Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира морският коридор за хуманитарна помощ от Кипър до Ивицата Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Морският коридор за доставка на хуманитарна помощ от Кипър до Ивицата Газа стартира, обяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от координационния център в кипърския крайбрежен град Ларнака, начална точка на спасителния маршрут. Пилотната мисия по него е днес, а официалното му начало се очаква през уикенда, съобщи тя.

Изправени сме пред хуманитарна катастрофа в Газа и палестинците се нуждаят от спешна помощ, подчерта председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен в Ларнака. Тя посочи, че Европа финансира значителни усилия за осигуряването ѝ, с 250 млн. евро само за тази година, но основното предизвикателство е помощта да достигне до хората на място в Газа.

"Започваме този кипърски морски коридор заедно - Кипър, Европейският съюз, Обединените арабски емирства и Съединените щати. Благодарение и на вашата неуморна работа този коридор започва да функционира, въпреки всички предизвикателства. Това е наистина вдъхновяващо. Надявам се коридорът да бъде отворен тази събота или неделя. Много се радвам, че днес ще започне първата пилотна операция“, заяви Урсула фон дер Лайен.

В издаденото съвместно изявление за активирането на морския коридор сред първите участващи в него страни са посочени също Германия, Гърция, Италия, Холандия и Обединеното кралство.

В него специално се отбелязва лидерската роля на Кипър за осъществяването на неговата инициатива, наречена "Амалтия", за безопасно изпращане на помощ до Газа по море.

Кипър скоро ще свика среща между висши служители, за да обсъдят как този морски канал може да бъде ускорен, за да се подпомогне нуждаещото се население, допълвайки сухопътните и въздушните маршрути от Египет и Йордания, се казва още в съвместната декларация.

Усилията на международната общност ще бъдат тясно координирани с правителството на Израел.


По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Осама Хамдан, представител на

"Хамас": Без споразумение за прекратяване на огъня, ако продължи израелската агресия срещу Рафах

Представителят на групировката "Хамас" Осама Хамдан предупреди, че ако израелската военна агресия в Рафах продължи, няма да има споразумение за прекратяване на огъня, предаде Ройтерс. Коментарите на "Хамас" бяха направени по време на пресконференция в Бейрут, когато делегация на групировката пристигна в Кайро от Доха, за да продължи..

публикувано на 07.05.24 в 21:36
Сторми Даниълс дава показания в съда в Манхатън

Порноактрисата Сторми Даниълс даде показания пред съда по дело срещу Доналд Тръмп

Порноактрисата Сторми Даниълс даде показания пред съд в Манхатън по делото, в което Доналд Тръмп е обвиняван за фалшифициране на бизнес отчетите си в предизборната кампания от 2016 г. Според обвинението, Тръмп е плати 130 хил. долара на Даниълс, за да не огласява сексуалната връзка помежду им. Бившият президент отрича да е имало изобщо такава..

публикувано на 07.05.24 в 20:55

САЩ задържат пратки с оръжия за Израел

Съединените щати задържат пратки с оръжия за Израел, за да изпратят политическо послание към страната, твърди електронното издание "Политико" (Politico). Според изданието става дума за два вида боеприпаси с прецизно насочване, произведени от "Боинг". Според източник на агенция Ройтерс пратките са задържани поне от две седмици. Това..

публикувано на 07.05.24 в 20:36
Георги Георгиев

Георги Георгиев е водач на листа на ГЕРБ-СДС в 23 МИР за изборите за НС

ГЕРБ-СДС регистрира листата си с кандидати за народни представители в 23 многомандатен избирателен район (МИР) с обещание за стабилно управление. Водачът на листата Георги Георгиев каза: "Целите са ни да стигне до повече хора, да поговорим човешки. Във времето на противопоставяне, от което хората се умориха наистина, да се опитаме тази,..

публикувано на 07.05.24 в 20:23
Джон Суини

Шотландският парламент одобри Джон Суини за първи министър

Джон Суини, който по-рано бе избран за нов лидер на Шотландската национална партия, днес бе одобрен в парламента и като първи министър на Шотландия.  Това става след оставката на Хамза Юсаф миналата седмица.  Юсаф изпрати писмо до британския крал Чарлз Трети, с което официално подаде оставката си като първи министър на Шотландия. В писмото..

публикувано на 07.05.24 в 19:30

ЕСП: 14 млрд. евро са неправомерните разходи в ЕС за периода 2014/2022 г. за всички области

14 млрд. евро са неправомерните разходи в ЕС за периода 2014—2022 г. за всички области, сочи огласен доклад на Европейската сметна палата . Голям проблем е и събирането на тези средства, тъй като отнема много време, се казва в документа. Одиторите на ЕС отбелязват, че обикновено са необходими от 14 до 23 месеца от приключването на..

публикувано на 07.05.24 в 19:29

Новородените вече могат да бъдат имунизирани срещу коклюш с две седмици по-рано

Личните лекари вече могат да имунизират новородени срещу коклюш с две седмици по-рано - при навършени 6 седмици след раждането. Това е записано в променения имунизационен календар, обнародван в днешния брой на Държавен вестник. Следващите две ваксинации срещу дифтерия, тетанус и коклюш също се изместват по-рано - когато бебето навърши..

публикувано на 07.05.24 в 19:12