Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Никозия Щайнмайер изпрати послание към Турция за решаване на Кипърския въпрос

Германският президент Щайнмайер
Снимка: архив

От кипърската столица Никозия, където е на официално посещение, германският президент Франк-Валтер Щайнмайер изпрати послания до Турция за решаването на Кипърския въпрос и развитието на евро-турските отношения. Той специално отбеляза ролята на Кипър като страна член на ЕС в Източното Средиземноморие във връзка с кризата в Близкия изток.

На Турция често трябва да се обяснява, че нейното поведение към решаването на Кипърския проблем засяга и други въпроси, като подхода ѝ към ЕС, каза германският президент Франк-Валтер Щайнмайер в изявление пред медиите в Никозия днес.

Той насърчи всички участващи страни да покажат необходимата готовност за постигане на компромис по Кипърския въпрос, като подчерта, че Германия подкрепя двузонално и двуобщностно решение за обединението на страната въз основа на параметрите на ООН.

Никозия е горещ поддръжник на по-тесни отношения между ЕС и Турция, които преминават през решаването на Кипърския въпрос, заяви президентът на Кипър Никос Христодулидис. Той отново настоя, че ЕС може да играе по-активна роля в този процес, тъй като разполага с необходимите инструменти за въздействие.

Гостът отбеляза, че за Германия и за цяла Европа Кипър е сигурно пристанище в региона, особено след терористичната атака на „Хамас“. Той благодари на правителството в Никозия за оказаната помощ при извеждането на германските граждани от военната зона.

Кипър е страната член на ЕС в региона на Източното Средиземноморие и Близкия изток с отлични отношения с всички съседни държави и прави всичко възможно, за да създаде условия за стабилност, каза президентът Христодулидис.

Франк-Валтер Щайнмайер е в Кипър днес и утре. Това е първото посещение на федерален президент на Германия в средиземноморската страна от установяването на дипломатическите отношения между тях през 1960 г.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия обяви превземането на още едно село в Харковска област

Министерството на отбраната на Русия обяви, че войските му са завладели селище в украинската Харковска област. Берестове се намира на 120 километра източно от Харков. Украинските позиции в района представляват част от отбранителната система по левия бряг на река Оскол на подстъпите към логистичния център Купянск. 14 са вече жертвите на руския..

публикувано на 26.05.24 в 20:51
Джорджа Мелони

Италия е против използването на западно оръжие за удари на руска територия

Италия е против използването на западно оръжие за удари на руска територия, потвърди премиерът Джорджа Мелони, цитирана от "Франс прес". Мелони призова за твърдост на НАТО по украинския въпрос, но и за това, цитирам, "да бъдем много внимателни". Така тя коментира препоръките, отправени тази седмица от генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг. В..

публикувано на 26.05.24 в 20:45

Трима души са ранени при нападение с нож в Лион

Трима души бяха ранени при нападение с нож в метрото във френския град Лион в неделя, съобщи полицията, като добави, че нападателят е задържан. Полицейски източник каза пред АФП, че животът на трите жертви не е в опасност, като добави, че двама от тях са ранени в корема, а трети в ръката.  Започнато..

публикувано на 26.05.24 в 20:25

САЩ ще участват в конференцията за Украйна

Съединените щати ще участват в мирната среща на върха, организирана от Украйна в Швейцария следващия месец, заяви американски служител в неделя, но отказа да каже кой и на какво ниво, предава "Ройтерс". Длъжностното лице отговори на въпрос относно призива на украинския президент Володимир Зеленски, отправен по-рано днес към президента на САЩ Джо Байдън и..

публикувано на 26.05.24 в 20:18

Силна турбуленция при полет на "Търкиш еърлайнс“, пострадал е служител

Служител на турския национален авиопревозвач „Търкиш еърлайнс“ пострада тежко при силна турбуленция по време на полет от Истанбул до Измир, съобщи днес в. „Хюриет дейли нюз“.  Самолетът „Еърбъс А321“ попаднал в силна турбуленция и рязко загубил височина малко, след като пилотът отправил предупреждение за поставяне на коланите. Член на кабинния..

публикувано на 26.05.24 в 19:30

Реакции след избора на Арсений за Сливенски митрополит

Миряни и свещеници посрещнаха избора Знеполския епископ Арсений за Сливенски митрополит с надежда напрежението да свърши. Епископ Арсений е новият Сливенски митрополит Предшественикът на Арсений - Йоаникий, почина през януари. Епархийският избор през февруари бе касиран заради обвинение в сговор между избирателите. Последваха протести с искане..

публикувано на 26.05.24 в 19:05

Български триумф в Будапеща в присъствието на президента

България записа поредно силно участие и спечели четири титли и общо девет медала от 40-о Европейско първенство по художествена гимнастика, което завърши днес в зала "Ласло Пап" в унгарската столица Будапеща, предаде БТА. Националките завоюваха четири златни, два сребърни и три бронзови отличия, като сред тях са първите места в многобоя при..

публикувано на 26.05.24 в 18:40