Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгарският парламент ратифицира членството на Швеция в НАТО

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парламентът на Унгария ратифицира присъединяването на Швеция в НАТО. Унгария е и последната от всички 31 членки на западния отбранителен алианс, която дава зелена светлина на Швеция да стане 32-рата. 

Стокхолм обяви кандидатурата си заедно с Хелзинки още преди две години. Финландия се присъедини миналия април.

Премиерът Виктор Орбан говори пред унгарските депутати следобед и отправи ясни инструкции към мнозинството от своята партия ФИДЕС:

"Шведско-унгарското военно сътрудничество и членството на Швеция в НАТО ще укперят сигурността на Унгария. Затова призовавам депутатите да гласуват днес в подкрепа на шведското присъединяване към Алианса".

"Готови сме да поемем отговорността на членството в НАТО", написа шведският премиер Улф Кристерсон веднага след гласуването в Будапеща.

Улф Кристерсон отбеляза, че страната му оставя зад гърба си 200 години неутралитет, за да може да брани още по-добре свободата и демократичните си ценности:

"188 гласа срещу само 6! И така всички парламенти в страните членки на НАТО вече одобриха присъединяването на Швеция към НАТО. Това е исторически ден. Направихме последната голяма крачка на Швеция към НАТО".

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сергей Бойко

Сергей Бойко: Хората в Русия, които подкрепят режима на Путин, не са толкова много

Хората в Русия, които подкрепят режима на Путин, не са толкова много. Това заяви в интервю за БНР руският опозиционер Сергей Бойко - бивш координатор на щаба на покойния опозиционер Алексей Навални в Сибир и бивш общински съветник в Новосибирск. Според него, режимът на Владимир Путин може да остане на власт още дълго време. "Не бих казал,..

публикувано на 07.05.24 в 09:53

Без влакове в югоизточна Англия заради тридневна стачка

Повечето влакове няма да се движат  днес  в югоизточна Англия, включително по ключови маршрути до и извън  Лондон, след  като машинистите започнаха тридневни непрекъснати стачки срещу националните железопътни оператори. Машинистите, които членуват в профсъюза “ Аслеф“ , стачкуват 24 часа във вс ички  английски  железопътни компании  между..

публикувано на 07.05.24 в 09:45

От днес: По-скъпи билети за влаковете

От днес влизат в сила нови цени на билетите на БДЖ. Поскъпването е средно с 20%. Като причина от Националния железопътен превозвач посочват  инфлацията и повишените разходи. Без промяна ще останат цените на железопътните карти за децата и възрастните хора, които са на символична стойност от 1 лев. Безплатно ще продължат да се возят..

публикувано на 07.05.24 в 09:40
Нарендра Моди

От днес трета фаза на изборите в 11 щата в Индия

Единадесет щата в Индия, сред които и родният щат на премиера Нарендра Моди, започват да гласуват днес в третата фаза на общите избори, предадоха световните агенции. В Индия изборите започнаха на 19 април, като протичат в седем фази, в които близо 1 милиард избиратели имат право на глас. Моди се бори за трети премиерски мандат...

публикувано на 07.05.24 в 09:39

Пропалестински демонстрации в Ню Йорк преди модния годишен бал

Демонстрации в защита на Палестина избухнаха близо до Музея на изкуствата “Метрополитън“ в Ню Йорк преди началото на едно от най-забележителните събития в света на модата - годишния бал "Мет Гала“, който се организира винаги в първия понеделник на май. На него се очаква да присъстват около 400 гости. Протестиращите са се опитали да попречат на..

публикувано на 07.05.24 в 09:18

КейФОР, ЕУЛЕКС и косовската полиция ще проведат съвместно учение

Мироопазващите сили на НАТО в Косово (КейФОР), мисията на ЕС за върховенство на закона в Косово (ЕУЛЕКС) и косовската полиция ще проведат днес съвместно учение "Златна сабя 2024", предаде БТА. КейФОР съобщи днес, че учението, което ще се проведе в лагера Врело, ще тества уменията за изпълнение на съвместни процедури при управление на кризи и..

публикувано на 07.05.24 в 08:33
Людмил Илиев

Людмил Илиев: ГЕРБ е първа политическа сила, защото избирателната активност е изключително ниска

ГЕРБ е първа политическа сила, защото избирателната активност е изключително ниска . Това заяви пред БНР Людмил Илиев, журналист от вестник "Сега". Росен Желязков застава начело на листата на ГЕРБ за евроизборите Той анализира поставянето на Росен Желязков начело на евролистата. "Господин Желязков през цялата си политическа кариера..

публикувано на 07.05.24 в 08:32