Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тежки боеве разтърсиха обсадената Газа

Снимка: АП/БТА

Тежки боеве разтърсиха днес обсадената Газа, а агенциите за международна помощ предупредиха за наближаващ глад, ден след като резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за незабавно прекратяване на огъня, беше блокирана от ветото на САЩ.

Вашингтон, който твърди, че резолюцията би застрашила продължаващите усилия за освобождаване на заложници, изпрати високопоставения служител на Белия дом Брет МакГърк в Кайро за подновяване на преговорите с участието на посредници и "Хамас".

Сраженията и хаосът отново спряха спорадичните доставки на помощи за отчаяните цивилни в Газа, където ООН предупреди, че почти два милиона и половина население е на ръба на глада и може да се сблъска с голяма детска смъртност, отбелязва Франс прес.

По данни на министерството на здравеопазването на управляваната от "Хамас" територия, през нощта в Газа са нанесени още израелски удари, в резултат на които са загинали 103 души, а общият брой на загиналите е над 29 300 души.

Междувременно, израелският парламент гласува в подкрепа на декларацията на премиера Бенямин Нетаняху срещу "едностранно" създаване на палестинска държава. 

А сирийски медии съобщиха, че няколко израелски ракети са поразили западния квартал "Кфар Сус" на сирийската столица. Той се намира близо до голям и строго охраняван комплекс, използван от службите за сигурност. Загинали са двама души. 

А иранският министър на петрола Джавад Оуджи обвини Израел за няколко големи експлозии на газопроводи в Иран напоследък.



По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Работници и активисти от цяла Европа и Азия отбелязаха Деня на труда с масови протести

Работници и активисти от цяла Европа и Азия отбелязаха Деня на труда (1-ви май) с протести срещу увеличаващите се цени и трудовите политики на правителствата си и с призиви за повече права. Полицията в Истанбул използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне хилядите хора, които се опитаха да пробият барикадите и да стигнат до..

публикувано на 01.05.24 в 17:17

Как младите хора виждат бъдещето си у нас след завършване на висше образование?

Реализацията на пазара на труда е сред предизвикатерствата пред студентите и трудовия пазар. Младите хора разказаха пред БНР как виждат бъдещето си в страната след завършване на висшето си образование.

публикувано на 01.05.24 в 16:51

Как в Румъния приемат увеличаващия се брой работници от страни извън ЕС?

На пазара на труда в Румъния през последните години се отчита тенденция за увеличаване на броя на работниците от страни извън ЕС. Повече по темата пред БНР разказа Раду Стокица, и зследовател на синдикатите и журналист по трудови въпроси. -  Г-н Стокица, от известно време в Румъния се увеличава броят на работниците от страни извън ЕС, често..

публикувано на 01.05.24 в 16:40

В Монтана разследват случай с открит труп на млад сръндак

Полицията в Монтана разследва случай с открит труп на млад сръндак в багажник на лека кола. Отстрелът на сръндак в момента става само с индивидуално разрешително от горското. Привечер във вторник екип на Районно управление на полицията в Монтана спрял за проверка лек автомобил в района на СБА на входа на града.  В багажника на колата,..

публикувано на 01.05.24 в 16:36

Депутатът Стоян Георгиев вече не е част от "Продължаваме промяната"

Депутатът от парламентарната група на "Продължаваме промяната – Демократична България" Стоян Георгиев вече не е част от "Продължаваме промяната", съобщават от пресцентъра на партията, добавяйки, че всички ангажименти, които би поел от името на политическата сила, няма да са легитимни. С Решение на Изпълнителния съвет на ПП партията в Силистра..

публикувано на 01.05.24 в 16:16
Историческия музей -  Панагюрище

"Реликви от Априлската епопея 1876 - Панагюрище" са представени в Добрич

В навечерието на отбелязването на годишнината от избухването на Априлското въстание в Добрич беше подредена изложба с реликви, предоставена от Историческия музей в Панагюрище. Експонатите са в зала "Възраждане" на Художествената галерия в добруджанския град и са се превърнали през годините в символи на българската свобода, като копието на..

публикувано на 01.05.24 в 16:15

Търсещите убежище в Ирландия бяха преместени от техния палатков лагер в столицата Дъблин

Търсещите убежище в Ирландия бяха преместени от техния палатков лагер в столицата Дъблин. Това става на фона на растящото напрежение между Ирландия и Обединеното кралство във връзка с все по-големия брой мигранти, прекосяващи условната граница със Северна Ирландия. От Службата за международна закрила съобщиха, че хората, пребиваващи в повече..

публикувано на 01.05.24 в 16:08