Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокурор Даниела Талева проверява данни, свързващи Борислав Сарафов с аферата "Осемте джуджета"

Даниела Талева
Снимка: БГНЕС

Специалният прокурор за разследване на обвинител номер 1 и неговите заместници Даниела Талева проверява данни, свързващи изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов с аферата "Осемте джуджета". Те са постъпили при нея след встъпването ѝ в длъжност.

Делото, от което тръгва проверката, беше образувано в разгара на войната на върха на прокуратурата след взрива до автомобила на Иван Гешев миналия май. В края на месеца Софийската районна прокуратура съобщи, че разследва бившия следовател Петьо Петров, по прякор Пепи Еврото, и още един човек за изнудване чрез незаконни записи и проследяване.

С постановление от 9 юни 2023 наблюдаващият прокурор от Софийската районна прокуратура отделя част от материали от делото, по което е работила и Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" и ги изпраща до ръководителя на Наказателната колегия на ВКС Лада Паунова, която е контактна точка по току-що влезлия в сила механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Мотивът - свидетелски показания, съдържащи се данни за извършено престъпление от тогава заместника на Гешев - Борислав Сарафов. По това време все още няма избран специален прокурор по новия механизъм. 

Даниела Талева успява да встъпи в длъжност през декември след поредица законодателни и логистични препятствия. Веднага след това получава всички сигнали, свързани с Борислав Сарафов. 

В периода преди встъпването ѝ делото е поето от Софийската градска прокуратура, а изпратените във ВКС веществени доказателства са изискани за нуждите на разследването. Съдия Лада Паунова казва "да", тъй като те се отнасяли не само до дейност на Сарафов.

От свои източници БНР научи, че след като поема функциите на прокурор за разследването на главния и неговите заместници Даниела Талева е изискала веществените доказателства по "Осемте джуджета" и те вече се проверяват от разследващите полицаи, които са част от екипа ѝ. Тази проверка трябва да завърши или с образуване на досъдебно производство срещу настоящия и.ф. главен прокурор, или с отказ.

При Даниела Талева има още няколко сигнала срещу Борислав Сарафов -  на сдружение "Боец" и на граждани.  По един тя прекрати проверката след като не откри данни за извършено престъпление. Той беше свързан с имоти на негови роднини.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

50-хиляден протест в Тбилиси срещу "руския" закон

Петдесет хиляди души се събраха снощи в Тбилиси въпреки поройния дъжд в пореден протест срещу проекта на управляващите в Грузия да заклеймят неправителствени организации, частично финансирани от чужбина, като "агенти на чуждо влияние". Противниците на законопроекта, чието трето четене в парламента е предвидено за този месец, го наричат "руски закон" като..

публикувано на 12.05.24 в 18:42

Постановление на МС за закрила на децата с изявени дарби

Министерският съвет прие постановление за приемане на Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2024 г., съобщиха от пресслужбата на кабинета. С приемането на Програмата се постига необходимото конкретизиране на мерките и уточняване на списъка на националните и международните конкурси,..

публикувано на 12.05.24 в 17:36
Слънчев бряг

Очаква се по-добър туристически летен сезон

Очаква се летният сезон да бъде по-добър от този през миналата година, но ръстът на туристите няма да е много висок. Това прогнозира за БНР Иван Грошев – председател на асоциацията на агенциите за входящ туризъм преди официалното откриване на сезона през следващата седмица. Очаква се най-големия брой туристи да бъде от Румъния, каза Иван Грошев:..

публикувано на 12.05.24 в 16:38
Дейвид Камерън

Камерън: Забрана за продажба на британско оръжие за Израел би укрепила "Хамас"

Забрана Обединеното кралство да продава оръжие на Израел само би укрепила “Хамас”, заяви британският външен министър Дейвид Камерън за Би Би Си. Камерън посочи, че въпреки че няма да подкрепи голяма наземна офанзива в град Рафах в Ивицата Газа, Обединеното кралство няма да копира плановете на САЩ за спиране на някои продажби на оръжие. Той каза,..

публикувано на 12.05.24 в 16:11

Искат изграждане на ракетни площадки за противоградова защита в Кюстендилско

Кметът на Кюстендил инж.Огнян Атанасов и областният управител инж.Александър Пандурски инициират среща с Изпълнителната агенция “Борба с градушките”. Ще се настоявя за изграждане на ракетни площадки и противоградова защита. За това настояват и земеделски прозиводители и най-вече овощари и черешопроизводители от района. Над 20  хил. декара са..

публикувано на 12.05.24 в 16:06

Израелски танкове са влезли в две предградия на град Газа

Израелската армия е изпратила танкове в две предградия на Газа. Съобщава се за тежки бомбардировки и разрушени няколко жилищни постройки. Междувременно от здравното министерство в анклава съобщиха, че над 35 хил. души са жертвите от началото на продължаващия вече седем месеца конфликт. Израелски танкове са щурмували отново южното предградие на Газа..

публикувано на 12.05.24 в 15:36
Гордана Силяновска, президент на Република Северна Македония

Гордана Силяновска положи клетва като президент на Северна Македония

Новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова положи клетва пред парламента на страната. В словото си пред депутатите тя заяви: "Да имате разбиране за мое евентуално вето, за моите предложения, за моята меритокрация и накрая - за върховенството на правото и това ще може да направи тази страна европейска държава"...

публикувано на 12.05.24 в 15:16