Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световни лидери за смъртта на Навални: За своите идеали пожертва най-скъпото!

Снимка: БТА

Вълна от реакции в цял свят предизвика съобщението за смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални в затвора. 47-годишният опонент Номер едно на държавния глава Владимир Путин излежаваше присъда за екстремизъм в колония със строг режим в Арктика. Навални почина месец преди президентските избори в Русия, които се очаква да осигурят пореден мандат на Путин. 

Европейските лидери обвиниха Москва за смъртта на руския опозиционер Алексей Навални, който почина в затворническа килия в наказателна колония в Далечния север.
Алексей Навални се бореше за ценностите на свободата и демокрацията, написа в "Екс" председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по повод новината за кончината на руския опозиционер.

Навални е починал в затвора

"За своите идеали Навални пожертва най-скъпото. За ЕС отговорността за неговата трагична смърт е изцяло на руския режим", допълва Мишел.

Той изразява съболезнования на семейството на Навални и на онези, които се борят за демокрация по света в най-мрачните условия.

"ЕС смята за единствено отговорен руския режим за тази трагична смърт. Поднасям най-дълбоките си съболезнования на семейството му и на тези, които се борят за демокрация в целия свят при най-мрачните условия. Борците умират, но битката за свобода никога не приключва", пише още Мишел.

Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел написа за Навални, че е посветил живота си за спасяването на честта на Русия, като е дал надежда на демократите и гражданското общество.

"Нека сме ясни - отговорността е само и единствено на Путин", подчерта Борел.

Председателят на ЕК  Урсула фон дер Лайен пък коментира, че руският президент не се бои от нищо повече, отколкото от дисидентите от собствения си народ. "Нека се обединим в борбата си за запазване на свободата и сигурността на тези, които се осмеляват да се изправят срещу автокрациите", написа фон дер Лайен.

"Светът загуби борец, чиято смелост ще се помни за поколения напред", написа на свой ред председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.

"Ужасена съм от смъртта на Алексей Навални, носителя на наградата "Сахаров" на ЕП за свобода на мисълта. Русия му взе свободата и живота, но не успя да му отнеме достойнството. Битката му за демокрация продължава", добавя Мецола.

"Навални плати с живота си за "своята съпротива срещу потисническа система", заяви днес френският външен министър Стефан Сежурне, цитиран от Ройтерс.

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън заяви по време на Мюнхенската конференция по сигурността, че ако опозиционният политик Алексей Навални наистина е мъртъв, това само ще подчертае "слабостта и загниването на Русия“.

"Смъртта на Навални в руски затвор и фиксацията и страхът от един човек ясно показват колко слаба и прогнила е системата, която Путин е изградил. Русия е отговорна за това", отбеляза Блинкън.

Премиерът на Великобритания Риши Сунак определи новината като "ужасна". "Като най-яростен защитник на руската демокрация, Алексей Навални демонстрира невероятна смелост през целия си живот. Мислите ми са със съпругата му и с народа на Русия, за когото това е огромна трагедия", заяви той.

Британският външен министър Дейвид Камерън заяви, че руският президент Владимир Путин трябва да понесе отговорност за смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

"Навални се бори смело срещу корупцията. Русия на Путин изфабрикува обвинения срещу него, отрови го, изпрати го в арктическа наказателна колония и сега той трагично загина. Путин трябва да носи отговорност за случилото се – никой не трябва да се съмнява в ужасния характер на неговия режим", написа Камерън в "X".

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отбеляза, че е "очевидно", че Владимир Путин стои пряко зад смъртта на Алексей Навални. Украинският държавен глава подчерта, че Путин не се интересува кой ще умре, "стига позицията му начело на държавата да е сигурна".

Президентът на Латвия Едгарс Ринкевичс написа, че руският опозиционен лидер Алексей Навални е бил "брутално убит от Кремъл".

"Каквото и да мислите за Алексей Навални като политик, той просто беше брутално убит от Кремъл. Това е факт и е нещо, което човек трябва да знае за същината на сегашния режим в Русия ", настоява Ринкевичс.

Руският опозиционен лидер Алексей Навални беше герой, заяви външният министър на Полша Радослав Шикорски пред държавната информационна агенция PAP, добавяйки, че президентът Владимир Путин е отговорен за това, че Навални е бил затворен в ужасни условия по фалшиви обвинения.

"Сърцето ми сега е със семейството на Алексей Навални, който е герой и символ за всички руски демократи. Той беше осъден в процес по фалшиви обвинения... Той беше поставен в затвора, където живееше в ужасни условия. Владимир Путин е отговорен за всичко това", посочи Радослав Шикорски.

"Научихме с ужас, че Навални е мъртъв", коментира след новината германският канцлер Олаф Шолц. Той посочи, че е силно натъжен от съобщението за смъртта на Навални, като каза, че това е "ужасен" знак за това как Русия се е променила като страна  през последните години.

"Срещнах се с Навални в Берлин, когато се възстановяваше от покушението срещу него. Обсъдихме решението му да се върне в Русия и вероятно е платил за тази смелост с живота си. Сега знаем точно какъв е този режим. Който изразява критика в Русия и се застъпва за демокрацията, трябва да се страхува за сигурността и живота си", посочи още Шолц.

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок отбеляза, че критикът на Кремъл Алексей Навални е починал, защото е бил символ на свободна и демократична Русия, намеквайки, че той е бил умишлено убит, мнение, повторено и от немския министър на финансите.

"Като никой друг, Алексей Навални беше символ на свободна и демократична Русия. Точно това е причината той да умре", написа Бербок в социалната медийна платформа "X".

"Алексей Навални се бори за демократична Русия. За това Путин го измъчва до смърт", написа в същата медийна платформа финансовият министър Кристиан Линднер.

Италианският външен министър Антонио Таяни пък написа в "Х", че руският опозиционен лидер Алексей Навални е починал след "години на преследване и прекарване в затвора".

"Силно съм разтърсен от смъртта на Алексей Навални след години на преследване и прекарване в затвора, ние сме близо до неговото семейство и руския народ“, написа Таяни.

"Мигновената реакция на страните от НАТО на смъртта на Алексей Навални е саморазобличителна, като те вече са готови с изводите, без да са изчакали съдебномедицинските експертизи, заяви в канала си в социалната мрежа "Телеграм" говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от агенциите.
По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стотици арестувани след акция на полицията в Калифорнийския университет

Стотици пропалестински демонстранти бяха арестувани след акция, при която полицията разпръсна протеста и палатковия лагер на територията на Калифорнийския университет в Лос Анджелис.  Акцията срещу лагера на пропалестинските протестиращи, разположен на територията на Калифорнийският университет в Лос Анджелис, започна рано сутринта местно време...

публикувано на 02.05.24 в 18:27

Сърбия отбелязва на 3-ти май една година от масовото убийство в основно училище в Белград

"Събуждане". Така символично е кръстена програмата, с която властите и обществото в Сърбия ще отбележат годишнината от масовото убийство в основното училище "Владислав Рибникар" в белградския квартал Врачар. На 3 май 2023 г. непълнолетен - 13-годишен ученик - застреля 9 деца на възраст от 11 до 14 години и 53-годишен училищен охранител...

публикувано на 02.05.24 в 18:03

Проектът на частната болница "Мама и аз" предвижда разкриване на 11 структури за лечение на деца

Финалният проект на частната болница "Мама и аз" предвижда разкриване на 11 структури за лечение на деца, сред които неонатология, детска хирургия, детска онкология. Това е записано в справка на Изпълнителна агенция "Медицински надзор", които са направили три комплексни оценки на проекта преди да се предложи за одобрение от Министерския..

публикувано на 02.05.24 в 17:39

Етнологът Анелия Овнарска: Писаното яйце е любовно послание

В петък се правят писаните яйца, пишат се от момите в предженитбена възраст. Това е различно от вапцването - боядисването. Писането на яйцата е с топъл восък, рисуват се специални елементи върху яйцето и после, когато падне восъкът, остава една красива рисунка.  Това е вид любовно послание, любовно писмо, защото тези яйца не са, за да бъдат..

публикувано на 02.05.24 в 17:26

На Велики четвъртък Софийската митрополия организира традиционно боядисване на яйца

На Велики четвъртък Софийската митрополия за 6-та поредна година организира традиционно боядисване на яйца. От Софийската Света митрополия и организациите, които участват в заниманията с децата, осигуриха всичко необходимо, за да могат децата да боядисат най-красивите яйца. На Велики четвъртък от Софийската света митрополия и организациите,..

публикувано на 02.05.24 в 17:06

НЗОК: Изписването на медицински храни е на базата на становища от експертните съвети по педиатрия и гастроентерология

Указанията на Здравната каса за изписване на медицински храни за пациенти с малнутриция са подготвени на базата на становища от експертните съвети по педиатрия и гастроентерология.  Това съобщиха за БТА от Касата след заявката на сдружение "Общност Мостове", че ще сезира Комисията за защита от дискриминация заради тези указания. Д-р Антоанета..

публикувано на 02.05.24 в 16:45
Дмитрий Песков

Кремъл: Неоснователни са обвиненията на САЩ, че Русия е използвала химически оръжия в Украйна

Кремъл определи като неоснователни обвиненията на САЩ, че руските сили са използвали химически оръжия в Украйна. Русия остава обвързана с договора, забраняващ използването на химически оръжия, подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков: "Както винаги такива изявления звучат абсолютно голословно и нямат никакви основания. Русия спазва..

публикувано на 02.05.24 в 16:41