Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две години от началото на войната - в Киев готови за продължителна битка

Киев, Украйна - 2024г.
Снимка: Марта Младенова

Две години след началото на войната на Русия срещу Украйна - в Киев хората са готови за продължителна битка.

До полунощ всички трябва да са в домовете си, защото започва комендантският час, който продължава до 5 сутринта.

Всеки има своята история за войната, а тя е навсякъде в разговорите между хората, съвременната музика, изкуството, социалните реклами, в интернет, по радиото и телевизията. Постери призовават украинците да се присъединят към въоръжените сили доброволно.

"Заради децата ми аз имам две деца – 2 дъщери. Не мога да си представя какво би било просто да си остана вкъщи. Никой не ме е принуждавал да бъда доброволец", разказва гражданин на Украйна.

Историите от фронта не се споделят с непознати често и ужасът от преживени атаки. И все пак всеки на своите познати или близки на фронта.

"Имах много близък приятел, който беше на първа линия на фронта. Сега е у дома ранен", споделя млад украинец.

Животът обаче продължава. Младите украинци ясно съзнават, че могат да бъдат призовани на фронта, но не се отчайват, работят през деня, а вечер излизат на разходка с приятели. Учат – като един 19-годишен младеж, който преди две години се евакуира в Амстердам заедно с онкоболната си баба, но след това се е върнал в Киев, за да следва.

"Прекарах там 3 или 4 месеца. Баба ми още е там - вече близо 2 години. Спомням си какво чувствах, разбира се, имаше страх. Животът ми беше застрашен. Питах се защо се случва сега, защо се случва на мен. Бях в последния клас на гимназията и планирате да следвам, за да продължа по мечтания от мен път", сподели той.  

Дали ще отиде на фронта или войната ще свърши, докато свърши образование - студентът сви рамене. Но от негово име отговаря възрастна жена, която обобщава какво мислят украинците в едно кратко изречение - "Всичко е божия воля".

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Боевете в Източна Украйна

Боевете в Източна Украйна са в напрегната фаза, силите на Киев отстъпват към нови позиции в най-малко три места по фронта, съобщи главнокомандващият украинските военни.сили Олександър  Сирски е написал в "Телеграм", че с цел съхраняване на силите войските са се отдръпнали на нови позиции западно от селата в Донецка област Бердичи, Семенивка и..

публикувано на 28.04.24 в 21:15

Гръцката брегова охрана спаси 25 мигранти

Служители на гръцката брегова охрана спасиха 25 мигранти, чиято лодка потъна в Егейско море недалеч от остров Самос. Един от корабокрушенците е загинал, други четирима са в неизвестност, съобщава агенция "Ройтерс". Други 20 нередовни мигранти са се добрали по-рано днес до друг гръцки остров - Хиос За близо четири месеца от началото на годината броят на..

публикувано на 28.04.24 в 20:54
Николай Денков

Денков ще води листата на ПП-ДБ в Бургас, вероятно

Академик Николай Денков ще е водач на листата на ПП - ДБ за парламентарните избори във Втори многомандателн избирателен район Бургас, обяви един от лидерите на коалицията Асен Василев. По повод коментара на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, че след изборите няма да преговаря за ново управление с Василев, с Кирил Петков и Николай Денков, Асен Василев..

публикувано на 28.04.24 в 20:32

Хиляди вярващи на Рупите за Цветница

Хиляди вярващи посетиха днес Рупите и  храма "Света Петка“, изграден по заръка на пророчицата Ванга, за която Цветница беше един от най- светлите празници.  Поклонници от България, Гърция и Северна Македония дойдоха, за да се поклонят пред гроба на Ванга, да запалят свещ в храма "Света Петка“ и да си вземат венец от върбови клонки...

публикувано на 28.04.24 в 20:07
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Борисов: Никой не може да поставя условия на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че след изборите няма да преговаря за ново управление с Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков, но би приел за бъдещи партньори част от партиите в коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България". Политическите си коментари Борисов направи в местността Рупите край Петрич, където се намира..

публикувано на 28.04.24 в 18:28

Стачка на "Хийтроу”

Служителите на граничните сили на най-натовареното британско летище “Хийтроу” ще стачкуват четири дни от понеделник в знак на протест срещу промените в условията на работа. Възможни са забавяния на летище "Хийтроу" заради 10-дневна стачка Профсъюзът на обществените и търговски услуги (PCS) заяви, че повече от 300 членове на персонала ще спрат да..

публикувано на 28.04.24 в 18:03

Жеги в Южна Азия, училищата затвориха

Хиляди училища бяха затворени, а здравните власти издадоха предупреждения заради екстремни горещини в Южна и Югоизточна Азия, предаде "Франс прес".  През последните дни в тази част на света живакът се вдигна до 45 градуса по Целзий. Днес във Филипините беше обявено, че заниятията в клас няма да бъдат подновени още две дни, след като столицата Манила беше..

публикувано на 28.04.24 в 17:32