Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Рафах нараства паниката след заканата на Нетаняху, че ще изпрати израелски войски в града

Палестинци търсят оцелели в сграда, разрушена по време на израелски бомбардировки в бежанския лагер Рафах в Ивицата Газа във вторник, 17 октомври 2023 г.
Снимка: БТА

В Рафах, където според агенция Ройтерс са намерили убежище половината от жителите на 2-милионна Газа, нарастват тревогата и паниката заради заканата на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че ще прати войски в града.

"Хората нямат никаква представа къде могат да се спасят" при такава ситуация, предупреди ръководителят на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци Филип Лазарини.

Рафах е на самата граница на палестинския анклав с Египет. След ескалацията в Ливан, Сирия, Ирак и Йемен, израелска атака тук може да доведе до бежанска вълна и мащабна криза в още една страна от региона, предупреди в интервю за БНР Хю Ловат - старши сътрудник в Европейския съвет за външни отношения:

"Израелската военна операция в Рафах няма да заличи "Хамас", но със сигурност ще има катастрофално отражение върху палестинците. Кайро отдавна декларира, че няма да пусне бежанците на своя територия, но не очаквам египетските войници да стрелят по тях. Събитията в Червено море и намаляването на трафика и транзитните такси през Суецкия канал видимо влошават финансовата криза. При тази много трудна ситуация в самия Египет, представете си какво ще стане, ако държавата ще трябва да отделя ресурси, за да издържа няколкостотин хиляди палестинци, дори ако те останат в Синай".

Цялото интервю с Хю Ловат може да чуете утре в предването "Събота 150".
По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празник, посветен на певицата Гюрга Пинджурова в Трън

За осма поредна година Трън е домакин на празник, посветен на народната певица Гюрга Пинджурова. На открита сцена пред читалището, което носи нейното име, ще започне 5-часова програма с участието на самодейци - състави и изпълнители от Пернишко и страната. Гюрга Пинджурова е родена през 1895 година в Трън и още приживе се превръща в легенда...

публикувано на 27.04.24 в 11:20

За 10-и път: Фестивал събира български производители и потребители в Севлиево

В Севлиево се открива двудневният национален фестивал "Семе българско", на който се представят производители и занаятчии. Фестивалът традиционно е място за среща между потребители и български производители и дава възможност на представители на научни институти, организации и отделни личности да популяризират работата си и да намерят..

публикувано на 27.04.24 в 11:08
Еманюел Макрон по време на речта му в Сорбоната, 25 април 2024 г.

Тони Николов: Макрон бие камбаната за Европа

"Европа може да умре. Това зависи изцяло от нашия избор", каза френският президент Еманюел Макрон в драматична двучасова реч преди дни в Сорбоната. Макрон: Най-голямата опасност за сигурността на Европа е Русия да спечели войната срещу Украйна Макар да има видимо продължение на речта му отпреди 7 години - тогава Еманюел Макрон..

публикувано на 27.04.24 в 11:06

Гунтрам Волф: Шолц иска хем да помогне на Украйна, хем не иска тя да си върне Крим

Министър на отбранителната индустрия - така медиите в Германия описаха вицеканцлера и икономически министър Роберт Хабек след изненадващата визита в Украйна. Германия, която е упреквана от съюзниците си, че дълго време се колебаеше дали да доставя на украинците модерно въоръжение, а сега не дава от своите високоточни далекобойни крилати ракети..

публикувано на 27.04.24 в 10:51
Работник сред разрушения от руски въздушен удар в електроцентрала на украинската компания ДТЕК, 2 април 2024 г.

Русия е атакувала енергийни обекти в три украински области

Русия е атакувала енергийни обекти в три украински области тази нощ. По-рано Вашингтон обяви пакет в размер на 6 милиарда долара за поръчки на въоръжение за Украйна от американската индустрия. По данни от украинското командване са били изстреляни общо 34 ракети. Украинската противовъздушна отбрана е свалила 21 от тях. Атаките  са били..

публикувано на 27.04.24 в 10:44
Водещият кандидат на AfD за европейските избори Максимилиян Кра

Ще разклати ли шпионски скандал "Алтернатива за Германия" преди евровота?

"Деструктивни играчи от страната и чужбина дестабилизират демокрацията и държавата", заяви тази седмица Томас Халденванг, директор на Федералната служба за защита на конституцията - германската агенция за национална сигурност. Изказването му на отдавна планирано събитие съвпадна с два шпионски скандала в Германия - първо бяха арестувани двама..

публикувано на 27.04.24 в 10:25

39-о издание на националното изложение на цветя "Флора 2024" в Бургас

В Бургас се открива 39-ото издание на националното изложение на цветя "Флора 2024".  Участват над 90 фирми, професионални организации и експерти в сферата на ландшафния дизайн. Залите на експозиционния център привличат с подредени цветни аранжировки и арт инсталации. Концерти, работилници за деца и демонстрации на флористи ще създават..

публикувано на 27.04.24 в 10:22