Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Утре се подновяват преговорите в Кайро за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

| обновено на 02.03.24 в 17:54
Снимка: Алами/Ройтерс

Преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа ще бъдат подновени в Кайро утре, съобщи Ройтерс, като се позова на двама неназовани източници от Египет. Според тях, двете страни в конфликта са се споразумели за продължителността на примирието, както и за освобождаването на израелски заложници и палестински затворници.

За окончателното сключване на сделката обаче е необходима договорка за изтеглянето на израелските сили от северната част на Газа и завръщането там на палестинците.

По думите на източниците, инцидентът от четвъртък, при който над 100 палестинци, чакащи помощи, бяха убити от израелски огън, според властите в Газа, не е забавил преговорите, а напротив - дал им е тласък.

Представител на силите за сигурност на Израел е заявил, че израелска делегация ще отиде в Кайро, когато "Хамас" даде позицията си по предложената сделка, пише "Таймс ъф Израел".

Междувременно и днес продължават протестите в Израел с искане за освобождаването на заложниците, държани от "Хамас".

Международният натиск за прекратяването на огъня в Ивицата Газа се засилва, тъй като, според здравните власти в анклава, при израелската офанзива до момента са загинали повече от 30,000 палестинци, а ООН предупреждава, че една четвърт от населението е "на крачка от глада".

Най-малко 11 палестинци бяха убити днес, а други 50 ранени при израелски въздушен удар, който засегна палатка в Рафах, съобщи контролираното от "Хамас" здравно министерство на Газа. Въздушният удар е бил нанесен над район, в който са се подслонили разселени палестинци пред болница.

Израелските военни заявиха, че силите им са убили 8 бойци в Хан Юнис, около 20 в централната част на Ивицата Газа и още трима бойци близо до град Газа.

Продължават и споровете какво точно се е случило в четвъртък по време на хаотичен инцидент в град Газа, когато 115 души загинаха, а над 750 бяха ранени. Тогава израелските войски откриха огън, докато палестински цивилни се бореха за хранителни продукти, намиращи се в конвой с хуманитарна помощ.

Според Израел са били дадени само предупредителни изстрели. Екип на ООН съобщи днес, че е забелязал голям брой огнестрелни рани сред ранените при хуманитарния конвой.

Анализаторите коментират, че инцидентът показва ситуацията с глада в Ивицата Газа след близо 5 месеца война, а Съединените щати извършиха и първата си хуманитарна помощ по въздуха с три самолета C-130. Инициативата беше обявена снощи от американския президент Джо Байдън.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
В подножието на Асара

Маркиране на туристическите маршрути в област Кърджали

За първи път от 30 години в област Кърджали започна маркиране на туристическите маршрути. Повечето от тях до момента изобщо на са били обозначени. Инициативата е на Туристическия информационен център и на местни доброволци. "Маркировките са направени с видима точка - когато човек застане на едната маркировка, вижда другата. Имаме и GPS файлове...

публикувано на 27.09.24 в 13:50
Диана Дамянова

Диана Дамянова: В загасената зала е мястото на политическата ни класа

Българският политически елит, доколкото тази пасмина е елит, стои не на стадиона, на които е публиката, защото тя е на друг стадион. Те играят един за друг и тази себичност довежда публиката до нетърпимост. Така коментира започващата предизборна кампания Диана Дамянова в интервю пред БНР. "Започваме една кампания, която ще е белязана с..

публикувано на 27.09.24 в 13:09

Главчев призова българите да гласуват по-масово

Усилията на изпълнителната власт да бъде премахнато изкривяването на вота продължават. Това каза в началото на правителственото заседание служебният премиер Димитър Главчев по повод започналата днес предизборна кампания.  Ако се гласува масово, тежестта на купения вот ще намалее, констатира служебният премиер и посочи, че с 1/4 са намалели..

публикувано на 27.09.24 в 13:04
Антъни Блинкън и Ван И

Антъни Блинкън ще се срещне с китайския външен министър

Американският държавен секретар Антъни Блинкън ще се срещне днес в Ню Йорк с китайския външен министър Ван И, съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от Ройтерс. Това съобщи БТА. Отношенията между двете най-големи икономики в света са обтегнати заради разногласията помежду им, свързани търговски ограничения, мита, Тайван, човешките права и..

публикувано на 27.09.24 в 12:59
Мигранти пристигат с риболовна лодка на пристанището в Палеохора, остров Крит, 22 ноември 2022 г.

Засилва се мигрантският натиск към Гърция, Атина иска промяна на условията по приемане

Атина настоява за промяна на условията по приемане на мигранти. Засилва се натискът от пристигащи на гръцките острови, съобщават от Морска охрана. За едно денонощие на гръцките острови са пристигнали 168 мигранти, като се е наложило морска охрана да ги спасява в морето. Една жертва има до остров Кос. От гранична полиция съобщиха, че през..

публикувано на 27.09.24 в 12:53

17-годишен от София е задържан с 39 дози кокаин

17-годишен младеж от София е задържан с 39 дози кокаин, съобщават от МВР.  Арестът е станал на паркинг в столичния квартал "Модерно предградие". От полицията припомнят, че същото момче е било задържано в средата на юли в София с кокаин и фентанил. По случая тече разследване. 

публикувано на 27.09.24 в 12:47
Подсъдимият по делото Петър Тодоров

Разпитаха трима свидетели по делото за смъртта на 15-годишния Филип

Трима свидетели бяха разпитани на днешното заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип Арсов, който беше прегазен преди година на пешеходна пътека в София.  Подсъдим по делото е Петър Тодоров, който е с обвинение за причиняване на смърт при евентуален умисъл. Малко преди днешното заседание пред Съдебната палата имаше протест с искане за..

публикувано на 27.09.24 в 12:41