Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Дупница няма да влиза на заседания на ОбС, докато е сегашният председател

Кметът на Дупница Първан Дангов
Снимка: БТА

Кризисна ситуация се създаде в Общинския съвет в Дупница, след като кметът Първан Дангов отказва да влиза на заседанията на минипарламента, а причината е негласуваното на отстраняването на председателя на ОбС Костадин Костадинов. 

Според градоначалника Костадинов няма морално право да остане на поста. 

"Има не пропаст, а огромна празнина между нас", афектирано обяви Дангов. Не е ясно кога и дали ще има ново заседание. 
При гласуването на поисканата оставка 9 от съветниците бяха "за", 12 - "против", а 6 от бюлетините се оказаха недействителни. Това взриви обстановката и градоначалникът си тръгна. 
На брифинг по-късно Дангов обвини Костадинов във вмешателства по ситуацията във ВиК дружеството, което на практика е във фалит. Както и за изяви на Костадинов, уличаващи го в отстояване на лични интереси. 
"Ще бъда инициатор да се заведе колективен иск от потърпевшите срещу ВиК. Поне 300 души са ощетени, като са им начислявани сметки без стриктно отчитане на потребяваната вода. Идват в къщата и казват, че водомерът ви не е пломбиран. Начисляват ви служебно кубици вода, колкото се реши. Накрая идва изпълнителен лист и се запорират заплати, пенсии. Има над 300 такива дела, заведени от ВиК до некоректни платци. Ще представлявам обществения интерес, за да излязат хората от тази схема на ВиК", закани се кметът. 
И е категоричен, че няма да влиза на заседанията, докато Костадинов сам не подаде оставка, или не му бъде гласувана от съветниците. 
Ситуацията с местния общински съвет в Дупница е безпрецедентна. Очевидно ще трябва да се намеси областната администрация, юристи, каза за БНР областният управител инж. Александър Пандурски. 
По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържан е машинист, заподозрян за срязаните спирачни маркучи на локомотив в Лом

Машинист е заподозрян за извършител на повредата на маркучите на спирачната система на локомотив на жп гарата в Лом на 1-ви юни. Мъжът е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Разследването продължава. Неизвестни срязаха спирачни маркучи и счупиха стъкло на локомотив на гарата в Лом Под ръководството на Окръжна прокуратура Монтана..

публикувано на 05.06.24 в 16:05

СГС върна обвинителния акт за инцидента в тунел "Ечемишка", при който загина жена

Софийският окръжен съд върна на прокуратурата обвинителния акт за инцидента в тунел "Ечемишка" на магистрала "Хемус". Съдът решава дали да гледа по същество делото за инцидента в тунел "Ечемишка" преди 7 години Преди седем години лампа от осветителната система на тунела падна върху преминаващ автомобил и причини смъртта на 64-годишна жена,..

публикувано на 05.06.24 в 15:48

Градушка унищожи 2 хил. декара със земеделска продукция в севлиевското село Кормянско

След градушката, която удари Севлиево и селата в последните два дни, в Кормянско са унищожени около 2 хиляди декара със земеделска продукция. Селото се оказало в епицентъра на бурята, от която има нанесени малки щети и по домовете и автомобилите на местни жители. Земеделската продукция по плодородните ниви на Кормянско, разположено на 6 км от..

публикувано на 05.06.24 в 15:47

Смолян получи бюлетините за изборите

В Смолян пристигнаха бюлетините и ролките със специализирана хартия за машинно гласуване за изборите две в едно на 9-ти юни.  95 100 броя е тиражът на бюлетините за изборите за членове на Европейския парламент от Република България, а за изборите за народни представители тиражът е 96 200 броя. Специализиран транспорт с охрана достави..

публикувано на 05.06.24 в 15:19
Джо Байдън пристига в Париж, 5 юни 2024 г.

Байдън е във Франция за годишнината от Десанта в Нормандия

Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна във Франция за тържествата по случай 80-ата годишнина от съюзническия десант в Нормандия. В рамките на тридневните чествания той ще се срещне с френския си колега Еманюел Макрон. При извънредни мерки за сигурност американският президент Джо Байдън беше посрещнат в Париж, докато в Нормандия започнаха..

публикувано на 05.06.24 в 15:19

Над 390 000 бюлетини за изборите в Русенска област бяха доставени днес

394 300 бюлетини за предстоящия вот 2 в 1 тази неделя бяха доставени днес в Русе. 193 700 от тях са предназначени за изборите за Европейски парламент, а други 200 600 са за народни представители. Веднага след разтоварването бюлетините бяха поставени в помещение с постоянна полицейска охрана. Създадена е организация те да бъдат предоставени на..

публикувано на 05.06.24 в 15:05
Итамар Бен-Гвир

Израелски министър заплаши Нетаняху с оставка

В Израел крайнодесен министър във военновременния кабинет заплаши да излезе от управляващата коалиция, ако премиерът Бенямин Нетаняху не разкрие подробности за бъдещото споразумение за Газа. Това не е първата заплаха, която отправя Итамар Бен-Гвир, който отговаря за вътрешната сигурност на Израел, но разкрива задълбочаващия се разрив във..

публикувано на 05.06.24 в 14:41