Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пост-Брекзит: "Катастрофални" разходи за британски износители на храни в ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британските предприятия за хранителни стоки, изпращащи продукти в ЕС, е трябвало да отделят допълнителни 170 милиона паунда за експортни разходи поради бюрокрацията, свързана с Брекзит, като промените бяха описани като "катастрофални" за някои износители.

Публикуваните от "Гардиън" данни показват, че през трите години след напускането на общия пазар износителите на храни от животински произход е трябвало да платят сумите, за да осигурят одобрение от ветеринари, преди да могат да изпратят своите пратки. Стоки като риба и рибни продукти, добитък, месо и млечни продукти трябва да имат здравен сертификат за износ, подписан от ветеринар като допълнително изискване от януари 2021 година.

Само през последните 12 месеца износителите са платили повече от 58 милиона паунда.

Допълнителните разходи са довели до рязък спад на износа, особено сред по-малките производители, като стойността на месните продукти, изпратени в ЕС, е намаляла със 17% спрямо 2019 година.

Питър Хардуик, съветник по търговската политика в Британската асоциация на месопреработвателите, казва, че допълнителните разходи са били "катастрофални" за някои по-малки компании. "Правилата навредиха най-много на малкия бизнес, тъй като сега е много по-трудно да се изпращат малки смесени пратки до ЕС, както се правеше преди Брекзит, тъй като те изискват множество сертификати, което води до много по-високи разходи за износ", добавя Хардуик. Обединеното кралство въведе реципрочни мерки миналия месец, което породи опасения, че някои износители от ЕС може да се откажат от износа за Обединеното кралство, заради допълнителните разходи и бюрокрацията.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Различни инициативи по цял свят по повод Международния ден на Слънцето

В много страни по света днес започват различни инициативи по повод Международния ден на Слънцето, който цели да привлече вниманието върху важността на соларната енергия и нейния потенциал за устойчиво развитие.   Международният ден на слънцето цели да привлече вниманието върху важността на соларната енергия и нейния потенциал за устойчиво развитие...

публикувано на 02.05.24 в 08:49

Русия с проекторезолюция в ООН за предотвратяване на разполагането на оръжия в Космоса

Русия внесе в ООН проекторезолюция, която призовава всички страни да предприемат спешни действия за предотвратяване на разполагането на оръжия в космическото пространство, седмица след като Москва наложи вето на резолюция на САЩ и Япония за спиране на надпреварата във въоръжаването в космоса, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Руската..

публикувано на 02.05.24 в 08:44

Кметове на европейски градове искат да определят подходящи ограничения на скоростта

Кметове на европейски градове се обявиха в защита на правото на местните власти да определят подходящи ограничения на скоростта. Кметовете са се обединили в писмо, чийто текст е публикуван във "Файненшъл таймс". Писмото е следствие на инициативи на правителствата в Англия и Италия, които биха могли да попречат на местната власт да прилага..

публикувано на 02.05.24 в 08:29
Даниел Нобоа

Президентът на Еквадор обяви извънредно положение в пет крайбрежни провинции

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа обяви извънредно положение в пет крайбрежни провинции заради "вътрешен въоръжен конфликт". Мярката засяга провинциите Ел Оро, Гуаяс, Лос Риос, Манаби и Санта Елена и ще продължи 60 дни, се казва в указа.  Това е второто обявяване на извънредно положение по същите причини от Нобоа, който встъпи в длъжност през..

публикувано на 02.05.24 в 08:03

Обществен съвет настоява документите за частната детска болница да станат публични

Решението за създаване на частна болница за детско здравеопазване в София беше взето в условията на информационно затъмнение .  Това каза пред БНР адвокат Мария Шаркова - член на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница.  Правителството разреши на частен инвеститор да построи болница "Мама и аз"   Търговска Лига се..

публикувано на 02.05.24 в 08:03

Сблъсъци в Груция между полиция и протестиращи против закона за чуждите агенти

Десетки хиляди излязоха на пореден протест в Грузия срещу противоречивия законопроект за чуждестранните агенти, след като парламентът на страната го одобри с 83 "за" срещу 23 "против" на второ четене. Парламентарните дебати бяха напрегнати, с изгонени членове на опозицията и сбивания между законодателите, което не е рядко явление в често..

публикувано на 02.05.24 в 07:50

14 души са пострадали при нови поредните ракетни атаки срещу Одеса

Украинският град Одеса отново стана мишена на руски ракетни атаки. 14 души са пострадали, по данни на местните власти. Руска ракета е попаднала в пощенски разпределителен център, като е причинила пожар в складови помещения. Всички служители в комплекса са успели да се укрият в бомбоубежище и сред тях няма засегнати, съобщи директорът на..

публикувано на 02.05.24 в 07:37