-Запад. 

Политически анализатори коментираха, че фактът, че двамата премиери не дадоха съвместна пресконференция, показва, че напрежението между Лондон и Дъблин все още е високо. Лео Варадкар избягна да отговори на въпроси, свързани с евентуалното обединение на остров Ирландия. Мишел О'Нийл и Ема Литъл-Пенгели призоваха Риши Сунак за преговори за дългосрочна стабилност и по-добро финансиране на обществените служби. Това може да се превърне в потенциален проблем, след като по-рано британският министър за Северна Ирландия Крис Хийтън-Харис заяви, че предложеният пакет от 3,3 милиарда паунда от Уестминстър е достатъчен за да може изпълнителната власт в Белфаст да си върши работата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Риши Сунак, премиер на Великобритания

Риши Сунак пристигна на посещение в Северна Ирландия

Британският министър-председател Риши Сунак пристигна в Северна Ирландия, за да се срещне с лидерите на новата изпълнителна власт след две години на политическа безизходица в резултат на търговските споразумения след Брекзит. При пристигането..

публикувано на 05.02.24 в 07:41
Мишел О'Нийл

За първи път ирландски националист е първи министър на Северна Ирландия

Парламентът на Северна Ирландия,  който беше прекъснал работата си за близо две години,  назначи ирландски националист за първи министър за първи път в  историята на провинцията. Националистическата партия "Шин Фейн" спечели последните..

публикувано на 04.02.24 в 01:33
Стормонт - парламентът в Белфаст, Северна Ирландия

Подновява се работата на децентрализираното правителство в Северна Ирландия

Днес в Северна Ирландия ще бъде подновена работата на децентрализираното правителство - две години след като Демократичната юнионистка партия блокира работата му в знак на протест срещу търговските споразумения за Брекзит. Днес след обед в..

публикувано на 03.02.24 в 10:51
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Армения Никол Пашинян

Протест в Ереван с искане за оставката на премиера Пашинян

Хиляди протестиращи се събраха в столицата на Армения Ереван, за да поискат оставката на премиера Никол Пашинян. Повод за недоволството стана решението на Пашинян да предаде на Азербайджан няколко необитаеми гранични села в Тавушкия район, които Армения..

публикувано на 09.05.24 в 23:09

Гръцки съд оправда българин по обвинение за трафик на хора

Гръцки съд оправда българин по обвинение за нелегален трафик на хора. Гръцкият съд оправда изцяло Тошко Тодоров - Машора Един несменен талон на кемпер щеше да изпрати в затвора за шокиращите 224 години съвсем невинен българин. Случаят предизвика..

публикувано на 09.05.24 в 23:01

Тежка катастрофа на пътя Мездра - Ботевград

Девет души са пострадали при тежка катастрофа на международния път Е-79 между Мездра и Ботевград. Ранените са пътували в микробус, който се е ударил в ТИР. Четирима от пострадалите са транспортирани в софийски болници с опасност за живота.  На по-леко..

публикувано на 09.05.24 в 22:53
Президентите на Китай Си Дзинпин (вляво) и на УнгарияТамаш Сульок - Будапеща, 9 май 2024

"Златно пътешествие" - Си Дзинпин в Будапеща

Китай и Унгария започват "златно пътешествие", заяви китайския лидер Си Дзинпин след среща в Будапеща с унгарския премиер Виктор Орбан. Унгария е третата и последна точка в европейското турне на Си, който посети по-рано Франция и Сърбия. Си след..

публикувано на 09.05.24 в 22:42
Срутена в резултат на бомбардировка сграда в Рафах

САЩ са твърдо против мащабна сухопътна операция на Израел в Рафах

Съединените щати са твърдо против мащабна сухопътна операция на Израел в град Рафах в Ивицата Газа. Израел продължава да обстрелва град Рафах в южната част на Ивицата Газа Това беше потвърдено тази вечер и от Държавния департамент, и от Съвета за..

публикувано на 09.05.24 в 22:10

Около 7 хиляди бойци от Кюстендилско са участвали във Втората световна вйна

Около 7 хил. бойци от Кюстендилско са участвали във  втората фаза на Втората световна война - това беше казано при отбелязване на 79-годишнината от победата на нацизма и Деня на Европа в града.  Шествие с участието на представители от..

публикувано на 09.05.24 в 20:25
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски представи рамката за бъдещо коалиционно споразумение в новия парламент на РСМ - 9 май 2024 г.

ОССЕ: Изборите в РСМ бяха помрачени от негативна реторика

Изборите в Република Северна Македония бяха помрачени от негативна реторика с националистически лозунги, както и от недостатъци в законодателството и недостатъчен контрол на финансирането на кампанията, заявиха международните наблюдатели от мисията на..

публикувано на 09.05.24 в 20:14