Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Градев е поредният кандидат за президент на БФС, който представи програмата си

Георги Градев
Снимка: БГНЕС

Георги Градев, който се занимава със спортно право, представи програма и визия за управлението на Българския футболен съюз.  Градев, който е бивш вратар от школата на Левски (София) и след това е играл на този пост у нас и зад граница, има намерение да участва в изборите за наследник на Борислав Михайлов на 15-и март в хотел "Маринела", но за момента все още не е издигнат от нито един клуб. Това може да стане до четвъртък, когато изтича и крайният срок.
До момента кандидатури са издигнати на Михаил Касабов (от Славия), на Георги Иванов (от Добруджа 1919), на Димитър Бербатов (от Пирин Гоце Делчев) и на Манол Иванов (от Футболна Академия Арес София). Очакванията са до четвъртък да има такива официални анотации в полза на Градев, на Христо Крушарски и на Илиан Стоянов, бивш национал и защитник на Левски (Сф).
Борислав Михайлов подаде оставка в края на ноември, след като 11-ият месец на 2023-а година се оказа безконтролно бурен за него. Европейската квалификация между националните отбори на България и Унгария беше поставена под въпрос до последния момент, макар да се проведе все пак на националния стадион. А по време на срещата, както и след нейния край се стигна до сблъсъци, пострадали хора и много щети. 
За да представи програмата си, Градев използва страницата Георги Градев за Президент на БФС в социалната мрежа фейсбук. Тя е наречена "Експертна програма за развитие на българския футбол". На 43 слайда в документ в пауър-пойнт формат са представени следните точки: визия, правна уредба, инфраструктура, аматьорски футбол, професионален футбол, професионална подготовка, женски футбол, футзал, съдийство, международни отношeния, дигитална стратегия, маркетинг и комуникация, взаимодействие с държавата и общините, външни предпоставки за изпълнение на програмата.
Градев обръща внимание и на човешкия фактор – демографски и социален, както и как се е променила картината и евентуалния подбор на млади футболисти. Той отчита 11% спад в интереса към футбола във възрастовата група 25-34 години и 11% по-малко млади хора (18-24) играят футбол през 2023 г. в сравнение с 2016 година. Наблюдава се тенденция децата над 14 и над 18 години да се отказват от редовния спорт, като процентът на отпадащите е значителен. Някои региони и населени места изобщо не получават достъп до възможности за спорт, пише в стратегията.
Според него, най-важните задачи за новия 4-годишен период са:
1. Да създадем правна сигурност чрез модерна, устойчива и лесно достъпна нормативна уредба; 
2. Да привлечем държавата и общините като ключов партньор за модернизиране и изграждане на футболната инфраструктура; 
3. Да увеличим масовостта на практикуващите футбол в детските градини и училищата; 
4. Да се върне удоволствието от играта в детско-юношеския футбол и да се даде равен шанс на всички за участие в играта. 
За него също така е важно създаването на реална Футболна лига, която да управлява Първо и второ ниво у нас, еманципирано от БФС. С тази цел добавя: Незабавно стартиране на процеса по отделяне на Професионалната футболна лига от БФС. "Дискусия с клубовете за изграждане на структура и управление на лигата. Разпределяне на компетенции между федерацията и лигата. Средносрочно и дългосрочно мислене, развитие на системен комерсиален подход и последователното им прилагане в практиката на управленско ниво в лигата и клубовете. Разработване на стратегия и концепция за развитие на лигата в полза на професионалните клубове. Генериране на допълнителни приходи за професионалния футбол – тв права, fast betting, спонсори и др", са само част от точките в стратегията на Градев. Бившият вратар дълго време беше част от екипа на Димитър Бербатов, но се отдели и сега сам се бори за първата позиция в българския футбол.

По публикацията работи: Светослав Табаков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Григор Димитров

Григор Димитров срещу австриец или японец в Рим

Първата ракета на България Григор Димитров ще играе срещу победителя от двубоя между Себастиан Офнер (Австрия) и Йошихито Нишиока (Япония) във втория кръг на турнира по тенис от сериите "Мастърс" 1000 на клей в италианската столица Рим с награден фонд 9 милиона евро. Българинът е поставен под номер 8 в схемата и почива на старта. Димитров, който е 10-и..

публикувано на 06.05.24 в 14:52
Шаби Алонсо

И след изравнения европейски рекорд: Алонсо вижда неща за подобрение в Байер

Старши треньорът на Байер (Леверкузен) Шаби Алонсо все още вярва, че отборът му има потенциал да се подобри, след като в неделя продължи серията си без загуба до 48 мача във всички турнири, за да изравни рекорда в европейския футбол като цяло. Шампионът на Германия разгроми Айнтрахт (Франкфурт) с 5:1 в Бундеслигата в неделя, за да изравни рекорда на..

публикувано на 06.05.24 в 14:07

Кливланд продължава напред в НБА

Донован Мичъл отбеляза 39 точки, а Кливланд Кавалиърс победи със 106:94 Орландо Медик в седмия мач от серията и продължава на полуфиналните плейофи на Източната конференция на Националната баскетболна асоциация (НБА). Мичъл, който вкара 17 точки в третата четвърт, записа 15 от 17 опита при наказателните удари и добави 9 борби. Карис ЛеВърт добави 15..

публикувано на 06.05.24 в 10:54

Почина архитектът на първата световна титла на Аржентина

Футболният треньор Сесар Луис Меноти е починал на 85-годишна възраст, съобщи Аржентинската футболна асоциация (АФА) в неделя. Той остава в историята като наставник на националния отбор на Аржентина при спечелването на първата световна титла на отбора през 1978 г. Меноти, който е играл за Росарио Сентрал, Бока Хуниорс и Сантос, започва треньорската си..

публикувано на 06.05.24 в 09:23

Ювентус удържа Рома

Рома и Ювентус завършиха 1:1 в дербито от 35-тия кръг на Серия А.  Ромелу Лукаку откри за домакините в 15-ата минута, а Бремер изравни в 31-вата.  Мачът изобилстваше от положения и пред двете врати, а отборите удариха и по една греда, като все пак по-чистите положения бяха за Ювентус, но гостите бяха отказани от отличните изяви на младия вратар на Рома..

публикувано на 06.05.24 в 05:55

Първа победа на Ландо Норис във Формула 1

Ландо Норис с Макларън спечели първата си победа във Формула 1 в Маями с късмет. Той стартира пети и при боксовете излезе начело преди да смени гуми, когато Кевин Магнусен и Логан Сарджънт се удариха, което извади колата на сигурността начело на колоната. Норис получи възможност за много по-бърз бокс спрямо съперниците си, като до началото на..

публикувано на 06.05.24 в 05:48

Андрей Рубльов спечели мастърс турнира в Мадрид

Андрей Рубльов спечели титлата от турнира по тенис от сериите "Мастърс" на клей в Мадрид с награден фонд от 7,7 милиона евро. На финала поставеният под номер 7 в схемата руснак победи драматично след обрат с 4:6, 7:5, 7:5 Феликс Оже-Алиасим за два часа и 47 минути.  В първата част канадецът поведе с 4:1 и два пробива, взимайки аванс в мача. След това..

публикувано на 06.05.24 в 05:40