Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Вътев e информирал украинския си колега за фирми-нарушители на украинския лицензионен режим

Снимка: БТА

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев e информирал украинския си колега Микола Солски, че има фирми, които нарушават въведения от украинската държава лицензионен режим за износа на зърно. 

Имената на компаниите-нарушители ще бъдат официално изпратени на Украйна, уточнил е българският аграрен министър. 

От своя страна министър Солски е уверил, фирмите, които не спазват лицензионен режим и прекъсват транзита, че ще загубят право да изнасят за шест месеца. 

По време на онлайн среща днес двамата министри са обсъдили и оперативните данни за износа на зърнени култури, сухо мляко, пчелен мед и слънчогледово олио от Украйна, се казав още в съобщение от Министерството на земеделието.

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Веселка Тончева

Доц. Веселка Тончева: Великден е събуждането на новия живот!

Вярваме, че сте посрещнали празника така, както повелява нашата си българска традиция. Нека трапезата ви да е пълна и около нея да са най-близките ви хора. Традициите са за това, за да се спазват и ги учим от поколенията преди нас. Времето обаче е заличило доста от обредите на нашите предци по великденските празници . " Великден е може..

публикувано на 05.05.24 в 09:05

Курортното селище Лозенец чества 100 години от създаването си

С двудневни тържества курортното селище Лозенец чества 100 години от създаването си. Селото е основано от бежанци - преселници от турската част на Странджа планина. 15 семейства са първите заселници край брега на морето, а с царски указ от 8 април 1931 година бившето село Ембелец е преименувано на Лозенец. За предстоящите чествания, както за..

публикувано на 05.05.24 в 08:47

Хасково е домакин на благотворителна изложба за Великден

Хасково е домакин на благотворителна изложба на децата от Арт Школа "Пастело" "Имаш само това, което си дал", която включва над 60 икони, живопис и керамика. Творбите се продават, а събраните средствата от тях ще бъдат дарени за довършването на църквата "Свети Иван Рилски". Младите творци са напътствани от хасковския иконограф Злати..

публикувано на 05.05.24 в 08:31

Световният ден на смеха се отбелязва в първата неделя на май

В първата неделя на май хиляди хора от над 120 държави отбелязват Световния ден на смеха. Първото подобно събитие всъщност е през януари 1998 година в Мумбай, като в него участват 12 хиляди души. Сесията е организирана от създателя на йога на смеха доктор Мадан Катариа. Според него има физически и емоционални ползи от дълбоко дишане и..

публикувано на 05.05.24 в 08:05

Младото поколение акушерки: Без тази професия не могат да се раждат бебета

Те са на първа линия в посрещането на новия живот – българските акушерки, които неуморно се грижат за майките и техните бебета. Въпреки че и тази професия е застаряваща, не липсват млади жени, които искат да се научат. А по-опитните са готови да дават и да предават знания и умения. Срещаме ви с две акушерки от най-старата АГ болница у нас – „Майчин..

публикувано на 05.05.24 в 07:54

В Кайро продължават преговорите между Израел и "Хамас"

Днес в Кайро продължават преговорите за постигане на мир в Ивицата Газа между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас", които се водят с посредничеството на Египет, Катар и САЩ. АФП цитира тази нощ представител на израелското правителство, който упрекна "Хамас", че  възпрепятства подписването на споразумение. Представител на..

публикувано на 05.05.24 в 07:50
Украински свещеник благославя войници в Днепропетровск, 5 май 2024 г.

Руски атаки срещу Харков, Днепър и Одеса

В нощта на Великден - Русия атакува украинските региони Харков и Днепър, както и черноморския пристанищен град Одеса. Съобщава се за убити и ранени хора. По думите на президента Володимир Зеленски руски изтребител е бил свален над Източна Украйна При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са..

публикувано на 05.05.24 в 07:46