Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделски протест пред МС ще поиска утре оставката на ресорния министър

На пресконференция в Националния пресклуб на БТА Инициативен комитет от 26 земеделски организации, които не са съгласни с водената политика в сектор "Земеделие" представи декларация с подробните си искания.
Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

26 земеделски организации, които не преговарят с правителството, обявиха на пресконференция, че утре, в 11 ч., ще доведат членовете си пред Министерския съвет, за да искат оставката на земеделския министър Кирил Вътев.

Тези организации заявяват, че съществуват от 20 години и дават работа на 300 000 души - така отговарят на съмненията в легитимността на протестиращите. 

Показаха пред журналисти редица писма до земеделския министър още от миналата година, като твърдят, че нямат отговор на нито едно от тези писма в аргумент на тезата, че не са искали диалог с властта.

Да се удвои помощта за секторите "мляко", "плодове" и "зеленчуци", да отпадне таванът на украинската помощ, да отпаднат данъците върху субсидиите, да се промени стратегическият план, да отпаднат някои от административните тежести върху земеделците – това са някои от исканията на протестиращите. Най-основното сред тях е оставката на земеделския министър.

В пресконференцията се включиха и лидери на организации, които по думите им вчера са членували в преговарящите с правителството. Българска аграрна камара. Те обвиниха камерата в недемократичност и отстояване на частни интереси.

Утре в 11:00 инициативният комитет на тези организации прави протест пред Министерския съвет, като по думите на един от животновъдите, лидер на една от организациите в комитета "този път протестът няма да бъде мирен" и ако утре те не бъдат чути, вдругиден протестът продължава на 25 пътни възела в страната. 

Ще продължат да блокират пътища, очакват все повече да стават участниците в протестите им, в това число и към тях да се присъединят зърнопроизводители, които не са съгласни с подготвяното споразумение.

Междувременно те апелираха към премиера да не подписва меморандума с Българската аграрна камера. 

Пред БНР председателката на Съюза на градинарите в България Мариана Милтенова коментира, че министърът на земеделието Кирил Вътев е изолирал и противопоставил браншовите организации в сектора и затова УС на съюза, който тя представлява, е решил да продължат протестите и да настояват за оставката на министъра.

Десетки земеделски производители блокираха с трактори пътя Русе - Велико Търново, при село Поликраище.

С бали слама и българския трибагреник върху тях тракторите и фермерите от Асоциацията на земеделските производители и от говедовъдния съюз настояха, че протестът им в Поликраище не е само за пари, въпреки че има забавяне в изплащането на субсидиите. Фермерите казват, че получават между 30 и 50% от миналогодишните суми и не могат да работят по този начин сега.

"Лесно е да обещавате, после не давате" и "Това, че не ни чуват, не значи, че трябва да мълчим" за част от плакатите върху тракторите, иска се и оставката на министър Кирил Вътев. Условията на зелената сделка ни спъват да работим, противопоставят се различните производители с диференцираните ставки за подпомагане, коментират протестиращите в Поликраище, които предизвикаха километрични колони от тирове, за които няма обходен път. Леките автомобили се пренасочват.

Блокадата на пътя Велико Търново-Русе в Поликраище, както и на пътя Русе-Плевен през свищовското село Горна Студена, продължава неясно докога.

Междувременно земеделски производители затвориха за час пътя Кюстендил-Дупница на моста на Суха река при с. Слокощица и се заканиха да протестират до победа и до изпълнението на всичките им 12 искания, казаха за БНР участници в акцията. Те изкараха на платното тридесетина трактори и машини. Многобройна полиция осигури ред и пропускаше МПС по обходни маршрути - само тежкотоварни автомобили и тирове трябваше да изчакват.

Кюстендилските протестиращи фермери искат смяна на политиката в аграрния сектор, спазване на утвърдени и неощетяващи ги правила, а не толкова оставката на земеделския министър Кирил Вътев. 

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Мейл он сънди": Разузнаването подозира Москва в саботаж на Острова

Ръководителите на британското разузнаване са предупредили министрите, че се опасяват, че Великобритания и други ключови украински съюзници са мишена на руски саботьори след поредица от подозрителни инциденти през последните месеци, съобщи "Мейл он сънди". Разузнаването говори за вълна от пожари в оръжейни фабрики и свързани с военните..

публикувано на 12.05.24 в 09:43

В Литва гласуват за президент

Литовците гласуват на президентски избори след кампания, доминирана от въпросите на отбраната, тъй като Вилнюс се стреми да укрепи сигурността си спрямо съседна Русия, предаде АФП. Балтийската република с население от 2,8 млн. души, която граничи със силно милитаризирания руски ексклав Калининград, се опасява, че може да бъде следващата жертва..

публикувано на 12.05.24 в 08:59

Международен ден на сестринството: Недостиг на близо 17 000 медсестри у нас

Държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяка лечебна структура, така че да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото изискване да се прилага за акушерки, рехабилитатори, лаборанти и други специалисти. Затова настояват от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи във връзка с днешния Международен ден..

публикувано на 12.05.24 в 08:21

Златоград посреща гости на традиционния празник на чевермето

За 13-а поредна година Златоград посрещна гости от цялата страна и съседна Гърция на традиционния празник на чевермето. Между 10 и15 хиляди души на ден събира празника в най-южния град на Смолянска област. Днес е последният ден от тридневния празник. По установена традиция кметът на Златоград Мирослав Янчев, облечен в носия и с гайдата..

публикувано на 12.05.24 в 08:15

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина

Над 26 300 са потвърдените досега заявления за гласуване в чужбина за изборите за народни представители, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия. Заявления се приемат до 24 часа българско време на 14 май. Те служат за образуване на секции зад граница при подадени не по-малко от 40 заявления за конкретно място...

публикувано на 12.05.24 в 08:13
Основните кандидати на регионалните избори в Каталуния - Карлос Каризоса, Лая Естрада, Пере Арагонес, Салвадор Иля, Игнасио Карига, Йесика Албиак и Алехандро Фернандес.

Регионални избори в Каталуния

В Каталуния гласуват на регионални избори. Те са тест, както за подкрепата за движението за независимост, така и за испанския премиер Педро Санчес, който управлява с подкрепата на националистически формации. Според прогнозите Социалистическата партия на Каталуния ще спечели най-много гласове, но съставянето на правителство ще зависи от..

публикувано на 12.05.24 в 08:07