Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов очаква да се прояви разум на преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ - СДС

Христо Иванов
Снимка: БГНЕС

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов изрази очакване на започващите тази вечер преговори с ГЕРБ-СДС да се прояви разум и отговорност. Той направи този коментар преди откриването на Третата национална конференция на ръководената от него партия "Да, България".

"Фундаменталният въпрос е ще получим ли тази вечер потвърждение за извършване на реформи, за да има смисъл да продължим", каза в изказването си пред делегатите председателят на партията Христо Иванов, а преди началото на конференцията от думите му стана ясно, че ПП-ДБ не са готови на значими отстъпки.

"Здрав разум означава да разбираме, че наистина България може да се стабилизира само ако продължим реформите, а за да можем да ги продължим, трябва ясно да се ангажираме с тях така, както ние предлагаме", каза той

Според Иванов, искането на ГЕРБ за смяна на финансовия министър Асен Василев е грешка, тъй като именно на усилията на Василев дължим очакването си за приемане в Еврозоната и постигане на високи макроикономически показатели.

 "Името на финансовия министър в момента е "Мистър Еврозона"", посочи съпредседателят на ПП-ДБ.

Иванов все пак допусна, че ще има сменени министри. Това обаче ще стане въз основа на оценките, които те са получили от ротационните премиери Николай Денков и Мария Габриел, на която той благодари в изказването си, че не се е включила в канонадата от обвинения. От ПП-ДБ настояват също за ясно политическо мнозинство и отказ от съставяне на плаващи, резервни мнозинства. Приемането на кандидатури за регулаторните органи от други партии обаче не се изключва.

"Ако дойде фигура и от ДПС, която е с много добри качества, разбира се, че тя трябва да бъде наравно с всички други оценена, както ако има такава фигура от Българска социалистическа партия и "Има такъв народ", само, че въпросът е никой да няма предварително запазен дял. Това е спорният въпрос. Важни са кандидатурите. Трябва да оценим качеството на кандидатурите. Ако дойде кандидатура, която има своите качества от която и да е партия, можем да я обсъдим, може би си заслужава да обсъдим и настоящата геополитическа ситуация. Само партията на госпожа Митрофанова да бъде изключена", заключи Иванов.

В 40-минутното си изказване пред делегатите Христо Иванов заговори и за научени уроци: 

"Успяхме да научим и другия урок - че трябва да се отстояват позиците, че трябва да се заема пространството, че трябва да се нагърбваш да водиш, да прави компромиси да поемаш рискове, да бъркаш, да разбираш грешката си - и така накрая да си готов да дочакаш онази вода - бистрата,историческа вода, в която се случват неща".

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изображение на Разпятие Христово в Боянската църква

Проф. Зарко Ждраков: Изображението на Разпятието в Боянската църква е български принос в иконографията

Сюжетът на Разпятието се променя в иконографията през вековете. Това каза пред БНР проф. Зарко Ждраков, изкуствовед, преподавател по История на старото българско изкуство в Националната художествена академия. "Ако погледнем развитието на иконографията, до към 10 век Исус се изобразява разпънат с неговия хитон - червен е той. След 10 век хитонът се..

публикувано на 03.05.24 в 13:39

Храмовете във Велико Търново се изпълниха с богомолци на Разпети петък

Православните храмове във Велико Търново се изпълниха с богомолци на Разпети петък, дошли да се поклонят пред Сина божи, да съпреживеят кръстната Христова смърт и да минат под плащеницата. В най-скръбния за християните ден свещениците отслужиха Вечерня. Плащеницата беше изнесена с песнопения, посветени на страданията и смъртта Христови...

публикувано на 03.05.24 в 13:35
Володимир Зеленски и Дейвид Камерън

Камерън: Украйна може да нанася удари по цели в Русия с британските оръжия

Украйна има "право" да нанася удари по цели в Русия с помощта на доставеното от Великобритания оръжие, заяви британският външен министър Дейвид Камерън, който посети Киев.  Лорд Камерън обеща 3 милиарда паунда годишна военна помощ за Украйна за "колкото дълго време е необходимо". Той добави, че Украйна има право да използва оръжия, предоставени от..

публикувано на 03.05.24 в 13:28

Музеите и художествената галерия в Кюстендил ще работят в празничните дни

Музейната и нумизматичната експозиция в зала "Асклепий" на кюстендилския музей, както и Градската художествена галерия "Владимир Димитров-Майстора" ще работят през празничните дни с нормално работно време, обявиха от Общината. Очаква се стотици да посетят обектите, както и Римската крепост от IV в. над града - въпреки лощото време на Разпети..

публикувано на 03.05.24 в 13:24
Доц. Костадин Нушев

Доц. Костадин Нушев: Най-съвършената молитва към Бога е благодарствената

Най-съвършената молитва към Бога е тази, която изразява благодарност за това, което сме получили от него, за това, което вече имаме.   Това каза пред БНР доц. Костадин Нушев -   преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", автор на книги и студии по християнска етика и православно богословие...

публикувано на 03.05.24 в 13:19

Арх. Бойко Кадинов: Трябва да обърнем модела и хората да искат да се върнат сред природата

България е едно щастливо място, което наследява толкова много природа , каза пред БНР арх. Бойко Кадинов, който след дни ще представи в БАН темата за зелената архитектура и опазването на културното наследство в България. Топлоизолации, стиропор по фасадите, перки в морето, застрояване - това са само част от белезите, които ни карат да мислим, и..

публикувано на 03.05.24 в 12:46

Бербок обеща последствия за сочеща към Русия хакерска атака на имейлите на германски управляващи

Руското военно разузнаване стои за хакерска атака срещу електронната поща на германски управляващи, извършена миналата година. Германското правителство заяви днес, че това няма да остане без последствия. "Това няма да остане без последствия!". Така реагира германската външна министъра Аналена Бербок, след като стана официално ясно, че зад..

публикувано на 03.05.24 в 12:45