Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън обсъди очакваната израелска офанзива в Газа с краля на Йордания

Американският президент Джо Байдън на пресконференцията във Виетнам - 10 септември 2023 г.
Снимка: АП/БТА

Президентът на САЩ Джо Байдън и кралят на Йордания Абдула Втори обсъдиха на среща в Белия дом очакваната израелска сухопътна офанзива в южната част от ивицата Газа и заплахата от хуманитарна катастрофа за цивилните палестинци. Междувременно продължават международните усилия за постигане на примирие.

Очаква се високопоставени служители от САЩ, Египет, Израел и Катар да се срещнат в Кайро, за да работят по трифазна рамка, която ще доведе до освобождаване на заложници и постигане на продължителна пауза, казаха източници, запознати с въпроса. След срещата си във Вашингтон с краля на Йордания Абдула Втори американският президент Джо Байдън отново призова Израел да пази цивилните в Рафах.

"Съединените щати работим по сделка за размяна на заложници между Израел и "Хамас", която ще осигури незабавен и продължителен период на спокойствие в Газа за поне шест седмици. Това ще ни даде време да изградим нещо по-трайно", заяви Байдън.

От своя страна Абдула Втори изтъкна, че "е необходимо незабавно трайно прекратяване на огъня".

"Не можем да стоим и да гледаме как това продължава. Нуждаем се от трайно прекратяване на огъня сега. Тази война трябва да приключи! Спешно трябва да работим за осигуряване на постоянни доставки на помощ за Газа по всички възможни начини през всички възможни точки", коментира кралят на Йордания.

Висши служители на ООН, както и ключови съюзници, засилиха призивите към Израел да се въздържа от нападение срещу южния град Рафах. Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк каза, че една пълноценна военна операция би била ужасяваща, като се има предвид, че около милион и половина жители на Газа се укриват в района. Британският външен министър лорд Камерън призова Израел „да спре и да помисли сериозно“, преди да предприеме по-нататъшни действия в града, като подчерта, че хората няма къде да избягат.

Върховният комисар на ЕС за външната политика Жозеп Борел дори призова съюзниците на Израел да спрат продажбите на оръжия за страната. Израел твърди, че Рафах е последната крепост за бойците на "Хамас" и ключ към освобождаването на останалите заложници в Газа и призова хуманитарните агенции да си сътрудничат в усилията му за евакуация на цивилни от зоните на конфликт.


По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Акция срещу купения вот: 9 ареста в бургаския кв. "Горно Езерово"

При полицейска операция срещу купуването на гласове в бургаския квартал "Горно Езерово" са задържани девет души. Те са участвали в схема, при която хора са агитирани да гласуват за определена партия или кандидат срещу обещанието да им бъдат опростени дългове. Предлагани са и суми между 50 и 100 лева. Седем досъдебни производства за търговия..

публикувано на 13.05.24 в 12:40
Снимката е илюстративна

Започва записването на приетите на първо класиране в детска градина в София

От днес започна записването на деца, приети на първо класиране в ясли и детски градини в София. Кандидатствали тази година са около 24 000 деца, от които около 11 200 са приетите, според обявените в петък резултати. Те трябва да бъдат записани до 23 май, когато ще излезе второто класиране. През юни предстоят още две класирания, след които..

публикувано на 13.05.24 в 12:35
Пострадал район в Западна Суматра, 13 май 2024 г.

Десетки жертви на наводнения и "студена лава" на о-в Суматра

Най-малко 41 души загинаха, след като внезапни наводнения и потоци "студена лава" от вулкан удариха западния индонезийски остров Суматра. 17 души са в неизвестност. Проливният дъжд помете пепел и камъни от планината Марапи - най-активният вулкан в Суматра. Калните свлачища и порои наводниха два района, отнесоха хора и повредиха над..

публикувано на 13.05.24 в 12:11

Стоил Стоилов: Всяко пипане на бюлетината от СИК е кражба на пари

Гласуването е административно производство, самата бюлетина по своя характер представлява декларация и декларирате, че искате да управлява партия Х, Y, Z, а с преференцията декларирате пред съответната партия, че искате да ви управлява кандидатът А, Б, В. Това коментира в интервю пред БНР Стоил Стоилов, международен изборен експерт,..

публикувано на 13.05.24 в 12:10
Съдебна палата

Прокуратурата и МВР координират работата си във връзка с вота 2 в 1

Прокурори от Софийската градска прокуратура тръгват по столичните районни полицейски управления във връзка с изборите на 9 юни. От държавното обвинение съобщиха, че ще бъдат проведени серия от работни срещи с разследващи полицаи и служители от оперативния състав на МВР за работата по сигнали и дела за престъпления, свързани с нарушения на..

публикувано на 13.05.24 в 11:51

Повече от 100 автора представят изложба на исторически комикси

Повече от 100 автора представят изложба на исторически комикси. Ретроспекцията обхваща 3 периода - от 30-те години до 1944 г., от 1945 до 1990 г. и от 1990 г. до наши дни. Голямата изложба ще бъде показана в Съюза на българските художници на ул. "Шипка" 6.  Куратор на изложбата е Петър Станимиров от СБХ. Пред БНР той подчерта, че са обхванати..

публикувано на 13.05.24 в 11:43
Ивайло Иванов

От 1-ви юли пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11%

Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов предлага на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) пенсиите, отпуснати до края на миналата година, да бъдат актуализирани с 11% от 1-ви юли. Пред БНР Иванов припомни, че по Швейцарското правило осъвременяването се изчислява на 10% заради по-ниската от..

публикувано на 13.05.24 в 11:38